header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ismail Salami: Spojené státy "kuchtí" nukleární pohádku o Íránu

Ve 155ti stránkové zprávě zpracované pro americkou státní instituci "Projekt americké strategie nešíření nukleárních zbraní pro Střední východ" čtyři američtí nukleární experti vyzývají Obamovou administrativu, aby přijala tvrdší ekonomické sankce proti Íránu a připravila vojenské operace s nasazením bojových letounů a raket proti íránským nukleárním zařízením, píše dr. Ismail Salami, íránský žurnalista, politický analytik a šéfredaktor webových stránek Press TV v článku, uveřejněném na stránkách "Dissident Voice".

Uvedená zpráva je součástí informační války proti Íránu, je zaměřena na zvyšování napětí a zejména k ospravedlnění případné další válečné intervence v regionu Perského zálivu.

Spoluautoři zprávy - Mark Dubovitz (prezident Nadace pro obranu a demokracii - FDD) a David Albright, (vědec - fyzik, vedoucí Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost - ISIS), který se proslavil vytvářením mýtů o nebezpečí íránských jaderných zbraní, zdůrazňují nutnost urychleného řešení íránské jaderné hrozby i nebezpečí, které plyne z možnosti použití chemických zbraní hromadného ničení syrskou vládou. Íránská hrozba je údajně bezprostřední, poněvadž íránský jaderný průmysl by mohl vyrobit dostatek vysoce obohaceného uranu použitelného pro jaderné hlavice a bomby již v roce 2014.

Zpráva naprosto ignoruje skutečnosti, že Írán, na rozdíl od Izraele, který vlastní stovky jaderných pum a hlavic, je signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní od samého počátku.

Autoři šli ve zprávě velmi daleko a otevřeně přiznávají, že Spojené státy vedly proti íránskému mírovému nukleárnímu programu utajené kybernetické sabotáže. Jejich hackeři infikovali íránské počítače virem Stuntex. Autoři tvrdí: "Tiskové informace naznačují, že sabotáže včetně již uvedených útoků měly zpomalit íránský nukleární program a proto je potřeba, aby pokračovaly i nadále." Kromě toho by sankce schválené administrativou měly donutit Írán, aby mnohem otevřeněji spolupracoval s experty MAAE a plnil všechny její požadavky, včetně uzavření některých jaderných objektů.

Záměr autorů, který vyplývá ze zprávy, je zjevný. Přispět k vyprovokování nové války na Středním východě, jak se to již jednou podařilo týmu vedenému Davidem Albrightem v roce 2003. Tehdy americké tajné služby oznámily lživé informace o tom, že Irák bude v nejbližší době vlastnit použitelné jaderné zbraně a rovněž plánuje chemický nebo biologický útok na americká města. Nosičemi těchto zbraní hromadného ničení měly být bezpilotní, dálkově řízené letouny, vybavené GPS.

Po oznámení těchto zpráv na půdě OSN hledali experti OSN marně celé týdny v Iráku známky existence zbraní hromadného ničení. Přesto byly tyto dezinformace využity k rozpoutání strašné války, jejíž oběti na straně Iráku nebyly nikdy sečteny.

Karel Kluz

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .