header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Washingtonská eskalace syrského masakru

Na římské schůzce s tak zvanými "Přáteli Sýrie" (státy NATO a reakční arabské režimy Perského zálivu) konané 25. 2. oznámil nový ministr zahraničí John Kerry záměr Spojených státu podpořit "Svobodnou syrskou armádu" (jinak teroristická uskupení bojující proti legální vládě prezidenta Asada) částkou ve výši 60 milionů USD. Pomoc nemá zahrnovat zbraně a munici. Ve svém vystoupení slovy: "My děláme toto a jiné státy dělají něco jiného", naznačil, že jde pouze o matení veřejnosti. Obsah jeho slov je jasný všem, kdo sledují teroristické masakry přívrženců Asadova režimu a příslušníků syrské armády a bezpečnosti. Ty byly z počátku, stejně jako masakr v Libyi, označovány za "lidovou revoluci", která měla smést "krutého diktátora" a nyní bez ohledu na to, že jde o součást neokolonialistického ovládnutí Středního východu, je nazývána "občanskou válkou".  

Není třeba se do detailů pitvat v Kerryho vystoupení. Spojené státy dodají materiální a finanční zabezpečení a údaje ze špionážních satelitů, Turecko, Saudská Arábie, Emiráty a Katar zakoupí a propašují do Sýrie nejmodernější americké a izraelské zbraně. Koordinaci akce zajistí CIA a Mossad. Vše proběhne tak, aby se důkazy nedostaly do RB OSN.

Pokrytectvím na dálku páchne jednání evropských mocností o tom, zda definice "nesmrtící podpora" snese i vojenskou techniku počínaje neprůstřelnými vestami, přes přístroje pro noční vidění až po obrněna vozidla. Při tom je naprosto zjevné, že podobná podpora teroristů prohloubí syrský masakr.  

Závěrečné prohlášení z Římské schůzky prohlašuje "Syrskou národní koalici" - formaci slepenou loni v listopadu americkým ministerstvem zahraničí v luxusním hotelu v Doha - za jedinou legitimní představitelku syrského lidu. Ministr Kerry vystoupil na závěrečné tiskové konferenci spolu s Mouazem al-Khatibem, muslimským sunnitským duchovním, úzce svázaným s "Muslimským bratrstvem" a současným vůdcem "Koalice". Ten je nyní pro Spojené státy stejně významným spojencem jako irácký Ahmed Chalabi nebo afghánský Hamid Karzai. 

Na sobotu 2. 3. plánována schůzka, která se měla konat v Istanbulu, byla vzhledem k vnitřním rozporům v "Koalici" odložena.  

Všechny tyto akce naznačují, že situace dospěla k bodu, ve kterém se Spojené státy připravují na mnohem otevřenější zásahy do situace v Sýrii než tomu bylo dosud.

Požadování intervence se objevuje stále pronikavěji i v médiích a v kruzích byrokracie Bílého domu. Na příklad Washington Post ve svém úvodníku 28. 2. požadoval na Washingtonu více rozhodnosti k prolomení patu syrského krveprolití, jinak prý riskuje poslední možnost navázání dobrých partnerských vztahů s umírněnou opozicí a nastolení režimu, který by Západ mohl bez problémů podporovat. Dále vyzývá Obamovu administrativu, aby prosadila plnohodnotnou alternativní vládu na syrském území, která by mohla být uznána jako legální syrská vláda, což by legalizovalo dodávky zbraní, dovolilo by americkému letectvu chránit syrské obyvatelstvo vzdušnými útoky a využít v Turecku dislokované protiletadlové řízené střely Patriot (pokud by to bylo nezbytné...). 

Podobné argumenty prosazuje i státní aparát. Spojené státy prý musí intervenovat mnohem agresivněji, poněvadž je zde nebezpečí, že teroristické síly typu Jabhat al - Nusra (syrská filiálka al - Kájdy) ovládnou celé protestní hnutí a ohrozí prosazování amerických zájmů, pokud by byl režim prezidenta Asada poražen.  

Není pochyb o tom, že americký imperialismus se bude snažit ospravedlnit všechny své zločiny, kterých se dopustil vůči Sýrii až dosud a ještě větší, na které se připravuje. Potvrzuje se opakovaně, že v Sýrii nikdy nešlo o lidové protesty (ostatně stejně jako v Libyi), ale o vyprovokovaný teroristický masakr, jako součást války o ovládnutí surovin a bohatství států Blízkého a Středního východu.

Podle čtvrtečního Wall Street Journal (WSJ) je al-Nusra nejmocnějším uskupením v celé příhraniční oblasti s Tureckem. WSJ cituje Aarona Zelina z Institutu pro Blízkovýchodní politiku, že "počet nasazených bojovníků "džihadu" v syrském konfliktu je stejný a snad i větší, než byl v roce 1980 v Afghánistánu."  

Pokud vezmeme na vědomí, že koncentrace "bojovníků za svobodu" v Afghánistánu byla organizována CIA, ta zde měla své agenty typu Usamy bin Ladina, který postupně s pomocí CIA vybudoval teroristickou síť al - Kájdy, uvědomíme si, že poslední konflikty v Libyi a nyní v Sýrii probíhají podle naprosto stejného scénáře. Hlavní roli zde hrají stejní islamističtí teroristé, jejichž úkolem je zlikvidovat sekulární režimy, které byly a jsou hlavní překážkou americké hegemonie v Asii. Výsledky takové politiky jsou ovšem katastrofální. Syrský stát a syrská společnost byla, ostatně stejně jako afghánská, irácká a libyjská, roztrhána na kusy s desítkami tisíc mrtvých a raněných, zlikvidovány byly veškeré sociální vymoženosti a devastovány ekonomiky. Obyvatelstvo čelí sektářským konfliktům a společnost, která žila v poměrném blahobytu, se nachází v bezprecedentní humanitární krizi.  

I po dvou letech zatím neúspěšné teroristické války proti progresivní syrské vládě, do které vyslal Západ a reakční muslimské státy přes 150 tisíc teroristů, po sankcích, které jsou pravou příčinou probíhající i budoucí humanitární katastrofy, zvyšující se finanční pomoci teroristům ze strany USA a jejich spojenců z NATO i Perského zálivu, zůstává syrský lid, armáda a bezpečnost pod vedením legálně zvoleného prezidenta jednotný a pokračuje v odporu proti intervenci.

Patová situace. Zmatek, který panuje v řadách agresorů, potvrzují hluboké rozpory mezi vůdci teroristických uskupení a jejich politická reprezentace - "Koalice" nemá vlastní představu a snaží se plnit pouze pokyny svých zahraničních chlebodárců.  

Došlo i na Ligu arabských států, která zpočátku nadšeně podporovala útok na Asada. Nyní se pod tíhou důkazů o krveprolitích, které teroristé provádějí, její jednota začíná tříštit a egyptský prezident šel dokonce tak daleko, že souhlasil s jednáním s představiteli šíitského Íránu, hlavního spojence Sýrie. Rovněž irácká šíitská vláda, de facto spojenec Íránu, v průběhu jednání odmítá pokračování destrukce Sýrie.  

Mezi některými uskupeními teroristů dochází k ozbrojeným potyčkám. Nedávno skupina al - Nusra zlikvidovala velitele severní zóny Tahera al-Wakkase, vůdce uskupení al - Faruka.  

Spojenými státy (zatím skrytě) vedená intervence destabilizuje celý Střední východ, USA se snaží splnit své hegemonistické cíle, které mají vyvrcholit porážkou Íránu.

Pokud Obama nyní cítí, že by mohl z této intervence přejít do otevřené války, je to především díky oficiálnímu "protiválečnému" hnutí, které se integrovalo s Demokratickou stranou. Pseudolevicové organizace nyní fungují jako pomocné agentury CIA, prosazují "humanitární intervenci" a snaží se veřejnosti představovat imperialistickou intervenci jako sociální revoluci.  

Autor: Bill Van Auken

Zdroj: World Socialist Web Site

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .