header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Připraveni k válce proti Sýrii přes Ammán

Nové skutečnosti ukazují, že eskalace syrského konfliktu je za dveřmi.

Zatímco v Bruselu EU odblokovala přesun zbraní pro antiassadovské milice, více jak 15 000 mužů ozbrojených sil ze 17 zemí NATO a dalších zemí se přesouvají do Jordánska, aby uskutečnili mohutné společné cvičení, o němž informovala vláda v Ammánu. Od příštího týdne začne probíhat cvičení Eager Lion 2013, kde se budou procvičovat pozemní, letecké a námořní bojové operace mající dopad na celou zemi. 

Cvičení, které potrvá dva týdny, se zúčastní vojska ze Saudské Arábie, Bahrajnu, Kanady, Egypta, Spojených arabských emirátů, Francie, Jordánska, Velké Britanie, Iráku, Itálie, Libanonu, České republiky, Pákistánu, Polska, Kataru Spojených států, Turecka a Jemenu. Při přípravě cvičení Eager Lion 2013 se náčelník generálního štábu jordánských ozbrojených sil generál Mishal Mohammed Zabin v minulých dnech setkal s vojenskými představiteli Spojených států, Francie a Turecka a s Alexandrem Vershbowem zástupcem generálního tajemníka NATO.

Zpráva o nových válečných hrách na Středním východě přichází v předvečer návštěvy generálního tajemníka NATO Anderse Fogh Rasmussena ve Washingtonu. Zde se má setkat s prezidentem Barckem Obamou, státním tajemníkem Johnem Kerrym a poradcem pro otázky národní bezpečnosti Tomem Donilonem. V centru jednání bude především syrský konflikt. Pentagon by měl analyzovat hypotézu nastolení bezletové zóny v syrském vzdušném prostoru, zatímco některé státy NATO vyzývají k vojenské intervenci podobné té, která proběhla před dvěma lety proti Libyi. Ve stavu pohotovosti jsou již jednotky zemí, které hraničí se Sýrií - Jordánska, Libanonu, Izraele a Turecka. Turecko získalo od NATO v posledních dnech čtyři baterie raket Patriot a další dvě přímo od USA. 

Speciální jednotky USA poskytují technicko-logistickou a zpravodajskou podporu jordánským vojákům. Před několika měsíci bylo přesunuto do Jordánska asi 200 mužů z 1. Armored Division US Army, obrněné divize umístěné v Německu a pak přemístěné do Fort Bliss /Texas). Task force by mohlo následovat vyslání speciální jednotky protivzdušné obrany. Ammán mimo jiné požádal "spřátelené země" o zvýšení obranných opatření na syrských hranicích, snad poskytnutím baterií raket Patriot. Podle generála Mishala Mohammeda Zabina došlo k instalaci videokamer, radarů a sofistikovaných poplašných systémů, aby se zabránilo transportům a infiltracím do země. Hlídkování na hranicích se Sýrií provádí záchytné stíhací letouny jordánského vojenského letectva. Jeden ze strojů se 15. května zřítil z blíže nespecifikovaných technických důvodů, kdy zahynuli dva muži posádky. Letadlo startovalo ze základny "King Hussein Air College", která se nachází poblíž hraničního města Mafraq, kde je rozmístěno více než 3000 příslušníků armády a policie a 200 vojáků 1st Armored Division USA. Podle agentury The Associated Press na této základně vojenští poradci USA cvičí tajně povstalecké formace pro boj s režimem Bashara Assada. 

Podle šetření, které zveřejnil v březnu Le Figaro, by zde měla být další vojenská základna pro výcvik a vyzbrojování syrských rebelů. Jedná se o King Abdullah Special Operations Training Center (Kasotc), vytvořený na sever od Ammánu koncem roku 2008 ozbrojenými silami USA. V centru operují instruktoři z USA, Francie a Velké Británie. Podle francouzského listu jsou ve velkém polygonu syrští povstalci připravováni k používání protitankových zbraní, k působení ve městech, ve vytváření léček, čelení pozemním jednotkám atd.

"King Abdullah Special Operations Training Center" hostil velitelství manévrů Eager Lion v roce 2012, což byly nejmohutnější manévry, které se odehrály v oblasti Středního východu a kterých se zúčastnilo 12000 můžu ze Spojených států, NATO a arabských partnerů.  

Zdroj: http://antoniomazzeoblog.blogspot.it

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .