header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Obchodníci se smrtí

Multimiliardové dolarové dotace zbrojnímu průmyslu při zvyšující se pandemii COVID-19

"Nařídil jsem americkému námořnictvu, aby zničilo všechny iránské dělové čluny, pokud budou obtěžovat na moři naše plavidla," sdělil ve středu (22.4) na svém Twitteru americký prezident Donald Trump překvapivou hrozbu, která by mohla vyvolat katastrofální válku na Středním východě i mimo něj.

Hrozba zahájením války 7 000 mil od amerických břehů uprostřed koronavirové pandemie, jejíž počet obětí v USA se rychle blíží k 50 000, přichází ihned za Trumpovym pondělním nočním twittem oznamujícím pozastavení veškerého přistěhovalectví do Spojených států. Jde o transparentní pokus obětovat přistěhovalce za pandemii a propouštění desítek milionů pracovníků.

 

V obou těchto akcích jde o výraz zoufalství a selhání tváří v tvář národní a globální krizi, pro kterou americká vládnoucí třída nemá reálné řešení. Je to hrubý pokus zaměnit předmět a odvrátit pozornost veřejnosti od katastrofických důsledků zločinné lhostejnosti vlády a vládnoucí oligarchie, kterou představuje, k životu a blahobytu velké většiny populace.

Úředníci Pentagonu informovali ve středu, že neobdrželi žádné předchozí nařízení před Trumpovým twittem, o změně pravidel nasazení v Perském zálivu.

Brutální a fašistická Trumpova rétorika však přesto odráží snahu amerického imperialismu o rozpoutání války, která nebyla zmírněna, ale spíše zesílena globální pandemií.

I přesto, že Trump napsal svůj tweet, americké válečné lodě pokračovaly v plavbě směrem ke konfrontaci s Čínou v Jihočínském moři. Současně Pentagon oznámil změnu v dislokaci jaderných bombardérů dalekého dosahu B-52, aby jejich bojové nasazení bylo méně předvídatelné v Pekingu a Moskvě. Došlo tak ke zvýšení napětí.

V posledních dnech USA prudce eskalovaly své letecké údery na ubohý africký lid Somálska, i když pandemie koronavirů hrozí, že zpustoší celou jeho populaci. Eskalace válečné hrozby pokračuje i proti Venezuele a Pentagon nadále poskytuje podporu genocidní Saudskoarabské válce vedené proti Jemenu.

Tato válečná orientace je nejlépe vyjádřena  v masivních vládních dotacích pro americký zbrojní průmysl. Přes to, že nyní jsou desítky milionů nezaměstnaných dělníků a zaměstnanců, z nichž mnozí čelí hladu a snaze Trumpovy administrativy donutit je k předčasnému návratu do práce, jsou vojenským podnikům vyplaceny miliardy dolarů, aby si udržely své zaručené zisky a obscénní bohatství, vytvořené pro jejich hlavní akcionáře.

Nejvyšší zadavatel veřejných zakázek na zbraně Pentagonu, náměstkyně ministra obrany Ellen Lordová, řekla v pondělí na tiskové konferenci, že výrobcům zbraní již byly převedeny přibližně 3 miliardy dolarů ve formě předčasných plateb za stávající smlouvy. Jde o dotace mimo ty, které byly schválený Kongresem podle Zákona CARES, podle kterého byly poskytnuty miliardy dolarů finančním trhům. Lordová naznačila, že až bude Kongresem schválen další stimulační balíček, bude vydáno mnohem více.

Na otázku reportéra, kolik bude třeba poskytnout "Washingtonským obchodníkům se smrtí", aby jim byly nahrazeny ztráty způsobené koronavirem, odpověděla: "Mluvíme o miliardách a miliardách." Lordová ještě dodala, že  prioritou programu pomoci je "proces modernizace jaderné triády".

Tato průmyslová odvětví jsou stěží splněním  požadavků chudiny. Skutečnost, že obrovské finanční prostředky, které jsou zoufale potřebné pro záchranu životů a záchranu milionů dělníků a zaměstnanců před chudobou, jsou namísto toho investovány do budoucích válek, je zločinem.

V konferenčním hovoru informovala tento týden akcionáře Lockheed Martin o výnosech za první čtvrtletí, generální ředitelka společnosti, Marilyn Hewsonová. Chlubila se tím, že "portfolio společnosti je široké a dále expanduje" a její "tvorba peněz" je silná. Řekla, že se společnost těšila na "podporu potřeb našich válečníků".

Lockheed Martin opravdu během jediného čtvrtletí vydělal  2,3 miliardy dolarů v hotovosti a očekává, že během roku dosáhne vrcholu 7,6 miliardy dolarů - bez ohledu na koronaviry. Objednávky představují 144 miliard dolarů, což je nejvíce v historii. Hewsonová rovněž oznámila, že společnost vyčlenila celkem 10 milionů dolarů na pomoc související s COVID-19.

Charakter těchto společností byl zaznamenán také ve finančním sloupci zveřejněném v "New York Times" ve prospěch jeho bohatých čtenářů, nazvaného "Příležitost ve vojensko-průmyslovém komplexu".

S ohledem na plánovaný rozpočet Pentagonu ve výši 741 miliard dolarů pro nadcházející rok, Times radí: "Tato kombinace federálních dolarů a korporační krádeže, může představovat příležitost pro investory, kterým nevadí profitovat z válek. Skromná sázka na podílový fond nebo fond obchodovaný na burze, který financuje  vojenské dodavatele a letecké společnosti, může pomoci tlumit hlubokou recesi způsobenou koronaviry. "

Jednou z hlavních obav, které vyjádřila náměstkyně ministra obrany, když předkládala miliardové plány na záchranu zbrojního průmyslu, bylo narušení dodavatelských řetězců, zejména produkce v manufakturách těsně za hranicí USA s Mexikem. Zmínila se také o problémech v Indii.

Tisíce mexických zaměstnanců protestovaly proti smrtelným podmínkám v těchto závodech, které jsou připravovány i pro dělníky po celé planetě, vydáváním příkazů, aby se vrátili do práce. V závodě v Ciudad Juárez, který vlastní společnost "Lear Corporation" se sídlem v Michiganu, zemřelo na COIVD-19 již 16 zaměstnanců, zatímco infikovanými koronaviry přetékaly oblastní nemocnice.

Pentagon a americký velvyslanec v Mexiku Christopher Landau žádali mexickou vládu, aby zaměstnanci manufaktur byli přinuceni vrátit se zpět do práce, jako "nezbytní" pro válečný stroj amerického imperialismu, stejně jako jejich protějšky v USA. Lockheed spoléhá na mexické pracovníky s nízkými platy v Chihuahua v Mexiku, kteří vyrábějí elektrické kabely pro americké vojenské helikoptéry Black Hawk a S-92 a stíhací letouny F-16, zatímco Boeing vyrábí díly v závodě provozovaném společností "PCC Aerostructures" v Monterrey. General Electric, Honeywell a další vojenští dodavatelé také profitují z práce mexických zaměstnanců.

Velvyslanec Landau předal diktáty Pentagonu v jazyce pohrdání lidským životem, který charakterizuje všechny politiky Trumpovy správy a americké vládnoucí třídy, a zahájil kampaň na twitteru vyžadující, aby se mexičtí pracovníci vrátili do manufaktur pro větší dobro amerického imperialismu. Užívá si plné spolupráce mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, kterého mexická pseudo-levice propaguje jako "progresivního" a dokonce "socialistického". Ten však připravil svou národní gardu k nasazení proti možným stávkujícím.

Velvyslanec Landau varoval, že pracovní místa zaměstnanců jsou vázána na dodavatelské řetězce, které je spojují s americkými výrobci zbraní a řekl: "Pokud nebudeme koordinovat náš přístup, mohou se tyto řetězce vypařit". Dodal: "Všude jsou rizika, ale ne všichni zůstáváme doma ze strachu, že zemřeme při dopravní nehodě. Zničení ekonomiky je také zdravotní hrozbou."

Jedná se o stejné reakční, nevědecké a misantropické argumenty, jaké se uvádějí v USA i na mezinárodní úrovni ve snaze přimět pracovníky k návratu zpět do továren a na pracoviště bez ohledu na to, že mnozí onemocní a zemřou. Zaměstnanci zbrojního průmyslu v USA, stejně jako jejich protějšky v Mexiku, také povstali a protestovali proti tomu, aby byli nuceni pracovat jako součást "kritické infrastruktury" amerického imperialismu. Zaměstnanci "Bath Iron Works" v Maine a loděnice "BAE Systems" v Norfolku ve Virginii, vlastněné společností "General Dynamics", narazili na odmítnutí zaměstnavatelů poskytnout jim ochranu před infekcí a smrtí. Podobně pracovníci továrny "GE Aviation" v Lynnu v Massachusetts, která vyrábí motory pro vrtulníky "US Marine", stávkovali kvůli nedostatku ochranných opatření nebo jakékoli záruky pro zaměstnance, kteří se stali oběťmi COVID-19.

Tento odpor dělnické třídy bez ohledu na státní hranice je přímo v rozporu se zuřivým nacionalismem a reakcí, která charakterizuje postupy vládnoucích tříd nejen v USA, ale i v Evropě a ve světě, vůči zintenzivnění kapitalistické krize spuštěné koronavirovou pandemii. Aby ochránili své zisky, odsoudili miliony lidí k infekci koronavirem a smrti v době, kdy připravují světovou válku a fašistickou diktaturu. Jedinou alternativou je, že mezinárodní dělnická třída ukončí systém vykořisťování a znovu vybuduje společnost na socialistických základech.

23. dubna 2020

Autor: Bill van Auken WSWS


Překlad: Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .