header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Mezinárodní den dětí: O čem sní na Donbasu, vyprávěla školačka z Luganské lidové republiky

Mezinárodní den dětí je hlavně příležitostí připomenout dospělým, že máme také právo na život, řekla v rozhovoru s "Lidovými zprávami" školačka z Lugansku Faina Savenkovová. Nehledě na svých dvanáct let je již v republice uznávanou spisovatelou a říká pravdu o válce na Donbasu čtenářům ze Společenství nezávislých států, Evropy i USA.

Den dětí se slaví na světě od roku 1950. Rozhodnutí o jeho oslavě bylo učiněno z iniciativy Mezinárodní demokratické federace žen a podpořeno OSN. Nicméně i po více než 70 letech se na naší planetě neustále objevují oblasti, kde děti umírají kvůli válce, rozpoutané politiky.

Jednou z těchto oblastí je už sedm let Donbas. Za sedm let, které uplynuly od počátku vojenské operace Kyjeva na jihovýchodě Ukrajiny, zde zahynulo více než 240 dětí, dalších více než padesát zmizelo beze stopy. A každý rok tato zlověstná statistika pouze roste.

Tak i v Lugansku, který válka neminula, oslava Mezinárodního dne dětí začala návštěvou památníku zabitým dětem.

"U nás máme nyní bohužel tradice jiné. Nejdříve navštívíme památník zabitým dětem, a teprve poté začne vlastní svátek," řekla s hořkostí Faina Savenkovová.

Podle ní je 1. červen den, kdy děti mohou připomenout všem dospělým, že oni mají také právo na život.

"Bohužel, my sami sebe nemůžeme vždy ochránit. Je trochu smutné, že celý svět slaví Mezinárodní den dětí, ale ochránit děti Donbasu nikdo nemůže. V důsledku války stále umírají. Každý rok píšu 1.června eseje, věnované dětem Donbasu, které se pak šíří po internetu a v tiskových publikacích Ruska, Luganské a Doněcké lidové republiky (LLR a DLR) a evropských zemí. A v tomto roce jsem měla možnost nahrát videozprávu k členským zemím OSN," doplnila Faina.

Mimochodem, několik dní před 1. červnem vyšla v angličtině publikace Fainy pod názvem "Věřit a mít naději". Děvče z Lugansku se snažilo vysvětlit Američanům, co se ve skutečnosti děje v jejím rodném Donbasu.

"Myšlenka ukázat své práce v Evropě a v USA se objevila v roce 2020, kdy jsem napsala esej ke Dni vítězství. Chtěl jsem, aby se o vítězství našeho lidu ve Velké vlastenecké válce dozvědělo a připomnělo si jej mnoho lidí. Srovnávala jsem současnou válku na Donbasu s tou s německo-fašistickými okupanty. Některým se to samozřejmě nelíbilo. Někteří z nich se domnívají, že není možné srovnávat Velké vítězství a náš občanský konflikt. Ale stejně jako tehdy i teď vím, že jsem se nemýlila - není to prostě jen konflikt, ale válka s nacismem. Potom mně mnozí přátelé novináři v Rusku a na Západě začali pomáhat, ukazují mou tvorbu na svých stránkách nebo publikacích," řekla školačka.

Když se zpravodaj "Lidových zpráv" zeptal Fainy, co si myslí o dodržování práv dětí na Ukrajině, okamžitě odpověděla: pro ni je to již sousední země.

"Dodržují se práva dětí na Ukrajině? Moje odpověď bude záviset na tom, jestli LLR a DLR budeme považovat za Ukrajinu nebo ne. Pro mě je Ukrajina sousedním státem, který asi dodržuje práva dětí žijících na svém území, ale přitom nedodržuje naše právo na život a šťastné dětství. Dnes děti Donbasu sní především o míru, o tom, aby příbuzní a blízcí byli živi a zdrávi. Sníme o budoucnosti, jasnější než současnost. Stejně jako všechny děti na světě sníme o veselém, bezstarostném životě. No, a ano, udělat zkoušky," řekla Faina.

Přece o takovém dětství pro svá pravnoučata nesnili vojáci Velké vlastenecké války. O takovém osudu pro děti Donbasu, myslím, nesnil ani dědeček nynějšího prezidenta Ukrajiny Vladimira Zelenského, který v té době velel střelecké rotě a bil fašisty u vesnice Alexandrovka. Za své činy byl rudoarmějec Semjon Zelenskij vyznamenán dvěma řády Rudé hvězdy. Podal by dnes hrdina té války ruku svému vnuku? Poděkoval by mu za všechno, co neudělal? Řečnická otázka.

Lidové zprávy, 1.6.2021
Přeložil Jaromír Vašek

Výzva Fainy Savenkové členům Rady bezpečnosti OSN

Dvanáctiletá spisovatelka z Lugansku Faina Savenkova zaslala u příležitosti Mezinárodního dne dětí videozprávu členům Rady bezpečnosti OSN. Vyzývá v něm RB OSN, aby nezapomněla, že děti Donbasu mají právo na dětství a klidný život. Výzvu opublikoval ve svém Telegram-kanálu první zástupce stálého představitele Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij.

Dvanáctiletá Savenkova vzpomíná, jak v roce 2014 ukrajinská letadla podnikla nálet na Lugansk, zahynuli dospělí i děti.

"Chci, abyste si vzpomněli na úsměvy vašich dětí. Chci říct, že my se také chceme usmívat, chceme být šťastní, chceme si vybrat svou budoucnost a chceme prostě žít," říká obyvatelka Lugansku.

Savenkova připomněla, že je to nemožné, dokud válka pokračuje.
"Chci, aby v Organizaci spojených národů nezapomněli na to, že my, děti Donbasu, máme také právo na dětství a klidný život," obrací se na členy RB OSN.

Poljanskij poznamenal, že poselství mladé spisovatelky bylo velmi dojemné.

"V předvečer Mezinárodního dne dětí mladá spisovatelka Faina Savenkova z Donbasu vyzvala OSN, aby nezapomněli na děti Donbasu, kteří již sedm let žijí v podmínkách války. Je těžké udržet emoce, když dostanete takovou výzvu. Samozřejmě, zapomenout na to, co ukrajinská armáda dělá na východě své vlastní země, my kolegům z RB OSN nedáme," napsal.

RIA Novosti, 1.6.2021

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .