header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Z letiště v Pise putují na Ukrajinu zbraně maskované jako "humanitární pomoc": pracující odmítají nakládat letadla

Pracující v letišti v italské Pise se postavili proti posílání zbraní maskovaných jako "humanitární pomoc" do války na Ukrajině. Protestují proti válečnické politice italské vlády. I česká vláda zaujímá válečné stanovisko - zasílá zbraně a umožňuje vysílat vojáky na Ukrajinu, jak veřejně tak utajeně, armádě, kde bojují i otevřeně neonacistické síly a která má na svědomí už řadu válečných zločinů. Čin italských pracujících se postavit zbrojení je inspirující v záplavě imperialistické, válečnické propagandy, do které se zapojila prakticky všechna hlavní kapitalistická média.

Z letiště v Pise putují na Ukrajinu zbraně maskované jako "humanitární pomoc": pracující odmítají nakládat letadla

Několik zaměstnanců civilního letiště Galileo Galilei v Pise nás informovalo o mimořádně vážné situaci: z nákladového střediska civilního letiště odlétají "humanitární" lety, které mají být naplněny zásobami, potravinami, léky a vším, což je užitečné pro ukrajinský lid, který je již několik týdnů sužován bombardováním a boji. Ale to není tento případ!

Když se pracovníci nakládky dostali pod letadlo, narazili na bedny plné různých druhů zbraní, munice a výbušnin.

Bylo to hořké a strašné překvapení, které potvrdilo válečnou atmosféru, do níž nás Draghiho vláda zatahuje.

Tváří v tvář této velmi závažné skutečnosti pracovníci odmítli náklad naložit: tato letadla nejprve přistála na základnách USA/NATO v Polsku, poté byl náklad odeslán na Ukrajinu, kde byl nakonec bombardován ruskou armádou, což mělo za následek smrt dalších pracovníků zaměstnaných na základnách postižených útoky.

Důrazně odsuzujeme toto zjevné falšování, které cynicky využívá "humanitární" zástěrku k dalšímu podněcování války na Ukrajině.

Vyzýváme:

1) aby struktury řízení letového provozu na civilním letišti okamžitě zastavily tyto lety smrti maskované jako "humanitární" pomoc;

2) aby pracující i nadále odmítali nakládat zbraně a výbušniny, které živí spirálu války, kterou budeme moci zastavit pouze okamžitým příměřím a obnovením mírových rozhovorů;

3) aby se občané účastnili demonstrace v sobotu 19. března před letištěm Galilei (15:00) pod heslem "Z Toskánska mosty míru, ne lety války!".

Unione Sindacale di Base - Federace Pisa

 

Organizace přístavních dělníků v Livornu vyjadřuje solidaritu s pracujícím v Pise:

USB přístavu Livorna, solidarita s pracovníky letiště v Pise.

Velká solidarita s našimi kolegy na letišti Galileo Galilei v Pise, kteří odmítli naložit zbraně a munici směřující na Ukrajinu. Za tuto válku zaplatí pouze pracující a je čas říci dost.

Pracovníci doku USB chtějí projevit blízkost a solidaritu se svými kolegy z letecké dopravy v Pise, kteří včera odvážně odmítli být spoluviníky této války.

Po příjezdu do nákladového střediska v Pise v domnění, že nakládají "humanitární" let, se ocitli tváří v tvář zbraním a munici, které směřovaly do válečného prostoru na Ukrajině. Zbraně používané k vedení války, která nejeví známky konce. Zbraně, které slouží k zabíjení pracovníků, jako jsme my. Válka, za kterou přímo platíme svými důsledky pro ekonomiku a závratným růstem cen. Válečná propaganda, která nás chce přesvědčit, že k dosažení míru musíme na Ukrajinu poslat ještě více zbraní.

My, přístavní dělníci, to odmítáme. Stojíme na straně lidí Ukrajiny, Donbasu a Ruska a nechceme být spoluviníky tohoto konfliktu.

Nejedná se však pouze o politickou a etickou otázku. Stejně jako se to stalo před několika měsíci v našem přístavu, když byl v toskánském doku naložen výbušný materiál směřující do Izraele, zajímalo by nás, jaké bezpečnostní protokoly existují při těchto přesunech válečného materiálu. Je normální, aby byli pracovníci, a dokonce i veřejnost, vystaveni takovým rizikům?

USB Livorno se zúčastní protiválečné demonstrace v sobotu 19. března v 15:00 na letišti v Pise.

Koordinace USB pracujících v přístavu Livorno

Zdroj https://www.usb.it/leggi-notizia/dallaeroporto-di-pisa-armi-allucraina-mascherate-da-aiuti-umanitari-i-lavoratori-rifiutano-di-caricare-gli-aerei-sabato-19-manifestazione-usb-al-galilei-2017-1.html

https://www.usb.it/leggi-notizia/usb-porto-livorno-solidarieta-ai-lavoratori-aeroportuali-di-pisa-tutti-in-piazza-sabato-19-contro-la-guerra-1535.html

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .