header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Velká neznámá - Haag a mezinárodní právo

Komentář v německém levicovém deníku Junge Welt k poslednímu rozhodnutí haagského soudu.

Mezinárodní soudní dvůr (anglicky ICJ) v Haagu ve středu nařídil Rusku, aby okamžitě ukončilo vojenskou intervenci na Ukrajině. Rozsudek vychází ze skutečnosti, že důvody, které Rusko uvedlo pro svůj postup, se soudu na první pohled nezdají dostatečné. V praxi se jedná o druh předběžného opatření. Právní posouzení skutkového stavu proběhne později v rámci hlavního řízení, které bude pravděpodobně trvat několik let.

Pro rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora neexistuje žádný precedens. Za více než sto válek od zahájení své činnosti v dubnu 1946 se soud nikdy nezabýval pravdivostí a relevancí skutečných nebo uvedených důvodů. V této souvislosti se nabízí mimo jiné válka USA, Velké Británie a "ochotných" spojenců proti Iráku, která byla ospravedlňována falešnými tvrzeními o existenci zbraní hromadného ničení.

Novinkou je také postup ICJ, který se v takovém sporu snaží vytvořit skutkový stav pomocí rozsudku s okamžitou účinností. Íránu, který podal žalobu na USA kvůli jejich sankcím na ně 16. července 2018, soud v únoru 2021 podobnou žádost zamítl a omezil se na konstatování, že je příslušný. Tento soudní spor by se mohl táhnout ještě mnoho let.

Tolik opěvované mezinárodní právo je v dnešní době ve světě rozervaném protichůdnými zájmy jen málo platné. Napříč politickým spektrem je běžné označovat ruskou válku proti Ukrajině za "v rozporu s mezinárodním právem". Neexistuje pro to však žádný právní základ. Agresivní války jsou samozřejmě již desítky let zakázány. Na druhou stranu je "sebeobrana" považována za legitimní. Jasně rozlišit mezi nimi podle celosvětově uznávaných kritérií zjevně není možné ani dnes.

Soud, který by se mohl zabývat spory v této oblasti a mít právní vliv, existuje teprve necelých dvacet let. Mezinárodní trestní soud (ICC), který rovněž sídlí v Haagu, zahájil svou činnost 1. července 2002. Jeho pravomoc byla původně omezena na válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu. Útočné války byly přidány až 17. července 2018. Od té doby nebyl na základě tohoto obvinění zahájen ani jeden případ.

V reálném kontextu není "porušení mezinárodního práva" právně jasnou skutečností, ale především těžkou propagandistickou zbraní. Podporuje ji ještě vratší konstrukce "světového řádu založeného na pravidlech". V případě potřeby se tím myslí, že by Rusko mělo dodržovat pravidla, která Západ stanovil, ale neustále je porušuje.

Autor: Knut Mellenthin
Zdroj: https://www.jungewelt.de/artikel/422842.das-gro%C3%9Fe-unbekannte.html
Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .