header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Čínské ministerstvo zahraničí: USA bezohledně porušují právo syrského lidu na život

Dáváme prostor vyjádření čínského MZV, protože nebývale jasně vyjádřilo odpor k důsledkům dlouhodobé a plánovité imperialistické agrese USA, NATO a EU vůči Syrské arabské republice. Ohrazuje se k obrovským krádežím ropy, které provádí americké okupační jednotky na syrských ropných polích a k obecným důsledkům války, dodávání zbraní různým silám včetně náboženských extremistů, rozdmýchávání konfliktu, který měl za následek ztrátu statisíců životů civilistů, miliony lidí vyhnaných a další ekonomické ztráty. I poté, co boje ztratily svou zuřivost, pokračuje okrádání syrského lidu o jeho bohatství. A jak čínské ministerstvo správně vyjadřuje: "Jakkoli jsou USA chamtivé při krádežích syrských zdrojů, při poskytování vojenské pomoci ostatním jsou poměrně 'štědré', často v řádu miliard či dokonce desítek miliard. Ať už USA 'berou' nebo 'dávají', výsledek je vesměs stejný - uvrhnout jiné země do zmatků a katastrof, a tím zachovat americké zájmy a hegemonii, uvedl mluvčí. Taková je realita tzv. řádu založeného na pravidlech USA..."

V současné době dochází k finalizaci smlouvy o americké vojenské přítomnosti v České republice pod dohledem české ministryně obrany Černochové. Sýrie i další země nám názorně ukazují, jaké jsou důsledky zasahování amerického imperialismu se zázemím jejich ozbrojených sil.


"USA bezohledně porušují právo syrského lidu na život," uvedl v úterý mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin v reakci na zprávu syrské státní tiskové agentury o tom, že USA rabují další část syrské ropy, a poznamenal, že tento banditismus vážně zhoršuje energetickou krizi a humanitární katastrofu v Sýrii.

Americké okupační síly v Sýrii pokračovaly v drancování bohatství a zdrojů země, když v sobotu vypravily konvoj čítající 53 cisteren naložených uloupenou ropou směřující přes nelegální přechod al-Mahmúdíja na americkou základnu v severním Iráku, informovala Syrská arabská tisková agentura.

Wang v úterý poznamenal, že nezákonné drancování Sýrie ze strany USA se stalo do očí bijícím způsobem, a citoval oficiální údaje syrské vlády, že v první polovině roku 2022 bylo více než 80 % denní produkce ropy v Sýrii nezákonně propašováno americkými silami.

Podle zpráv médií americké síly a jejich žoldáci kradou v Sýrii v průměru 66 tisíc barelů ropy denně, neboť průměrná denní produkce ropy v zemi dosáhla v první polovině roku 2022 podle odhadů 80 tisíc barelů.

Syrské ministerstvo ropného průmyslu v srpnu loňského roku ve svém prohlášení uvedlo, že praktiky USA v Sýrii včetně nezákonného obchodování se syrskou ropou způsobily syrskému ropnému a plynárenskému sektoru přímé a nepřímé ztráty ve výši přibližně 107,1 miliardy dolarů.

Začátkem tohoto měsíce americké síly uloupily větší množství syrské ropy a pšenice prostřednictvím 60 tankerů, které ji dopravily na své základny v Iráku přes nelegální námořní přechod.

V tak bídné situaci, kdy chybí ropa a potraviny, by loupež USA mohla syrskému lidu jen ještě více ztížit letošní zimu, uvedl Wang.

Jakkoli jsou USA chamtivé při krádežích syrských zdrojů, při poskytování vojenské pomoci ostatním jsou poměrně "štědré", často v řádu miliard či dokonce desítek miliard.

Ať už USA "berou" nebo "dávají", výsledek je vesměs stejný - uvrhnout jiné země do zmatků a katastrof, a tím zachovat americké zájmy a hegemonii, uvedl mluvčí. Taková je realita tzv. řádu založeného na pravidlech USA, dodal Wang.

Vyzval USA, aby syrskému lidu a mezinárodnímu společenství poskytly vysvětlení krádeže ropy a přestaly pošlapávat mezinárodní podezření a podkopávat mezinárodní právo.

Syrská vláda bezostyšné loupežné chování USA opakovaně a dlouhodobě pranýřuje. Nicméně od té doby, co si USA od roku 2014 udržely vojenskou přítomnost v severovýchodní a východní Sýrii, převážejí ukradenou syrskou ropu do Iráku, kde ji později prodávají iráckým ropným společnostem za nižší cenu a peníze používají na podporu Kurdy vedených a USA podporovaných Syrských demokratických sil a dalších opozičních ozbrojených skupin v Sýrii, poznamenali odborníci.

Global Times https://www.globaltimes.cn/page/202301/1283969.shtml

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .