header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Demonstrace "Seškrtejte válku, ne mzdy" jsou světlem uprostřed temnot válečné propagandy

Demonstrace pod heslem »Seškrtejte válku, ne mzdy«, které se dnes (10. 2.) konaly po Británii, by sotva mohly být důležitější, protože jsme taženi na vlně propagandy směrem ke třetí světové válce.

Nadcházející týden si připomínáme 20. výročí největšího pochodu v britských dějinách – pochodu proti invazi do Iráku v roce 2003. I když to válku nezastavilo, změnilo to zemi. Miliony lidí, kteří pochodovali proti válce, byly ospravedlněny krvavým marasmem Iráku, destabilizací oblasti, hromadícími se důkazy, že nejenže nikdy neexistovaly žádné „zbraně hromadného ničení“, které by se daly najít, ale že vlády USA a Británie lhaly, jako když tiskne.

Parlament zůstal u spouště a jen hrstka poslanců se postavila proti libyjské válce v letech 2010-11. Zpětný pohled ale zatratil i tuto válku. A pomalu se začalo projevovat veřejné nepřátelství vůči „věčným válkám“ Bushe a Blaira dokonce i ve Westminsteru, jak jsme viděli, když byla v roce 2013 odhlasována nabídka na vstup do syrské války, když labourista Ed Miliband přijal statečné rozhodnutí postavit se válečným štváčům.

To je proces, který je nyní celé zavedené zřízení zavázáno zvrátit.

Zpráva výboru pro obranu poslanecké sněmovny o Afghánistánu staví realitu na hlavu: stažení Británie z Afghánistánu je prezentováno jako katastrofa, neboť v první řadě nedošlo k invazi do země. Hrůzný útlak Afghánců, zejména žen, za vlády Talibanu je až příliš reálný: cílem poslanců jako Tobias Ellwood je však vykreslit dupající boty NATO coby garanta svobod jiných zemí, jako by to původně nebyly Spojené státy, kdo vyzbrojil a rozpoutal islamistické povstání v někdejším sekulárním, socialistickém Afghánistánu.

To je nebezpečné, protože Británie se přibližuje katastrofickému konfliktu na více frontách.

Naše zapojení do paktu AUKUS o jaderných ponorkách s Austrálií a Spojenými státy, naše provokativní vyslání úderné skupiny letadlových lodí k čínským mořím a naše prohlubující se vojenské vazby s rychle se přezbrojujícím Japonskem ukazují, že vedoucí představitelé Británie nás chtějí dostat do přední linie jakéhokoli americko-čínského konfliktu.

Mrknutím zpět domů, heroizace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tento týden v parlamentu napříč stranami politicky ztěžuje odmítání jeho požadavků na stále silnější výzbroj – i když, jak varuje německý kancléř Olaf Scholz, soupeření o to, jak předčit ostatní země ve spěchu s vražednými zbraněmi na Ukrajinu, je riskantní byznys.

Scholz se stal obětí novinářského gangu – včetně Británie – který donutil Německo, aby poslalo tanky na Ukrajinu. Byl okamžitě vznesen požadavek, aby zahrnul i stíhací letouny, i když i Washington stále radí, aby se do do tak pobuřujícího kroku nepouštěl.

Loni Bílý dům vystoupil proti Liz Trussové a konstatoval, že její podpora eskalace války s Ruskem se týká spíše jejího vlastního postavení ve straně toryů než strategických zájmů. Teď je zneuctěný expremiér Boris Johnson v táboře „vyzbroj Ukrajinu“ nejhlasitější.

Motivem surovce, který žertoval o „odklízení mrtvých těl“ po libyjské katastrofě, není pomoc Ukrajincům. Je to jeho vlastní politický návrat. V této věci nás přivádí na pokraj jaderné války. Je nehorázné, že levicoví a socialističtí poslanci, kteří jinak tohoto šarlatána prohlédnou, se pouštějí do stejného pokřiku. Snižování velmi reálného rizika přímé války s Ruskem je hluboce nezodpovědné. Toryové, kteří buldozerem bourají naše občanská a politická práva, nejsou zastánci demokracie, jejichž vedení v zahraničních záležitostech lze bezpečně následovat.

Levice také nemůže věrohodně kombinovat podporu zvýšení vojenského rozpočtu s podporou mzdových požadavků zdravotních sester, učitelů, železničních a poštovních pracovníků. Brazilský prezident Lula odmítl poslat zbraně na Ukrajinu s tím, že válčí proti chudobě, nikoli proti Rusku. Je nejvyšší čas, aby se kolem podobného programu sjednotila i britská levice.

Redakční sloupek deníku the Morning Star 10. 2. 2023
přeložil VS 13. 2. 2023

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .