header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

ICAP: Odsuzujeme americkou agresi

Prohlášení Kubánského institutu přátelství mezi národy (ICAP)

(ICAP) Kuba odmítla čtyřdenní přítomnost americké jaderné ponorky na námořní základně Guantánamo od 5. července. Kuba to považuje za vyostření provokace ze strany Spojených států. Politické nebo strategické motivy nejsou dosud známy. Kuba se důrazně staví proti jaderným zbraním a zahraničním vojenským základnám.

Sdílíme obavy kubánského lidu a po celé zemi skupiny proti AUKUS protestují proti užším vazbám s USA a proti potenciálně velmi nebezpečné fázi konfrontace s Čínou.

Bezpečnostní dohoda AUKUS mezi britskou, americkou a australskou vládou umožňuje ponorkám USA a Spojeného království vplout do australských přístavů. Tyto přístavy jsou v těsné blízkosti obytných komunit, ale znalosti o této činnosti jsou nedostatečné. V místě, když jsou obavy vzneseny, se setkávají s reakcí, že pravděpodobnost nehody je 1 ku milionu. S necelou tisícovkou jaderných ponorek v dějinách se 9 potopilo kvůli nehodám nebo potopení na severní polokouli. Navrhovaná trvalá místa pro rotaci ponorek byla identifikována v Cockburn Sound v Západní Austrálii a Port Kembla v Novém Jižním Walesu.

Na Kubě USA stále nelegálně okupují území Guantánama, aby rozmístily a připojily vojenské vybavení k jaderným součástkám, což je považováno za obrovskou hrozbu. Nedávný vpád ponorky s jaderným pohonem do kubánských vod je jen další ukázkou neúcty USA k suverenitě a sebeurčení jiných zemí a neúcty k Latinské Americe jako zóně míru. Kuba nepodporuje použití nebo/a hrozbu použití jaderných zbraní k podkopání nebo donucení jakéhokoli suverénního státu a obhajobu nešíření jaderných zbraní.

Okupované území Guantánama je pro kubánský lid bezprizorní. Trump a Biden zařadili a ponechali Kubu na seznam zemí, které sponzorují terorismus, jenž způsobuje obrovské těžkosti kubánskému lidu. Jediný terorismus, k němuž na kubánské půdě dochází, je však četné porušování lidských práv a zločiny proti lidskosti páchané americkou vládou v nechvalně proslulém americkém vazebním táboře Guantánamo.

Komunistická strana Austrálie se připojuje ke Kubě a odsuzuje nelegální okupaci Guantánama a přítomnost jaderných ponorek v kubánských vodách a vyzývá k tomu, aby bylo Guantánamo vráceno kubánskému lidu.

Převzato a přeloženo z týdeníku KS Austrálie „The Guardian“ (překlad VS)

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .