header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Červený poplach: Ukrajinský útok na ruský radar včasného varování hrozí rozpoutáním světové jaderné války

V noci ze středy na čtvrtek a ve čtvrtek ráno [22.-23. května] ukrajinské bezpilotní letouny zasáhly radarovou stanici Armavir v Krasnodarském kraji na jihozápadě Ruska, která je součástí ruského radarového systému včasného varování určeného k detekci přicházejícího útoku ICBM. Tento radar je jedním z pilířů ruského systému jaderného postoje, který spolu s dalšími podobnými zařízeními hraje existenční roli ve strategické bezpečnosti Ruské federace. Tento útok zdaleka nezpůsobil jen eskalaci napětí s Ukrajinou, ale přiblížil svět o další krok blíže k hranici termonukleární války.

Ruský senátor a bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin v reakci na tento vývoj poznamenal, že ačkoli si lze představit, že za tím stojí Ukrajina, ve skutečnosti je to Washington, kdo si „najal nezodpovědného banditu“, aby vykonal špinavou práci. „Stojíme tedy nejen nad propastí, ale na samém okraji, za kterým, pokud nepřítel nebude v podobných akcích zastaven, začne nezvratný kolaps strategické bezpečnosti jaderných mocností,“ napsal Rogozin na svém kanálu Telegram.

Toto šílenství je třeba zastavit hned. K útoku v Armaviru došlo jen několik dní poté, co Rusko provedlo vysoce prestižní taktické jaderné vojenské cvičení, jako by chtělo prezidentu Putinovi oznámit: „Blafujete.“ Jaderná hra na kuře, kdy hrozí zničení jaderné velmoci, která je již ve válce, hrozí vyhlazením celého lidského druhu.

Zakladatelka Schillerova institutu Helga Zepp-LaRoucheová 24. května na setkání Mezinárodní mírové koalice upozornila na řešení krize. Trvala na tom, že musíme skoncovat s vírou Západu v geopolitiku, která v lidech vyvolala přesvědčení, že Rusko a Čína jsou našimi nepřáteli, a místo toho vytvořit novou bezpečnostní a rozvojovou architekturu, která bude respektovat zájmy všech národů. „Pokud se to nepodaří překonat, obávám se, že šance, že skončíme ve třetí světové válce, se blíží 100 %,“ řekla.

Řada vojenských a zpravodajských odborníků, které Schillerův institut konzultoval, vyjádřila vážné znepokojení nad významem útoku na Armavir a jeho důsledky:

Ruský satelitní systém včasného varování je velmi omezený a nelze jej použít k pokrytí slepých míst vzniklých poškozením radaru. Důležitější jsou radarové výstražné koridory v Atlantiku, Tichomoří a na severu, přičemž Rusové mají radary i v Moskvě. Radary v Moskvě však zaznamenají hrozby až později, což má za následek ještě kratší dobu varování a rozhodování - tím se zvyšuje pravděpodobnost katastrofické nehody.
Velitelé strategických raketových vojsk, kteří slouží politickým vůdcům, budou opravdu, ale opravdu znepokojeni a nezbude jim nic jiného, než tuto situaci považovat za zcela vážnou. Téměř jistě se rozhodnou provozovat své jaderné úderné síly ve vyšším stupni pohotovosti, což ještě zvýší pravděpodobnost nehod, které by mohly vést k nechtěné globální jaderné válce.

- Dr. Theodore Postol, emeritní profesor vědy, techniky a národní bezpečnosti na Massachusettském technologickém institutu, odborník na jaderné zbraně.

USA začaly řídit raketové útoky na ruský systém včasného varování (EWS), který se skládá z řady pozemních radarů a satelitů... JAKÝKOLIV útok na tyto systémy EWS by mohl spustit ruský systém jaderné reakce. Takže tento útok vedený USA je šíleně nebezpečný. Washington si s Ruskem hraje na jaderné kuře.
Napadené místo bylo v dosahu amerického systému ATACMS; nevím, zda jsou v dosahu systému ATACMS, případně i německých raket Taurus, které mají větší dosah než ATACMS a britské rakety Storm Shadow, nějaká další podobná ruská zařízení. Bohužel se to možná brzy dozvíme, protože šílenci ve Washingtonu, Kyjevě a Bruselu jsou zřejmě odhodláni rozpoutat třetí světovou válku.

- Steven Starr, profesor, University of Missouri, odborník na jadernou válku

Na Ukrajině a také v NATO zjevně existují síly, které jsou připraveny riskovat přímou vojenskou konfrontaci mezi NATO a Ruskem. Němečtí politici by měli brát varování Rusů před novou světovou válkou vážně a zajistit, aby nebyly překročeny poslední červené linie. Německo jako moderní průmyslová země v srdci Evropy není způsobilé k válce ve velkém evropském konfliktu - a to ani bez jaderných zbraní. Němečtí politici musí udělat vše, co je v jejich silách, aby deeskalovali narůstající vojenskou konfrontaci a zavázali se k diplomatickému řešení konfliktu.

- Plukovník (ve výslužbě) Prof. Dr. Wilfried Schreiber, vedoucí výzkumný pracovník Institutu pro mezinárodní politiku WeltTrends, Postupim, Německo.

Jedná se o pokračování vzorce, kdy síly NATO uznávají, že válku na Ukrajině prohrávají, křehké obranné linie se prolamují a reakcí NATO je eskalace. To není náhodné, ale velmi záměrné. Nejedná se o první útok na ruskou jadernou triádu. Ideologičtí lidé vidí, jak se jim hroutí svět poté, co vyvěsili duhovou vlajku nad konzervativními zeměmi a [vedli] věčné války. Jsou vzteklí a mohli by přejít k jaderné válce, aby se dostali z bryndy. Dělají řadu malých krůčků a odpovídají, že „v reakci na to nic neděOčekávám, že americká armáda se bude tváří v tvář životně důležité situaci chovat rozumněji a uvědoměleji než civilisté.

- Generál (ve výslužbě) Dominique Delawarde, expert na zpravodajské služby, Francie

K tomu by zjevně nemohlo dojít bez plné podpory USA. Nemohu se k tomu adekvátně vyjádřit, dokud se nedozvím více, ale je to zjevně eskalace a já se tím budu zabývat.

- Graham Fuller, bývalý diplomat, důstojník CIA a místopředseda Národní rady pro zpravodajské služby.

Jedná se o pokračování vzorce, kdy síly NATO uznávají, že válku na Ukrajině prohrávají, křehké obranné linie se prolamují a reakcí NATO je eskalace. To není náhodné, ale velmi záměrné. Nejedná se o první útok na ruskou jadernou triádu. Ideologičtí lidé vidí, jak se jim hroutí svět poté, co vyvěsili duhovou vlajku nad konzervativními zeměmi a [vedli] věčné války. Jsou vzteklí a mohli by přejít k jaderné válce, aby se dostali z bryndy. Dělají řadu malých krůčků a odpovídají, že „v reakci na to nic nedělají“, a tak dělají malé krůčky, dokud jeden z nich nenarazí na minu a my se nedostaneme do třetí světové války. Řekl jsem to já, řekla to Helga [Zepp-LaRoucheová]. Putin si je velmi dobře vědom rozpolcenosti Západu, který neustále tvrdí, že jen chřestí šavlemi, ale není tomu tak - informuje Západ o nebezpečné realitě.

- Plukovník (ve výslužbě) Richard H. Black, bývalý senátor za stát Virginia

Jejich situace se stupňuje jako na běžícím pásu, zejména poté, co Blinken řekl Ukrajině, že si se svými raketami mohou „dělat, co chtějí“. Svědčí to o nezodpovědnosti amerického vedení. Míříme na jaderný eskalátor. Západ čelí na Ukrajině porážce, a proto eskaluje, aby se porážce vyhnul.

- Prof. Richard Sakwa, emeritní profesor ruské a evropské politiky na Kentské univerzitě (Velká Británie); plodný autor publikací o Rusku a Ukrajině.

Odkaz:  https://schillerinstitute.com/blog/2024/05/26/press-release-red-alert-ukrainian-strike-on-russian-early-warning-radar-threatens-to-unleash-nuclear-world-war/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .