header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení kyperských odborářů k 50. výročí puče a turecké invaze na Kypr

Prohlášení Pankyperské odborové federace (PEO)

Vážení soudruzi, drazí kolegové,

V roce 2024 si připomínáme 50 let od dvojnásobného zločinu z roku 1974 proti obyvatelům Kypru, kyperským Řekům, kyperským Turkům, Arménům, Maronitům a Latinoameričanům. Vzhledem k této příležitosti bychom vás rádi informovali o současné situaci týkající se kyperského problému.

Státní převrat proti zvolené vládě prezidenta Makariose z 15. července 1974 a následná invaze do Turecka z 20. července byla bezprecedentní tragédií pro obyvatele Kypru, s tisíci uprchlíků, mrtvých a pohřešovaných a pokračující okupací 37 % ostrova Tureckem.

NATO i USA nesou obrovskou odpovědnost za vzniklou situaci, protože tragédie na úkor kyperského lidu byla výsledkem jejich širších imperialistických plánů pro oblast východního Středomoří.

Od roku 1974 byl boj za ukončení okupace, za zabránění trvalému rozdělení Kypru a za znovusjednocení obyvatel Kypru jedním z hlavních cílů akcí naší organizace.

Bojujeme za řešení, které bude znamenat dvouzónovou, dvoukomunitní federaci s politickou rovností obou komunit založenou na rezolucích OSN pro Kypr. Bojujeme za stát s jednou svrchovaností, jedním občanstvím a jednou mezinárodní identitou, demilitarizovaný a nezávislý, bez strážců a ochránců, skutečně společnou vlast pro všechny Kypřany.

Od roku 2017 a od krachu rozhovorů mezi oběma komunitami pod záštitou GC OSN v Crans Montaně je kyperský problém v nebezpečné stagnaci.

Turecko od katastrofy v Crans Montaně v roce 2017 oficiálně prosazuje pozici pro řešení dvou států, stupňuje své expanzionistické aspirace na úkor svrchovaných práv Kyperské republiky a zesiluje své kroky za plnou ekonomickou a politickou kontrolu okupovaných oblastí a tureckého společenství na Kypru.

Pevným postojem PEO je, že obnovení rozhovorů z místa, kde skončily v Crans Montaně, je jedinou cestou, která může vést k řešení kyperského problému na dohodnutém základě.

Za tímto účelem je nezbytné prokázat z naší strany odhodlání k řešení dvouzónovou, dvoukomunitní federací s politickou rovností a zároveň mezinárodní společenství musí vyvinout nezbytný tlak na Turecko, aby mohly být rozhovory obnoveny od bodu, který byl zastaven v roce 2017 v Crans Montaně, na základě Guterresova rámce.

PEO je společným výtvorem řeckokyperských a tureckokyperských pracujících a jeho dějiny jsou neoddělitelně spjaty se společnými boji a úsilím o budování jednoty kyperské dělnické třídy.

Navzdory obtížím pokračujeme ve spolupráci s turecko-kyperskými odborovými organizacemi, které jsou členy Světové odborové federace, v práci založené na třídní solidaritě a jednotě na posílení společné fronty řecko-kyperských a turecko-kyperských pracujících.

Kyperský lid bude díky řešení kyperského problému a znovusjednocení naší země moci v míru a bezpečí pracovat na všeobecném pokroku, v rámci jednotné ekonomiky, s jednotným systémem pracovních vztahů a jednotnými pracovními podmínkami pro všechny pracující, řecko-kyperské i turecko-kyperské.

Dnes, 50 let po státním převratu a invazi, kdy je téměř polovina Kypru stále pod tureckou okupací a náš lid je rozdělen, je pro nás potvrzení této solidarity nezbytné. Dává nám sílu a podporu pokračovat v boji za znovusjednocení naší země. Za uskutečnění naší společné vize, za mírový a znovusjednocený Kypr, vlast pro všechny své děti, osvobozenou od cizích armád a ochránců.

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .