header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vietnamská hekatomba V.

VAZBA BEZ ODSOUZENÍ -  Zatčení je jen začátek průběhu, který často vede k smrti. Jen proto, že se jeho spis někde ztratil, může vězeň strávit léta ve vězení v očekávání rozsudku. Předtím má vězeň velkou šanci být uveden do vyslýchacího střediska, kde z něho vyrvou - pokud je to zapotřebí i těmi nejhoršími prostředky - podepsání přiznání potřebného k jeho odsouzení. Metoda je vyzkoušená. Takto to dosvědčuje jedna žena intonována ve vazebním středisku saigonské policie:   ?Během Vašeho vyšetřování jste mohla slyšet pronikavý křik těch, kteří byli mučeni. Někdy jste byla přítomna mučením, aby vás zastrašili a donutili vás k dosvědčení toho, co chtěli.

 Dvě ženy v mé cele byly těhotné. Jedna byla surově zmlácena, druhá byla bita na kolenou, kde se rány následně zanítily.
 Jedna studentka se chtěla zabit tím, že si roztrhla obě zápěsti o kovový kohoutek v prádelně, aic nepodařilo se jí to. Tak ji pak mučili tím, že jí omotali tlustý kaučukový pás kolem hlavy, aby ji stlačili. Její oči byly vypouleny a trpěla strašnými bolestmi hlavy..." (New York Times. 13. OS. 72)
  ?Pokud říkají ne, bijte je, až řeknou ano," Takové bylo známé pravidlo u saigonské policie.

SPRAVEDLNOST
  Rozsudky nejsou o nic víc nestranné než postupy, které je předcházejí. Člověk obviněný z politického deliktu se nemůže před veškerou vládní mocí hájit. Nemá ani advokáta. Jeho odsouzení je téměř jisté.
  Podle výsledku vyšetřování a obsahu zpráv zpravodajské služby může být zatčený předveden před vojenský soud nebo odeslán před provinční bezpečnostní výbor.
 Nejčastěji jsou vynášeny rozsudky k nuceným pracím, k doživotnímu vězení nebo k trestu smrti. Rozhodnutí jsou rychlá a neodvolatelná.
  Provinční bezpečnostní výbory se vyznačují libovůlí. Jestliže se jím zdá být ?jasné", že ?podezřelý představuje hrozbu pro národní bezpečnost", v závislosti na svém chápáni situace a poměru sil, mohou uložit správní zadržení, aniž by to zákonně zdůvodnily,
 Jak to napsali dva američtí experti: ?Zákonná forma, zřídkakdy dodržovaná v průběhu nedávného období v Jižním Vietnamu, byla zcela opuštěna po začátku ofenzívy nepřítele. I když vláda nic takového neprohlásila, normální zákony upravující práva obžalovaného byly doslova zrušeny." (Hoimes Brown a Don Luče, Hoslages oj War, 1972).

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .