header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Masakry a represe v Iránu III.

V té době buržoazie ještě v Íránu téměř neexistuje. Dozná svůj vzestup až v sedmdesátých letech s masovým příchodem příjmů z ropy. Ale šach je stoupencem rychlých soudů a metod. Prokázal to v únoru 1948, když dal zastřelit žurnalistu Massouda, ředitele týdeníku Marde Emrout (Člověk dne) před dveřmi jeho deníku. Ten totiž hrozil, že učiní odhalení o způsobu života královské rodiny. To se již po městě šíří hlasy, že si šach vydržuje jednotku fanatických přívrženců na rychlou likvidaci nejpobouřenějších odpůrců. Na začátku roku 1951 zahraničí intervence a zabrání angloamerických ropných společností vyvolají oživení nacionalismu a zajistí lidový úspěch Národní fronty doktora Mossadeka,  Mohamed Hedayat řečený Mossadek (udatný) se narodil v roce 1881. Jemný politik, který vystudoval v Paříži a byl v 15 letech inspektorem financí. Byl ministerským předsedou šacha Razmary (který byl obviněn, že nechal zaživa uvařit vězně(!) a který byl 17. břenzna 1951 zavražděn na teheránském bazaru Khalidem Taha-rassebim).

Ajatolláh El Kachani veřejně podporuje kandidaturu Mossadeka. Šach ale jmenuje na uprázdněné misto Hosseina Alu. svého velvyslance ve Washingtonu Dojde k jednomyslnému protestu obyvatelstva. Bazar povstane proti Šachoví. Ten musí 13. března ustoupit a jmenovat Mossadeka ministerským předsedou.
  Mossadek vede okamžitě rozhodnou protibritskou politiku a dosáhne 30. dubna 1951 v Parlamentu přijetí zákona o znárodnění Iránské ropy, který odebírá Anglo-íránské společnosti obrovská ropná pole, na něž měla koncesi.
 Na burzách v Londýně a New Yorku dojde k neuvěřitelnému ohromení. Jedni i druzí jsou "skandalizováni". Mossadek je považován za ?blázna". Je třeba říci, že Anglo-lránská, jak se patří podmazávala i značnou část poslanců.
 Dne 10. června 1951 zavlaje iránská vlajka nad sídlem Anglo-íránské v Khoramšahru. Vítězství lidu, ta jsou vzácná. Jelikož velvyslanec USA Harriman příliš otevřeně podporoval Angličany, je jeho vůz zastaven manifestanty.
  Ústupky šacha vuči Anglosasům a jeho nepřátelství vůči Mossadekovi dopadají neblaze na obyvatelstvo. Mossadek je znovu zvolen v roce 1952.
  26. února 1953, vědom si porážky, se šach rozhoduje tajně odejít do exilu směr Řím v malém soukromém letadle. Jedno tragikomické přistání na letišti v Bagdádu dá Sorayi příležitost, aby dala na odiv svou nevědomost a lehkomyslnost. Zajímá se jen o svá zavazadla a šperky - jedinou konstantu svého života.
  Zásah CIA zachrání šacha a ubrání Írán před mezinárodní potupou levicové vlády. Operace je provedena dvěma kumpány. Američanem Klínem Rooseveltem, vyslaným CIA, který poskytne logistickou podporu, a renegátem Zahedim, bývalým stoupencem Mossadeka, kterého Angličané ."obrátili" na správnou víru v důsledku neuvěřitelného únosu. Ten získá v srpnu 1953 podporu jednotek ještč nakloněných šachovi, aby svrhl Mossadeka.
 Zahedi neskrýval během druhé světové války své pronacistické sympatie. Pochybná osobnost, zkorumpovaná hrami a sexuálně posedlá (vychloubal se, že má adresy všech prostitutek v Ispahánu) vyměnil zradu Mossadeka za místo ministerského předsedy...

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .