header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Masakry a represe v Iránu IV.

Dne 13. srpna 1953 se šach vrací z exilu a odvolává jedním ,,fermanem" Mossadeka. který mu doručí, budoucí velitel SAVAKu, Nassiri.  19. srpna je Mossadek na útěku. Je chycen a obklíčen ve svém malém cihlovém domku v Teheránu. Je uvězněn. 8. listopadu 1953 souzen a odsouzen na smrt. Pak je šachem omilostněn (ten z něho nechce udělat mučedníka) a nakonec odsouzen na tři roky do vězení.  Potřebné fondy pro tento převrat byly dodány Spojenými státy ve výši 400 000 dolarů prostřednictvím banky Melli v Iránu. Mimo těchto dvou protagonistů se banka podílela na komplotu jiné osobnosti - generála Nassirini. Ale je to Allen Dulles, který dohlíží na akci a tahá za provázky se svým pobočníkem Richardem Helmsem. který se stane v roce 1974 velvyslancem Spojených států v Teheránu.  Převrat z 19. srpna 1953 byl v historii Íránu výjimečný. Výjimečný tím, že zde bylo jen 200 mrtvých.Znamenal také hned návrat ropných společnosti.
Dne 5. srpna 1954 je podepsána nová dohoda s mezinárodním ropným konsorciem zahrnujícím Angličany, Francouze, Holanďany a Američany. Je vytvořena národní společnost íránské ropy. Konsorcium musí vrátit část z 260 000 km2 ropných polí, která kontrolovala.

Během té doby jedno intrikánské a pochybné individuum - generál Teymour Bachtiar, guvernér Teheránu - sleduje svou cestu k moci. Původně stoupenec Mossadekův, kterého zrazuje, aby sledoval vlastní hru. Nařizuje na nádvoří vězení v Gharzu provést masakr 800 zatčených - stoupenců strany Tudeh. Za pomoci generálního prokurátora Azmoudeha pověřeného, aby těmto čistkám dodal zákonné zdání, dá v rychlých popravách rovněž zmizet víc než 3 000 stoupencům Mossadeka (Le Monde ze 13-14. listopadu 1955.)
 A tento kat vytváří v roce 1956 SAVAK. Šachovu politickou policii neblahé pověsti. Skutečný policejní stát ve státě, s technickou a finanční pomocí Spojených států a izraelského Mossadu. Nezměrná Bachtiarova ambice je též začátkem jeho zkázy. Poté, když se snažil soupeřit se šachem, byl zavražděn v Iráku jeho agenty (1959).

 Tyto hrůzné události vyústily k posílení šachoy moci, který se tím stává absolutním despotou a soustřeďuje v rukou veškerou moc, zatímco Američané pevně usazení využívají Irán ve své politice obkličování Sovětského svazu. Prostřednictvím nadměrného vyzbrojování proamerického paktu CENTO, který sdružuje Írán, Turecko a Pákistán. Militarizovaný Írán, pověřený úlohou četníka v oblasti na severu i na jihu Zálivu, pracuje v úzkém spojení s americkými silami i logistikou.

Peníze z ropy začínají přicházet proudem. Jmění šacha i jeho okolí se nadme. Zahraniční deníky uvádějí samolibý ohlas o okázalosti paláců Golestan nebo Niavaran na vrcholcích města, o výstřelcích Achrafy, sestry šachový, která je schopna za jednu noc utratit miliony dolarů v Monte-Carlu. Celý dvůr cestuje nejen pro radost, ale též, aby vyjednávali tučné transakce a uzavírali okázalé kontrakty s velkými mezinárodními společnostmi. Šíří se korupce, ale noviny jsou umlčovány. Jakýkoliv odpor je potlačen. V evropských denících se píše jen o četných šachových dobrodružstvích se ženami - který je sexuální ?sběratel" a úzkostí Farah Diby. Šach tráví zimu ve Svatém Mořici, cestuje do Mexika, je přijat Giscard ďEstaingem, anglickou královnou a celou Gothou. Pravidelně se radí s Kissingerem. Dříve jako symbolický vrchol tohoto období lesku a nyní pomocí úspěchu ve sdělovacích prostředcích, se dal sám uprostřed luxusu při příležitosti oslav 2500 výročí mčsta Persepolisu, před hlavami států a korunovanými hlavami, které byly poctěny jeho pozváním - 26. října 1967 - korunovat.

 Zatím co si Achraf dává stavět palác se střechou pokrytou zlatými fóliemi s modemistickým vzhledem obklopený ostnatým drátem a strážními věžemi, bída obyvatelstva nebyla nikdy tak nesnesitelná. Nicméně se zvýšenými cenami ropy se roční příjem na jednoho obyvatele, dříve jednoho z nejchudších na světě, zvedne v roce 1972 na 870 dolarů (osmkrát vyšší než v Pákistánu). Přesto velká masa Íránců nevidí z těchto peněz zhola nic. Inflace pokračuje i nesnesitelná drahota živobytí. Hnáni hladem a nouzí, pravidelně jak jen mohou, manifestují. Jsou také zcela pravidelně na ulicích masakrováni - protože policie i vojenský oddíl se nezdržují detaily. V letech 1960 až 1979 doprovázejí takto četná hnutí davu a protestů  tisíce mrtvých.
 
 V roce 1961 ku příkladu došlo ke stávce cihlářů v Teheránu, 30 000 osob, obcěí krutého vykořisťování. Dostávají 35 rialů(25 F) za výrobu 1000 cihel, které přinesou podnikateli 3 500 rialů. Policie se oddá masakru.
  Recidiva následuje krátce na to, při potlačení manifestace studentů, 21. ledna 1961 (100 mrtvých).
  Dne 4. dubna 1963 ajatolláh Chomejni veřejně kritizuje šacha a je 6. dubna v Qoomu, zatčen. Během ohromné protestní manifestace, která následuje, je zabito víc než 1 000 osob (Le Mode, 20. února 1964).

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .