header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerické intervence v Latinské Americe -7- Dragova doktrína

V prosinci 1902 britské, německé a italské válečné lodě připluly před venezuelské pobřeží, několik lodí potopily a zablokovaly přístavy. Požadovaly zaplacení odškodného, které požadovali evropští příslušníci. "Teddy" Roosevelt, tehdejší prezident Spojených států, schválil námořní akci evropských mocností. Ale latinskoamerické země byly touto agresí rozhořčeny.

 Argentinský ministr zahraničních věcí Luis Maria Drago zaslal tehdy Státnímu departmentu nótu, která pak vešla do právní praxe a byla přijata Haagskou konferencí v roce 1907 - v níž žádal zákaz uplatnění síly jako prostředku k vymáhání pohledávek ujednaných některým státem. Zrodila se "Dragova doktrína".

 Ale Roosevelt nemínil nechat evropské mocnosti působit jako policii v jeho oblasti vlivu. Toto policejní právo vyhrazoval pouze Spojeným státům. Dne 6. prosince 1904, ve svém výročním poselství k národu, se severoamerický prezident jasně vyjádřil: "Jestliže národ prokáže, že umí jednat s rozumnou účinností a vhodným způsobem, pokud zachovává vnitřní pořádek a platí své dluhy, nebude potřebovat zásahu Spojených států. Omyly, neschopnost, mohou přinutit Spojené státy, aby vykonávaly úlohu mezinárodní policie.
 Rok na to Roosevelt - který byl předtím šéfem policie v New Yorku - upozornil ve svém výročním poselství latinskoamerické národy, že nemíní uplatňovat "Monroeovu doktrínu", to jest, že nebude bránit trestným akcím cizích mocností na kontinentě. "Jestliže některá republika na Jihu se dopustí omylu proti kterémukoliv národu, nebude nás Monroeova doktrína zavazovat k zásahu, abychom bránili v potrestání za chybu s výjimkou toho, kdy by se mělo potrestání přeměnit v obsazení území."


 Oba Rooseveltovy projevy poslouží k ospravedlnění yankeeovské imperialistické politiky, která se promítne do zásahů v Panamě, na Kubě, v Nikaragui, na Haiti a Santo Domingu. Politika Velkého klacku - "mluvit laskavě a brát s sebou velkou hůl" - bude představovat oficiální politiku yankeeovské vlády během prvních desetiletí tohoto století.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .