header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené státy-nedokončený sen-17-Leonard Peltier

Leonard Peltier indián Anishinabe-Lakota (Sioux). Od roku 1970 je jedním z vůdců American Indian Movement (AIM). Odpykává si nyní svůj dvaadvacátý rok vězení za zločin, který nikdy nespáchal. Je obětí spiknutí mezi FBI a americkou justicí na neutralizaci amerického indiánského hnutí vzniklého po obsazení Wounded Knee v reservaci Siouxů de Pine Ridge v roce 1973.

Leonard byl odsouzen ke dvěma následným trestům doživotního vězení pro údajnou vraždu dvou agentů FBI v téže rezervaci v Jižní Dakotě. Obvinění, za něž byl uvězněn, jakož i "důkazy", které vedly kjcho odsouzení, byly zcela vymyšleny FBI. která předložila falešné důkazy, zfalšované balistické zprávy a hrozila i zastrašovala svědky, aby je přinutila podepsat falešné výpovědi. 

Přesto však onoho dne žádný soud nebyl schopen dokázat jeho vinu. Právě naopak, při jeho procesech a odvoláních bylo shromážděno mnoho prvků dokazujících nepřístojnosti FBI. V dálnopise ze dne 31. října 1975 experti v balistice FBI uvádějí, že žádná střela nalezená na místech střelby nemohla odpovídat pušce patřící Leonardu Peltierovi. Tento důkaz byl odstraněn ze spisu a objevil se až s jinými dokumenty díky Freedom Information Actu. Mimoto FBI použila falešné výpovědi, aby dosáhla vydání Leonarda Peltiera z Kanady do Spojených států, což představuje vážné porušení mezinárodního práva a smlouvy o vydávání stíhaných osob existující mezi těmito dvěma zeměmi. Ve světle nových prvku dokazujících odsouzeníhodný postoj a nevhodné taktiky použité při obžalobě Leonarda Peltiera, generální prokurátor Lynn Crooks, dne 9. listopadu 1992 před osmým odvolacím soudem v Saint Paulu ve státě Minnesota, připustil: "Nemůžeme dokázat, kdo zabil ty agenty." Nicméně tentýž soud odmítl v roce 1993 připuštění revize procesu, která by dovolila prokázat Peltierovu nevinu a dokázat zneužití úřední moci ze strany FBI a americké vlády v této věci.

  V březnu 1996 přes příznivé sdělení prokurátora. Federální úřad pro podmíněné osvobození opět odmítl udělit Leonardovi svobodu na čestné slovo a informoval jej, že úřad nařídil nové vyšetřování až roku 2008. To je ode dneška ještě téměř až za 10 let!

  Leonard Peltier zbavený potřebné lékařské péče oslepl na jedno oko a jeho celkový zdravotní stav je velice vážný. Jediná naděje. která zbývá, je v rukou prezidenta Clintona, který stále neodpovídá na žádost o prezidentskou milost předloženou Leonardem v roce 1993.

 pozn. Clinton již dávno není... prezidenti odchází a přichází a Peltier zůstává... Příští plánované slyšení Peltiera má být v červenci 2024 ...

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .