header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení KSM k plánovanému pochodu neonacistů (11/2007)

Mladí národní demokraté, organizace úzce propojená s neonacistickým hnutím Národní odpor oznámila na sobotu 10. listopadu 2007 pochod Prahou. Tento pochod se má konat v době 69. výročí Křišťálové noci – antisemitském pogromu, uskutečněném hitlerovským fašismem v Německu. Židé byli vedle odpůrců fašismu – komunistů, socialistů a stoupenců dalších demokratických a antifašistických sil, hlavním terčem fašistického teroru německého nacismu.

Provokační akce českých neonacistů není ojedinělá. V posledních měsících jsme svědky vzrůstající aktivity fašistického hnutí, jehož součástí jsou i neonacisté. Organizace krajní pravice jako Národní odpor, Národní korporativismus, Národní čest, Vlastenecká fronta organizují své pochody a demonstrace v řadě regionů České republiky. Národní strana před několika dny deklarovala založení svých polovojenských jednotek. Dochází k častým fyzickým útokům fašistů proti jejich politickým odpůrcům, mládeži a menšinám. Vše je přitom do značné míry tolerováno současnou mocí.
Nárůst aktivit fašistického hnutí jde ruku v ruce s odbouráváním demokratických práv a svobod, prováděným současnou politickou mocí, a postupnou fašizací České republiky. Ta má odraz v nové vlně antikomunismu, reprezentované např. rozpuštěním Komunistického svazu mládeže Ministerstvem vnitra, opakovanými snahami o zákaz Komunistické strany Čech a Moravy, brutálními fyzickými útoky na komunistické představitele, snahami o ničení památníků antifašistického vítězství.
Nárůst fašistického hnutí a probíhající fašizace České společnosti souvisí s prohlubující se krizí české společnosti, vzrůstající chudobou velké části obyvatelstva, nezaměstnaností, probíhajícím drastickým zdražováním základních potřeb, s destrukcí sociálního systému a dalších zbytků sociálních výdobytků z období socialistického Československa. Rostoucí pozice fašismu souvisí se samotným systémem, neboť fašismus samotný je nejreakčnější podobou kapitalismu, ke které vládnoucí třída sahá, k udržení své moci. Boj proti fašismu tedy musí být i bojem proti kapitalismu.
Evangelický pastor a oběť hitlerovského fašismu Martin Niemoller napsal:„V Německu nejprve přišli pro komunisty, ale já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl komunista. Pak přišli pro Židy a já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl Žid. Pak přišli pro odboráře a já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl odborář. Pak přišli pro katolíky a já jsem neprotestoval, protože jsem nebyl katolík. Pak přišli pro mě a v tu dobu již nezbyl nikdo, kdo by se za mě postavil.“
Komunistický svaz mládeže proto vyzývá všechny demokratické a antifašistické síly ke společnému aktivnímu boji proti neonacismu, fašismu a fašizaci. Fašismus není názor, ale zločin! Neprojdou!


Milan KRAJČA,
předseda Komunistického svazu mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .