header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Za obnovu pokrokového významu Mezinárodního dne studentstva

Enormní přípravy na velkolepé oslavy spojené s třicátým výročím událostí 17. listopadu 1989 poukazují důležitost a centrální roli, které se tento den v  této buržoazní republice těší. Mýtus o hrdinném a vítězném boji studentů proti přesile násilných policistů, po kterém následoval mírový přechod k demokratické a svobodné společnosti, je líčen s pozoruhodnou neobjektivitou a jednostranností. Podobně, jako po staletí čeští panovníci legitimovali svou vládu odkazováním se na sv. Václava, tak i moderní čeští kapitalisté legitimizují tři desetiletí vykořisťování a rabování odkazem na "Den bojů za svobodu a demokracii". Není tedy divu, že původní, o půl století starší a ve svém globálním dopadu daleko důležitější význam svátku musel ustoupit do pozadí.

 

Připomeňme tedy krátce sled tragických událostí 28. října až 17. listopadu 1939, kdy studentská demonstrace byla rozehnána střelbou. Student Jan Opletal a dělník Václav Sedláček podlehli následkům střelby. Tisícovka studentů byla poslána do koncentračních táborů a devět studentských vůdců bylo popraveno. Následné uzavření českých vysokých škol bylo natolik zásadním aktem agrese ze strany nacistických okupantů, že toto datum se zapsalo do pokrokových dějin jako mezinárodní den studentstva. V roce 1946 pak byl v Praze založen Mezinárodní svaz studentstva, který spolu se Světovou federací demokratické mládeže měl pomáhat bránit opětovnému nástupu fašismu v Evropě. Po kontrarevoluci v roce 1989 však centrála tohoto svazu byla doslova vyhnána z Prahy a jeho význam značně poklesl.

KSM jako člen Světové federace demokratické mládeže zásadně odmítá toto reakční pokřivení významu Mezinárodního dne studentstva, které slouží jen jako legitimizující prostředek pro likvidaci výdobytků čtyř desítek let budování socialismu, pro podporu čím dál agresivnějších imperialistických válek a pro znovunastolení vykořisťování člověka člověkem.

Studenti, přátelé, soudruzi!

Za pokrokový Mezinárodní den studentstva!

Nedovolme další pokřivení a zneužití studentského hnutí!

Ústřední rada Komunistického svazu mládeže, v Praze 17. listopadu 2019

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .