header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Československá ekonomika 1918 - 1989 - 4.

clock.jpgProces společenských změn v poválečném období probíhal mnohem poma­lejším tempem. Jestliže před únorem 1948 se odhado­val podíl státního a družstevního sektoru na tvorbě národního důchodu na 50 % a v roce 1948 vzrostl na 60 %, dosáhl dominantní postavení, tj. 92 % až v roce 1958. V zemědělství, kde postup socializace byl nejslo­žitější, se podíl socialistického sektoru na zemědělské půdě zvýšil z 11 % v roce 1949 na 90 % až v roce 1965.

Důsledkem úsilí nové vlády o co nejrychlejší obnovu kapitalismu bylo v období 1990-1991 absolutní snížení vytvořeného národního důchodu podle předběž­ných propočtů o 20,4 % proti roku 1989. Jak již bylo řečeno, nelze jej vysvětlovat jen rozpadem odbytišť v bývalých státech RVHP, válkou v Perském zálivu nebo jinými vnějšími vlivy. Omezení činnosti vlády na pouhé vytváření systémových podmínek pro fungování trž­ního hospodářství "bez přívlastků" neodpovídá složi­tosti reálných problémů, které je třeba při transfor­maci a restrukturalizací hospodářství řešit.

Růst zahraničního obchodu v uplynulých 40 le­tech sice nedosahoval úrovně, kterou vykazovala většina průmyslově vyspělých zemí, také však nedo­šlo, kromě několika krátkodobých výkyvů, k trvalé­mu a podstatnému zvýšení naší celkové zadluže­nosti. Většinu potíží se dařilo postupně řešit V posledních dvou letech se však zadluženost zvyšuje, snižuje se naše schopnost splácet přijaté úvěry a roste nebezpečí, že úroveň zadluženosti se při poklesu vý­konnosti ekonomiky stane dalším zdrojem růstu na­pětí v národním hospodářství.

V souladu se zvyšováním fyzického objemu vytváře­né produkce a prováděnou zahraničně obchodní poli­tikou se v uplynulých 40 letech vyvíjelo vnitřní užití národního důchodu. Celkový jeho objem rostl stejně jako tvorba zdrojů, tj. průměrně ročně o 4,5 %. Za 40 let se zvýšil o více než 6,5krát.

                                  Průměrné tempro ročního růstu v %:
                               nár. důchodu                osobní spotřeby
                        vytvořeného užitného
1950 - 1959:             7,8          7,5                     5,3
1960 - 1969:             4,4          4,8                     4,2
1970 - 1979:             5,0          4,4                     3,2
1980 - 1983:             1,0          1,5                     3,2
1990 - 1991:             -11,1     -14,8                   -16,6
To umožnilo i při poměrně rozsáhlé investiční vý­stavbě ve výrobní i nevýrobní sféře a vysokém mstu společenské spotřeby (její objem za období 1950-1989 se zvýšil 4,8krát) postupné zvyšovat osobní spotřebu obyvatelstva. Její fyzický objem rostl průměr­ně ročně o 4 %, takže za celé čtyřicetileté období se zvýšil 4,8krát. V celém období se však projevovala tendence zpomalení její dynamiky.  V důsledku uplatňované regulace mezd a inflačního vývoje maloob­chodních cen došlo v roce 1991 ke snížení osobní spo­třeby, které činila proti roku 1989 zhruba 30 %. Vzhledem k tomu, že většina domácností mohla omezit značnou část své spotřeby na úkor odložení nákupu průmyslových výrobků, nepocítila na počátku 90.let plnou tíži snížení své kupní síly. To však byl přechodný stav. Nelze přehlížet, že v celém poválečném vývoji nikdy k tak značnému snížení životní úrovně nedošlo. Necitlivost polistopadových vládních zásahů v této oblasti ukazuje skutečnost, že při měnové reformě v roce 1953 klesla osobní spotřeba jen o 3,7 % a tento pokles byl již v roce 1954 více než plně vykompenzován jejím vzestupem o 14 %, to znamená, že v souhrnu uvede­ných dvou let vzrostla osobní spotřeba o 9,8 %.

Poznatky z provedených rozborů ukazují, že v důsledku restrikce rozpočtových výdajů a nedo­statečně vyjasněných perspektiv podniků se v roce 1991 snížil objem investic o třetinu. To nevytváří podmínky pro překonání nepříznivých důsledků to­ho, že čs. ekonomika nezachytila v 70. a 80. letech převratné změny v oblasti nových technologií výroby a že došlo k zastarání základních fondů na řadě úse­ků.

Nízký rozsah investování znamená, že rozvojové problémy se dále zostřují. Vysoká míra inflace (růst cen pozemků, stavebních prací i strojů a zařízení) znehodnocuje amortizační podnikové zdroje, snižují se státní dotace v oblasti investic, banky mají značný nedostatek vlastních kapitálových zdrojů, rozsah zahraniční kapitálové účasti je stále nízký. To vše vede k tomu, že objem investic je nedostatečný pro ře­šení   dlouhodobě kritizovaných    problémů    (ekologie, doprava, byty, moderní technologie, nová výrobní od­větví, modernizace, služby, školství, zdravotnictví atd.). Z porovnání minulého a současného vývoje jen u těchto několika základních souhrnných ukazatelů vyplývá, že vývoj po r. 1989 ukazoval podstatně horší výsledky, než do listopadu 1989. U mnoha jiných ukazatelů jako např. zaměstnanost, cenový vývoj, by­tová výstavba, intenzita řešení ekologických problémů apod., je situace ještě horší. Obrat v dosavadním kritickém vývoji vyžadoval změnit neprodleně způsob provádění hospodářské reformy.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .