header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Neodsouzený válečný zločin - používání ochuzeného uranu

Použití ochuzeného uranu v munici používané americkou armádou v agresivních válkách od roku 1990 je neodsouzeným válečným zločinem. Americký imperialismus se nespokojuje a tím, že ve svých válkách ničí celé státy, jejich ekonomiku, infrastrukturu a kulturu. Radioaktivním zamořením země, způsobeným použitím munice, jejíž plášť je tvořen ochuzeným uranem pro větší průraznost tankových pancířů, se dopouští stejných zločinů jako při bombardování Hirošimy a Nagasaki.

Stejně jako ve Vietnamu, kde americká armáda použila miliony litrů defoliantů typu ?Agent Orange? a zamořila na desetiletí území. Zločiny jsou o to horší, že se jich dopouští naprosto vědomě. Jako příklad uvedu Irák. Jestliže zapomeneme na zisky z ropy a zemního plynu, okupaci, vyvraždění 1,5 milionu obyvatel, terorismus i al-Kajdá, nelze přehlédnout radioaktivním zamořením vyvolanou rakovinu. Šíří se jako blesk, tisíce dětí se rodí s deformacemi. Nárůst rakoviny a počtu vrozených poruch je největší ve městech zasažených americkým a britským bombardováním. Americké a britské letectvo použilo při invazi do Iráku v roce 2003 přes 1700 tun ochuzeného uranu. V první válce proti Iráku (Desert Storm 1991) ho bylo použito celkem 320 tun. Rakovina se stala masovým jevem.

Oběťmi jsou hlavně děti

Ve městě Falúdža, které zažilo v roce 2004 dvě velké operace americké armády, trpí malformacemi 25 % novorozenců. V oblasti Babilu, jižně od Bagdádu, se zvýšil v letech 2004 až 2009 počet onemocnění rakovinou z 500 na 9000 případů. Dr. Jawad al-Ali, ředitel onkologického centra v Basře, uvedl, že v roce 2005 se v jeho centru léčilo 1885 pacientů s karcinomem. Nyní je to 1250 až 1500 případů měsíčně. Pravdivý pohled se dal minulou neděli nalézt na webových stránkách BBC, šlo o videoklip o malformacích dětí natočený redaktorem Johnem Simpsonem ve Všeobecné nemocnici města Falúdža pod názvem ?Ve Falúdži roste počet dětských znetvoření?. Pak rychle zmizel. Pokud by byl pachatelem zločinu někdo jako Saddám Husajn, mohli bychom sledovat videoklip doplněný rezolucemi RB OSN do nekonečna. Informace BBC končila: ?Ve zprávě Pentagonu se uvádí, že dosavadní studie nepotvrdily žádné ekologické změny, které by způsobily poškození zdraví.?

Simpson dodává: ?A mají pravdu, jsou si vědomí toho, že žádná oficiální zpráva, která by potvrzovala rychlý nárůst malformací a rakoviny, neexistuje.? John Simpson je velmi seriózní žurnalista. Dále se však ani on jít neodvážil. Žádný velký deník se k Simpsonově zprávě nevyjádřil. Pouze web CBS News uvedl: ?Americká vláda nechce zveřejnit, že používá chemické zbraně proti lidským bytostem v zemi, jejíhož prezidenta svrhla údajně proto, že hubil kurdské povstalce bojovými plyny.? Armáda však považovala za nutné se k tomu vyjádřit. Vojenský mluvčí Michael Fitzpatrik sdělil: ?Dosud žádná studie životního prostředí nepotvrdila takovou změnu, která by vyústila ve specifické zdravotní problémy.? Přiznal pouze použití bílého fosforu, a to jen proto, že o tom již informoval armádní časopis Magazín polního dělostřelectva.

USA zatloukají, aby neplatily

Podobně jako loutková irácká vláda, závislá na amerických okupantech, i většina nevládních organizací globálního charakteru se vyhýbá obviňování Američanů a Britů z válečného zločinu používání munice s ochuzeným uranem, které vyvolává rozsáhlé radioaktivní zamoření a šíření rakoviny, protože se obává likvidační odvety ze strany armády. Vnucují tím veřejnosti představu, že zamoření ochuzeným uranem nemá příliš zhoubné účinky. To ulehčuje americké a britské vládě tvrdit, že ochuzený uran je konvenční zbraň, a to i přesto, že splňuje dvě ze tří kritérií definice zbraní hromadného ničení Federálního kodexu (Hlava 50, kapitola 40, sekce 2302.).

To, že americká administrativa nechce přiznat, že munice s ochuzeným uranem je zbraní hromadného ničení, vyplývá i z obav, že by musela platit milionům zasažených občanů v zemích, proti kterým vede intervenční války, odškodné. Teprve letos v březnu odškodnila administrativa 657 miliony dolary 10 000 hasičů, záchranářů a dělníků, likvidujících následky atentátu z 11. září 2001, kterým byla prokázána újma na zdraví způsobena azbestem a jedovatými látkami. Kolik by musela zaplatit za nemoci a smrt Iráčanů a Afghánců? Veteránům  vietnamské války, zasažených dioxinem v defoliantech používaným v boji proti Vietkongu a vietnamské armádě, trvalo třicet let, než administrativa po dlouhých soudních tahanicích v roce 2003 uznala, že dioxin je příčinou jejich onemocnění rakovinou a jinými smrtelnými nemocemi. Do soudního rozhodnutí vláda nezaplatila nic. Veteráni, pokud přežili, sledovali, jak jejich děti vyrůstají s vrozenými malformacemi, jako důsledkem zasažení jejich otců dioxinem obsaženým v defoliantu ?Agent Orange? a jiných herbicidech, kterými americké letectvo štědře postřikovalo jihovietnamský venkov. Z 99 226 veteránů zasažených dioxinem však odškodnila pouze 7520.

Defoliant ?Agent Orange? (112 milionů litrů) poškodil tisíce amerických vojáků, kteří postřikovali vietnamská pole a džungle, zamořili půdu a podzemní zdroje vody a zmrzačili asi 4,8 milionu obyvatel Vietnamu. Vietnam patří dodnes k zemím, ve kterých se rodí nejvíce děti s malformacemi, jejichž původcem je dioxin. Novorozencům chybějí končetiny, mají rozštěpení páteře, chybí jim nebo mají znetvořené vnitřní orgány a jiné strašné deformace, které jim neumožňují přežití.

Americká vláda přes dlouhodobý odpor nakonec přiznala souvislost mezi dioxinem a znetvořeními dětí amerických veteránů. Zoufale se brání uznání jakéhokoli podobného spojení, pokud jde o Vietnamce. Co kdyby následovaly žádosti o odškodnění? Když Saddám Husajn, tehdejší spojenec USA, použil bojové plyny proti Kurdům, přišla média s tvrzením, že to nebyl Husajn, ale íránské letectvo. Pravdu přiznala až po přepadení Iráku.

Podle průzkumu veřejného mínění věří nyní 65 % Japonců, že Hirošimu a Nagasaki nechal bombardovat Stalin. Za posledních dvacet let se v důsledku použití ochuzeného uranu v pláštích munice ve válkách v Jugoslávii, Afghánistánu a Iráku zvýšilo radioaktivní zamoření atmosféry tisícinásobně. Kdo bude obviněn nyní?

Karel KLUZ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .