header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Doleva? nebo s komunisty?

Někdy si říkám, zda opravdu bylo vzhledem k vnitrostranické situaci vhodné vstupovat do partajních řad. Nikdy jsem se, na rozdíl od těch, kteří v ní ani nejsou, neptal jaké budu mít výhody. O to více mě mrzí vyložená nevraživost k mladým aktivním komunistům, především v KSM - dnes "samostatné organizaci".

Nemusel jsem souhlasit se všemi názory všech členů KSM, nikdy jsem však nikoho nenutil, aby souhlasil s mými. Vždy jsme ovšem vedli plodnou debatu, ne direktivu. Vznikla pevná přátelství a já si vždy říkám - posuzuj dle vykonané práce. Není jí rozhodně málo. Někdy si ale připadám jako jeden z mála, který si jí opravdu váží. A musím poznamenat - mají u mě větší vážnost než ti, kteří rádi mluví ,ale odvahu pevného postoje registrovaného komunisty nepobrali.

Leckdy je ovšem potřeba odvahy, podívat se pravdě do očí.
Proto také považuji zatracovaný materiál o antikomunismu v našich řadách, stejně jako podnětné vystoupení na konferenci mládeže, za podstatný příspěvek do diskuze k řešení stranické krize. Koneckonců účast svazáků na konferenci byla milou změnou před jistým tíhnutím k "modernistické" uniformovanosti.

Pokud budem k pluralitě názorů přistupovat metodou "jeden názor 2x", pak se z místa nepohnem. Tato výtka nemíří ovšem směrem doleva, nýbrž přesně opačným.

Neodpustím si poznámku ke slovům z konference mládeže - Definice komunistické strany, která se týka jen práva na práci, je nejen pro mě nepřijatelná. Nejsme sociální demokracie. Alespoň doufám. Našim posláním je kvalitativní změna celého společenského řádu. To je cíl. Rád bych, aby se pod některými elaboráty nevytratil.

Nebudu odkazovat na literaturu, avšak v uších mi zní řeč gen. tajemníka KSS ze srpna 68 :" Nech odpadne, čo je kolísavé!". Neomylná slova se zjevným řečnickým talentem, to obojí nám dnes schází. Končil slovy " Rob túto robotu pre národ!" a já neznám vhodnější k zakončení vlastního textu.

 

Martin Peč

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .