header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Popírání hodnot - alibi buržoazní morálky

Velmi často se setkáváme s relativizací či popíráním významu našich i světových osobostí pokrokového hnutí - ať už z oblasti politiky, umění, atd. Často slyšíme vyložené pomluvy či lži o těchto osobnostech, ve kterých je haněn jejich život i jejich dílo. Do dnešního dne snad bylo zpochybněno vše podstatné, námi tolik milované. Zpochybňuje se úloha komunistů jak v odboji, tak v kultuře, jejich přínos do politického života a jejich zásluhy na vysoké životní úrovni obyvatelstva. A nedá příliš mnoho práce, udělat si mínění o těch, jimž pomlouvání velikánů není cizí. Jedná se většinou o vzpouru průměrných a spíše podprůměrných.

Chtějí ukazát, že jejich promrhané životy jsou na stejné, ne - li větší výši, než životy našich hrdinů, našich významných osobností. Bohužel, ne vždy se jim daří i neinformovaného člověka přesvědčit. Často nakonec jen sami ukazují, že svým popíráním všech hodnot - tak zásadním skutečnému lidství, humanismu a touze po spravedlnosti a pokroku - že tedy tímto popíráním chtějí nastolovat hodnoty nové. Hodnoty, které nezapřou to, že jsou jako na míru ušité zdegenerované buržoazní společnosti. Je to společnost kariéristická, moralizující a snobská.
Společnost zdegenerovaná, vnitřně rozložená, sama plná hyenismu, štvavosti a bezohlednosti. Buržoazní morálka sama o sobě zavazuje k loajalitě k těm nejhnusnějším a nejzkaženějším zvrhlostem, ať už v jakýchkoli oblastech.
Tato morálka staví na svůj vrchol zloděje, vrahy, zrádce, zaprodance, idioty, prostitutky a její kulturní povědomí zde dělá kýčař, exhibicionista nebo slouha. Proto je pro ně nutné popírat to, co svou kvalitou překoná staletí. My komunisté a všichni poctivě pracující a slušně a pokrokově uvažující lidé musíme včas přejít do protiútoku. Musíme ukázat na starších případech výsledky morálky socialistické a dokázat, že jsme stále tím pokračováním naší ohromné tradice. A ať je to Fučík, nebo kdokoli jiný - musíme vyzvednout jejich osobnost, život a dílo a dokázat jeho nesmírnou kvalitu. To je naše síla, kterou dokážeme rozdrtit pluky pochybovačů a lhářů.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .