header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Diskusní příspěvek Karla Klimši na zasedání ÚV KSČM dne 14. 12. 2019

Soudružky, soudruzi,

máme 4 měsíce do sjezdu a jsme rok a půl před 100. výročím založení naší strany, která toho této zemi přinesla tolik dobrého.

Proto několik poznámek k tomu, JAK na tom jsme a JAKOU máme perspektivu.

Všichni víme, že ta situace je povážlivě kritická a výhled málo povzbudivý. Jedno anglické přísloví říká: Je chyba nevěřit, že čert je tak černý, jak ho malují! 

 

Zopakuju větu z článku prof. Krejčího po posledních volbách, která už zdomácněla na internetu: "Jak si vysvětlit, že po tolika porážkách vedení KSČM a ČSSD nedokážou samy odstoupit, aby otevřely prostor pro naději... a že stranický aktiv neumí tato vedení odvolat a nahradit?"

A o tom to je! Široký funkcionářský aktiv - LEŽÍCÍ, SPÍCÍ - včetně tohoto slovutného orgánu (až na několik "narušitelů pořádku"), ukázněně a odevzdaně odmává vše, co mu je předloženo.

Jenže, vážení, dvanáctá už odbila. Vytrácíme se z obecného povědomí. Lidé o nás už moc nemluví!

Strana reaguje málo, pomalu a ustrašeně. Ke kontraverzním tématům - jako např. srpen 68, nebo nedávné výročí listopadového převratu - raději mlčí, anebo skoro mlčí.

Namísto toho, aby urputně bojovala o svou pravdu a získávala pro ni většinu společnosti. Argumentů je nepřeberně, poskytuje je každé odvětví národního hospodářství a každá stránka života společnosti. Bylo třeba se postavit té hysterii a překrucování faktů. A to včas!

To KSS alespoň uspořádala antioslavu 30. výročí a J. Hrdlička promluvil z památníku SNP v Banské Bystrici k několika stovkám přítomných. "I ti bosí Habešané se bránili..."

Nemusíme se přesvědčovat, že OBRAZ STRANY dnes rozhodujícím způsobem tvoří a ovlivňuje její vedení, poslanecký klub a postava lídra.

Opakujeme neustále REFRÉN o 7 podmínkách podpoře vlády. Nic proti nim, ale byly vybrány a vyjednány tak trochu proto, aby s nimi Babiš neměl větší problémy a mohl nám velkoryse ustoupit.

V otázce zahraničních misí a peněz pro armádu jsme už umírněnější. Při projednávání Zpráv o činnosti České televize jsme také nezazářili. Kolem 900,- korun důchodcům je spousta řečí a sebechvály, ale že poslancům opět přibude cca 10 násobek, o tom se skromně mlčí. V příkladech by se dalo pokračovat. Lidé to vnímají, jsou na to citliví, tady by šlo získávat ztracený kredit.

Návrh zákona o neziskovkách, zdá se, předloží SPD, ačkoliv máme usnesení ÚV z března 2018, aby takový návrh zákona byl připraven a předložen Sněmovně do konce roku 2018. A strana - jak správně říká předseda - se řídí usneseními. Pokud se Okamurovci anebo Trikolóra vlamují do otevřených dveří, je to třeba rychle a jasně říct. Myslím, že to má v gesci Stanislav Grospič, a to je člověk zodpovědný, takže třeba o tom - ke své škodě - jen málo mluvíme!

NEZISKOVKY - ty politické - pracující v cizím zájmu a žoldu, zpravidla Sorosovém, krok za krokem zvyšují tlak a mění situaci. Oslabují stát, přepisují dějiny, vytrhávají z kořenů tradice a morálku, zesměšňují vše národní a vlastenecké a stále brutálněji útočí na ty, kteří jim nevyhovují.

Čekat není na co!

A tak to je i se stranou. Je třeba zkusit, zda je ještě možno stranu oživit, aktivizovat, obnovit její komunistický charakter.

Krátce ocituju z projevu , který na říjnovém zasedání přednesl předseda skutečné komunistické strany Gennadij Zjuganov. Projev v překladu Karla Kluze hojně běhá po internetu a najdete ho i na stránkách KSM. Neuškodí, když si ho přečtete celý, budete překvapeni!

Cituji z vystoupení: "Dlouhodobé členství v parlamentech a zákonodárných sborech vede k vytvoření stranické aristokracie, této "prokleté kasty", jak ji obrazně nazval Stalin. To nebezpečí je ale reálné. Představte si člověka, který sedí 15 - 20 let v parlamentě. Stane se to pro něj způsobem života, kterého se zdaleka ne všichni chtějí vzdát...

Nastala doba tvorby nových zásad pro utváření poslaneckého sboru KPRF. Musí dojít k rotaci kádrů, při dodržení zásady kontinuity.

Něco jiného je zvolení v jednomandátových obvodech (u nás Senát). Má-li tento člověk zaslouženou autoritu, pak ho lidé zvolí opakovaně, a to je v pořádku. V mimořádných případech může strana učinit výjimku. Ve všech ostatních případech by mělo být právo kandidovat omezeno pouze na 2 funkční období."

Myslím si a říkám něco podobného už dobrých 15 let a pochvaly jsem se nedočkal. Ale toto je racionální cesta a vedla by k ozdravění a okysličení strany, dala by vyrůst novým kádrům.

Takže alespoň tolik ve vymezeném čase. Situace není dobrá a je třeba pokusit se stranu zachránit. NENECHAT TO TAK!

Jak kdysi v podobné situaci řekl slovenský básník, kulturní činitel a politik Miroslav Válek: "Možno nebudeme všetci vinní. Ale budeme všetci zodpovední!"

Přemýšlejte, prosím, o tom!


Pod čarou (z časových důvodů se už do vystoupení nevešlo):

Lidé, naši případní voliči, by ocenili, kdybychom důrazně a nekompromisně tlačili na vládu, kterou podporujeme, aby stát - všemi nástroji, které má - krotil inflaci, která se utrhla z řetězu. Vrstva bohatých to necítí, mají dost a když, tak si přidají!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .