header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Detektivní příběh o explozích na Nord Streamu

26. září došlo k zaznamenání úniku plynu na plynovodu Nord Stream, vedoucí z Ruska do Německa po dně Baltského moře. V následujících hodinách přišly zprávy od švédských a dánských institucí o podmořských explozích poblíž dánského ostrova Bornholm a velkých únicích plynu. Poškozeny byly obě větve a tak plynovod ztrácí význam.

Nejen německá média mluví o sabotáži. To by zapadalo do eskalace války v ekonomické oblasti, kterou vede NATO v zastoupení proti Ruské federaci na ukrajinském území. Viníci ovšem nebyli v německých médiích ihned označeni a spekuluje se o Ukrajině a Rusku (na které ovšem ukázali prstem Ukrajinci). Další možní viníci, kteří mají zájem i prostředky – Polsko, USA, se do hlavního informačního proudu nedostali  (1). Logika informační války, do které se zapojují hlavní média v ČR, vedla k ukazování na Ruskou federaci.

Rusku přitom chybí motiv – Nord Stream byl projekt, jak dodávat plyn do západní Evropy bez zprostředkovatelů (jako byla Ukrajina), kteří byli nespolehliví a odebírali z něj více, než zaplatili. Byl to projekt, který sloužil jako levný zdroj pro německý průmysl. Po protiruských sankcích, které hůře dopadly na EU (a také na lidi v ČR) než na Rusko, došlo k omezení dodávek a překotnému budování alternativních zdrojů. Den po výbuších, 27. září byl zprovozněn podmořský plynovod Baltic Pipe z Norska do Polska (a zde zázračně odpadly veškeré výhrady polské vlády k podmořským plynovodům), který vede také poblíž míst výbuchů. Jak naznačuje americký Forbes, Ruska federace ústy svého prezidenta dalo najevo vůli obnovit provoz plynovodu po odpadnutí sankcí. 16. září doslova Putin řekl „Ve výsledku, pokud máte potřebu, pokud je to pro vás tak obtížné, stačí zrušit sankce na Nord Stream 2, což je 55 miliard metrů krychlových plynu ročně, stačí stisknout tlačítko a vše se rozjede." (2)

Rusko tedy nemá zájem natrvalo přerušit tento zdroj. Navíc došlo k výbuchům nikoliv daleko na moři, blíže ruského pobřeží, ale u dánského ostrova, poblíž výsostných vod Švédska, Dánska a Polska. Není jasné, proč, když už by tak riskovali s operací, která mohla být odhalena, by ničili vlastní plynovod nenarušili by i plynovod Baltic Pipes vedoucí z Polska do Norska, který vede nedaleko.

Bývalý premiér a člen parlamentu EU Radek Sikorski se ovšem neostýchal a na Twitteru nad fotku z úniku umístil komentář „Thank you, USA“ („Děkuji ti, USA“ (2, 3)), čímž označil logického možného viníka, který vede válku nejen proti Rusku, ale minimálně ekonomickou konkurenci i proti západní Evropě a kterému není po chuti ani evropské (a asijské) spojenectví z Východu (kde jsou dostupné přírodní zdroje nejen energie) na Západ, zvýšit závislost na vůli upadající hegemonie USA. Tento tweet citoval i Forbes. Přitom citoval i amerického prezidenta Bidena z února tohoto roku, kdy varoval, že oni ukončí Nord Stream 2 v případě války a kdy ujistil, že mají prostředky na takové ukončení. (2, 4)

Navíc se na internetu objevily mapy, kde byly vyznačeny přelety amerických armádních vrtulníků nad Nord Streamem u ostrova Bornholm na začátku září. (5)

K tomu dodejme, že strana, která stojí za ukrajinskou vládou, buď přímo vede, nebo trpí činy, které jsou přímým ohrožením civilistů v celé Evropě – včetně vytrvalého bombardování Záporožské jaderné elektrárny (český mediální obraz ostřelování obsazené elektrárny vojsky RF je stejně nesmyslný jako příběh o výbuších na Nord Streamu) i civilních oblastí Donbasu a Ruska.

O těchto informacích se v českých médiích neobjevuje ani slovo.

Ať už je viník kdokoliv, je vidět, že vládnoucí třídy nás čím dál víc vtahují do své války a využívají veškeré prostředky, co mají – vraždící, ekonomické i mediální. Mediální scéna se přitom stává jen nástrojem války a je tedy čím dál méně důvěryhodná. Stále se přitom vede hon na alternativní média jako na „dezinformátory“. Dezinformace přitom šíří sami

V této válce, do které nás táhne kapitalistická vláda a vládnoucí třída, dochází k vraždění, poškozování životního prostředí i prohlubování krize, ožebračování mas lidí a další likvidaci ekonomické základny v logice imperialistické expanze, ve vůli po moci a likvidaci protivníka jejichž seznam se rozšiřuje. Kapitalistické krizi v EU a imperialistické válce NATO je potřeba se postavit a lid musí převzít zodpovědnost za budoucnost, v které není místo pro kapitalistické parazity a válečné štváče.

(1) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-poskozeni-plynovodu-nord-stream-neni-nahoda-ale-utok-40409908
(2) https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2022/09/27/us-blew-up-russian-gas-pipelines-nord-stream-1--2-says-former-polish-defense-minister/
(3) https://twitter.com/radeksikorski/status/1574800653724966915
(5) https://euroweeklynews.com/2022/09/27/why-did-polish-mep-post-thank-you-usa-along-with-image-of-damaged-nord-stream-pipeline/
(4) https://twitter.com/ABC/status/1490792461979078662

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .