header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Západ je odhodlán zatáhnout Rusko do otevřené konfrontace

Pepe Escobar

Varování prezidenta Putina nemůže být ostřejší: „V případě použití dalekonosných zbraní budou muset ruské ozbrojené síly opět rozhodnout o dalším rozšíření sanitární zóny (...) Chtějí globální konflikt? Zdálo se, že [s námi] chtějí jednat, ale my nevidíme velkou chuť to udělat“.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov pak navrhl výstižnou metaforu pro pokračující vojenské provokace NATO: NATO nejenže eskaluje, ale dostává se do jakési válečné „extáze“.

Nic vážnějšího už nemůže být. Zdá se, že „oni“, jak naznačil Putin, chtějí „globální konflikt“. To je jádrem nové strategie sebevražedné „extáze“ NATO.

Navzdory všem obezličkám ministr NATO Jens Stoltenberg, francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz ve skutečnosti povolili Kyjevu použít západní zbraně k útokům hluboko uvnitř Ruské federace. Údajná debata, která stále probíhá, je pouze „kouřovou clonou“ pro skutečný cíl: záminku, která by mohla vést ke třetí světové válce.

Není důvod se domnívat, že Kyjev zůstane u „omezených“ útoků proti relativně nedůležitým cílům. Místo toho se pravděpodobně zaměří na kritickou bezpečnostní infrastrukturu v naději, že vyprovokuje neúprosnou ruskou reakci, která by následně připravila půdu pro NATO, aby se odvolalo na článek 5 a de facto se zapojilo do horké války.

Už jsme na pokraji propasti

Eskalační „extáze“ definovaná Peskovem se vymkla kontrole poté, co byla na začátku roku do Kyjeva odeslána nová - tajná - várka raket ATACMS, doplněná o rakety ATACMS delšího doletu. Kyjev je použil k útoku na některé ruské letecké základny a klíčové uzly protivzdušné obrany. Tyto střely ATACMS létají rychlostí Mach 3: představují vážnou výzvu i pro nejlepší ruské systémy protivzdušné obrany.

Zdá se, že to vše ukazuje na zásadní rozhodnutí zahalené několika vrstvami mlhy: jak je kosmické ponížení NATO na černé zemi Novorosije den ode dne zřejmější, západní elity, které skutečně řídí show, dělají vše pro to, aby vyprovokovaly horkou válku proti Rusku.
Richard H. Black, ex senátor Spojených států za stát Virginia, předkládá znepokojující analýzu:

Jedná se o pokračování vzorce, kdy síly NATO uznávají, že válku na Ukrajině prohrávají a že jejich křehké obranné linie jsou narušovány, a reakcí NATO je eskalace. To není náhodné, ale zcela záměrné. Nejedná se o první útok na ruskou jadernou triádu. Ideologové vidí, že se jim hroutí svět, který vyvěsil duhovou vlajku nad konzervativními zeměmi a znovu a znovu rozpoutal války. Jsou v ráži a mohou přejít k jaderné válce, aby prolomili patovou situaci. Dělají řadu malých krůčků a odpovídají že nedělají nic jako odpověď , ale pokračují v malých krůčcích, dokud někdo nešlápne na minu a ocitneme v Třetí světové váce (...) Putin si je naprosto vědom nevyrovnanosti Západu, který neustále tvrdí, že je to jen chrastění šavlí, i když to tak není: [Putin] informuje Západ o této nebezpečné realitě“.

V Rusku senátor Dmitrij Rogozin, bývalý šéf Roskosmosu, přímo varoval Washington: „Nejsme jen na prahu [propasti], ale už na okraji, za kterým, pokud se nepříteli nezabrání v provádění těchto akcí, začne nezvratný kolaps strategické bezpečnosti jaderných mocností.

Generál Jevgenij Bužinskij nastínil znepokojivý scénář: „Jsem si jistý jednou věcí: že pokud budou útoky raketami Taurus ze systému ATACMS pro Rusko velmi škodlivé, pak předpokládám, že zasáhneme přinejmenším logistické centrum na území Polska v Rzeszówě“, kde jsou rakety připraveny k dodávce na Ukrajinu.

Řetězec událostí by v tomto případě byl nezvratný: Rusko udeří na Polsko, NATO se odvolá na článek 5, začne třetí světová válka.

Pozor na to, co si přejete

Válečná extáze NATO je předvídatelně maskována zbabělostí. Navzdory veškeré nepřetržité rétorice „nechceme válku s Ruskem“ fakta ukazují, že NATO využilo Kyjev k útokům a pokusům o zničení celé řady vojenských zařízení uvnitř Ruska. Role amerického Deep State v umožnění teroristických útoků Kyjeva na ruské civilisty v Donbasu, Belgorodu a jinde je rovněž nepopiratelná.

Vzhledem k probíhající vážné debatě na různých ruských platformách by to vše mohlo být rozumnou záminkou pro jaderný útok proti - právně nelegitimní - kyjevské klice. Přinejmenším by se tak ukončila válka, která se táhne už příliš dlouho.

To by však bylo zcela mimo normu v případě legalistického Putina, který se k otázkám Armagedonu staví s trpělivostí taoistického mnicha. V každém případě má Rusko k dispozici celý arzenál asymetrických nástrojů - konvenčních i jaderných -, jimiž může NATO zasadit bolestivý úder v místech, kde to Aliance nejméně očekává.

Ještě tam nejsme, i když se k tomu den ode dne zlověstně blížíme. Dmitrij Medveděv stanovil další červenou linii: útok USA na ruské cíle nebo povolení Kyjevu zasáhnout cíle uvnitř Ruska pomocí amerických raket a bezpilotních letounů by znamenalo „začátek světové války“.

Ministr zahraničí Lavrov, který opět projevil svou charakteristickou taoistickou trpělivost, musel znovu vážně připomenout, že Rusko bude považovat vyslání stíhaček F-16 s jadernými zbraněmi - které ve skutečnosti může pilotovat pouze personál NATO - na Ukrajinu za „záměrný jaderný signál NATO Rusku“.

V každém případě velká skupina doktorů Strangeloveů v křeslech (štědře odměňovaných vzácnou atlantistickou plutokracií, která má skutečnou moc, finanční prostředky, vliv a kontrolu nad médii) neposlouchá.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .