header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Argumentačně proti základně

Kampaň Komunistického svazu mládeže se neomezuje pouze na petiční stánky či demonstrace. Další důležitou aktivitou byla i beseda „Proč říci Ne americké vojenské základně“. Jako host a přednášející přijal pozvání na naší besedu s. Václav Jumr, člen ÚV KSČM, bývalý diplomat a odborník přes tuto problematiku. Celému problému se věnoval ze široka a do hloubky. Vysvětloval jednotlivá fakta a vyvracel argumenty pravice a přisluhovačů amerického imperialismu.

Zvláštní prostor věnoval i tomu, jaký je vztah mezi touto základnou a Ruskem. Kromě dalšího upozornil na to, že každá protiraketová základna potřebuje řadu podpůrných zařízení. Navíc z fyzikálního hlediska je velmi nepravděpodobné, že by případná raketa s jadernou hlavicí vůbec letěla přes území Evropy. Po přednášce probíhala živá beseda. Padaly dotazy na s. Jumra, diskutovali i jednotliví účastníci besedy mezi sebou.
Je třeba konstatovat, že proti základnám existuje obrovská spousta argumentů. Pro ně však neexistují žádné reálné důvody, tedy kromě amerického imperialismu či pseudoargumentů o ekonomické výhodnosti, loajalitě vůči NATO atp. O tom, že tyto pseudoargumenty jsou lživé, není pochyb. Ekonomický přínos nebude žádný a ze závazků vůči NATO to nevyplývá (vždyť i řada členských zemí NATO základnu odmítá). Kdyby to z nich snad vyplývalo, byl by to jasný signál, že je potřeba z NATO vystoupit. To dotvrzuje správnost komunistického postoje vůči NATO a americkému imperialismu.
V informační kampani proti základnám KSM pokračuje a i nadále bude pokračovat. Ať už pořádáním veřejných besed, nebo vydáváním a šířením odborných brožur i vysvětlujících materiálů.
Imperialismus nesmí projít! Za světový mír!

Jakub Holas

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .