header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KSM aktivně na straně Kuby a jejích přátel v ČR

Kuba – země s 12% růstem HDP a 2% nezaměstnaností, v loňském roce postaveno 113 000 nových bytů, vývoj a vývoz léků, neustále snižována míra dětské úmrtnosti, 650 000 vysokoškolských studentů. Čísla, o kterých se nám může pouze zdát. Řečením těchto faktů zahájila kubánská charge d´affaires Barbara Montalvo výroční schůzi Společnosti česko-kubánského přátelství. Přesto vláda ČR aktivně spolupracuje na agresivní politice USA proti Kubě a jejímu lidu.

V 60ti zemích světa působí přes 30 000 zdravotníků Kuby, 18 000 dětí z Ukrajiny se léčilo na Kubě. Vlna mezinárodní solidarity se v současnosti zdvihá na podporu pěti kubánských hrdinů, nezákonně uvězněných ve spojených státech, kteří rozkrývali teroristickou síť působící proti Kubě a jejímu lidu. „Neuznáváme jakékoli právo EU klást Kubě intervenční podmínky. Podřizuje se tím imperialistickým a reakčním zájmům USA. EU by měla požadovat ukončení blokády, vyslovit se k tajným věznicím.“ Tak spolu s bojovnou výzvou „Venceremos!“ zakončila svůj projev kubánská charge d´affaires.
Proti imperialismu USA nejen na Kubě, ale i po celém světě, se jasně vymezil i předseda Společnosti česko – kubánského přátelství a současně kritizoval lokajskou úlohu ČR v této celosvětově vedené agresivní politice. Na protiválečných aktivitách uvnitř USA je však vidět, že válečná dobrodružství prezidenta Bushe ztratili podporu i u vlastních občanů.
K „miamské pětici“ přijala Společnost česko – kubánského přátelství výzvu s jasným poselstvím. Jednoznačně odsoudila krok USA, vyjádřila podporu jak kubánským hrdinům, tak i jejich nejbližším – ženám a matkám. Do této kampaně se aktivně zapojuje i KSM.
Značný prostor výroční schůze zaujímala i rozsáhlá diskuse – o tom, jak podpořit Kubu, jak pracují jednotlivé složky organizace i o dalších záležitostech.
Příležitosti tak významné události, jako je výroční schůze, využili i mnozí převážně mladí přátelé Kuby, aby svou účastí a členstvím rozšířili řady Společnosti česko – kubánského přátelství.
Za Komunistický svaz mládeže vystoupil Jakub Holas. Vyjádřil solidaritu KSM s Kubánskou mládeží, s pěti hrdiny. Zároveň vyjádřil podporu revolučnímu hnutí celé Jižní Ameriky. Informoval, že KSM se rozhodně staví proti imperialismu a boj proti němu je jednou ze stěžejních činností svazu. Ať už se jedná o kampaň proti základnám, či o zásadní nesouhlas s blokádou Kuby.
Mladou členkou Společnosti česko-kubánského přátelství je i Veronika. Vstoupila ve svých 21 letech a za dva roky své působnosti v organizaci má již za sebou pěkný kus práce. Své působení zde a vůbec důvody, proč se stala členkou, shrnuje slovy: „Je velmi důležité snažit se lidem poskytovat pravdivé informace o Kubě“. SČKP hodnotí Veronika jako sdružení, které podporuje Kubu a solidarizuje s kubánským lidem a snaží se všemožně informovat o skutečné situaci, ať už materiály, veřejnými besedami, promítáním, výstavami. Dnešní Kuba je totiž vykreslována v nejhorším světle. Zároveň velmi kriticky pohlíží na to, jak současná média informují o Kubě. Zmínila především publicistické týdeníky Týden či Reflex. Ty se čas od času lživými články přímo hemží. Pokud jde o denní tisk, Mladá Fronta či Lidové noviny nenechají podle Veroniky na Kubě nit suchou. „A pokud to jen jde, nezapomenou si přisadit ani v Televizních novinách téměř na všech stanicí, nejvíce však na veřejnoprávní České televizi, která mj. financuje organizaci Člověk v tísni“, dodala Veronika. Organizace Člověk v tísni pořádá v naší republice jsou rozsáhlé besedy na školách, vydává a šíří materiály plné lží a polopravd získaných kdoví odkud, proběhlo i pár pořadů natočených na Kubě, s patřičným komentářem o chudobě, zákazech, perzekucích.
Popřejme tedy SČKP mnoho zdaru v jejich činnosti, aktivně se do ní zapojujme. Šiřme pravdu o Kubě, jejím lidu a revolučních tradicích. Vždyť výsledky snažení Kubánců jsou v mnohém inspirující – i přes blokádu a další nesnáze je Kuba vzkvétající zemí, nadějí všech pokrokových lidí v Jižní Americe i všude na světě.
Venceremos! Ať žije Kuba!

Jakub Holas

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .