header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Na události v Terezíně nezapomínáme!

Tisícovkou mladých i starších se zaplnil v sobotu Národní hřbitov v Terezíně. Ústecká krajská rada KSČM ve spolupráci s LKŽ, KČP a KSM zde pořádala tradiční pietní shromáždění k uctění památky obětí fašismu nejen v Terezíně, ale všech obětí 2.světové války. Mezi hosty byli senátoři, poslanci, kubánská chargé d´affaires Bárbara Montalvo, předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová a další. Na 200 žen a dětí položilo květiny k epitafním deskám.

Shromáždění začalo položením věnců a kytic k pylonům, ze kterých na jaře vandalové na tomto posvátném místě ukradli nápisy. Položen byl věnec ÚV KSČM, Ústecké krajské rady a jednotlivých okresních výborů, Pražské rady KSČM, LKŽ, KČP a KSM, velvyslanectví Kuby, Ruské federace, Vietnamu, Číny, KLDR a Venezuely. Kytice položili zástupci Die Linke.PDS z Zschopau a Pirny a ZO ČSSD z Libochovic.

V Terezíně zahynuly tisíce lidí z různých zemí, kteří odporovali fašistické hydře různými formami odboje. Další zde čekali na soud nebo na deportaci do koncentračních táborů. Lidé zde umírali v nelidských podmínkách, byli popravováni bez soudu jen proto, že fašisté začali prohrávat, jenom proto, že říšský protektor zemřel smrtí, která mu náležela. Vystupující místpředseda Jiří Dolejš zdůraznil, že není možné oběti fašismu kádrovat podle přepisovatelů dějin a rozhodovat, které oběti si úctu zaslouží a které nezaslouží.

Zmínil se také o podmínkách života v židovském ghettu. Snažili se ho líčit jako skoro příjemné židovské sídliště, kde měli izolovaní lidé svoji vlastní správu, svůj vlastní spokojený život. Stavěly se Potěmkinovy vesničky, když sem přijížděli zástupci mezinárodní organizace Červený kříž a dodnes celá řada příznivců neonacismu a různé fašistické buňky mají tu drzost hlásat různé osvětimské lži, že se vlastně nic nedělo. Dolejš dodal, že v ghettu zemřel každý čtvrtý člověk, který tu byl a další byli posíláni na smrt do Osvětimi. Na tuto skutečnost se nesmí zapomínat. Osvětimským lžím se musí čelit a připomínat, že je zásadní rozdíl mezi těmi, kteří chtějí lepší svět, kteří chtějí, aby se nám lépe žilo, kteří chtějí více humanity a demokracie a těmi, kteří se povyšovali nad jiné národy, jiné rasy. Nad lidi, kteří nesplňovali ideál arijského ideálního člověka.

Místopředseda ÚV KSČM upozornil, že i v České republice se objevují projevy fašismu a neonacismu a připomenul pražské májové události. Proč orgány státu nečinně přihlížejí, když ulicemi pochodují hordy lidí, kteří se schovávají za vlast, křičí nic než národ , ale přitom vyhrožují slovně i transparenty jiným skupinám obyvatel, nosí symboly šibenice a otevřeně vyhrožují násilím, dokonce smrtí. Připomenul i demonstraci neonacistů na podporu vicepremiéra Čunka, kde se chlubili, že mají již připravené konečné řešení pro sociálně nepřizpůsobivé.

V Malé pevnosti na místě bývalého popraviště, kde ještě 2.května 1945 byli popraveni mladí komunisté a příslušníci inteligence, promluvil poslanec Josef Šenfeld. Také zde byly pořadateli a hosty položeny kytice.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .