header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V Rokycanech proti základnám

Stovky lidí v pondělí odpoledne protestovaly na rokycanském náměstí proti plánované výstavbě radarové základny v nedalekém vojenském prostoru Jince. Vyvrcholila tak série mítinků, které pořádala KSČM, a které v posledních týdnech proběhly v řadě podbrdských obcí a měst. Akci podpořil samozřejmě i KSM.

Protestující občany přijel podpořit i předseda  Vojtěch Filip se zástupci poslanců a europoslanců KSČM. Europoslanec Miloslav Ransdorf popsal příhodu z roku 1999, kdy americký radar, umístěný na válečné lodi u italských břehů, byl omylem krátce namířen na pevninu. Důsledkem bylo podle europoslance poničení sítě mobilního telefonního operátora. Tento radar měl pulsní výkon 20 MW. Radar v Brdech má mít pulsní výkon dvacetkrát vyšší, konstatoval Ransdorf. Zároveň upozornil, že výstavba radaru USA může ohrozit naše obchodní vztahy s Ruskem.

Proti základně a za vyhlášení referenda se vyslovili také poslanci Stanislav Grospič a Karel Šidlo, ale i další poslanec evropského parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček. Radar odmítli také zástupci dalších levicových organizací. Starosta Zaječova na Berounsku Josef Hrubý (nestr. za KSČM) oznámil, že druhého června proběhne v jeho obci k radarové základně místní referendum. Zaječov tak bude následovat příkladu obce Trokavec, kde se mohli k výstavbě radarové základny vyjádřit lidé jako vůbec v první obci v ČR.

Vystoupila i zástupkyně levicových žen a také předseda KSM Milan Krajča, který oznámil, že počet podpisů pod petici proti základně dosáhl magické hranice 100.000.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .