header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Mí Pražané mi rozumějí?

Poslední čtvrtletí letošního roku začalo pro velkou část nás občanů Prahy nevesele. Musíme sáhnout hlouběji do kapsy, což bude mít především výrazný dopad pro spoluobčany s nižšími příjmy, důchodce a rodiny s malými dětmi. Za plyn zaplatíme o 6,2 % více a mnohým z nás se také výrazně zvedne nájemné dle zákona o jednostranném zvyšování nájemného, které v minulém období prosadila v PS PČR ČSSD spolu s lidovci a ODS.

A to bude teprve předzvěst razantního růstu cen, které nás čeká od ledna 2008. Kromě dopadů tzv. reformy veřejných financí z pera současné pravicové vládní koalice, je ohlášeno další, více jak 10 % zdražení plynu, 15 % zdražení elektrického proudu a nevyhneme se ani zdražení vodného a stočného. Podle rozhodnutí Rady hl.m.Prahy, kterou ovládá ODS, se opět zvýší, tak jako v roce 2007, v průměru o 20 % regulované nájemné v obecních bytech. Opakovaně jsme prokázali, že toto zvyšování je ekonomicky neopodstatněné, protože již nyní nájemné zajišťuje nejen náklady na údržbu a modernizaci bytového fondu, ale i přiměřený zisk. Aby toho nebylo dost, připravuje Rada hl. m. Prahy další razantní zvýšení jízdného v pražské hromadné dopravě, údajně až o polovinu u jednorázové jízdenky, a to z 20 na 30 Kč a o čtvrtinu u ročního předplatného kupónu, kdy má cena vzrůst z 4.150 na 5.200 Kč. Zdražit se má veškeré jízdné, ušetřeni nemají být ani žáci či důchodci. Přitom zvýšení nepřinese výraznou změnu ve výši dotace MHD z rozpočtu Prahy, způsobí však pokles zájmu o přepravu MHD a část obyvatel raději použije osobní automobil, čímž se zhorší jak již beztak složitá doprava, tak i životní prostředí v Praze.

My odmítáme výše uvedená zdražování, která uvrhnou řadu občanů, a to především mladých rodin a seniorů, do zoufalé situace.

ze stanoviska pražských komunistů

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .