header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

přišlo mailem: Kdo koho okrádá

Kluk je na podpoře v nezaměstnanosti. Že před tím pracoval za minimální mzdu na živnostenský list, pro výpočet podpory vzali jeho vyměřovací základ a z toho mu vypočítávali podporu. Nejsem účetní, ale je to podle mne nějak tak, že z těch dvanácti tisíc co vydělal měsíčně, odečetli platby na sociální a zdravotní pojištění, minimální daň a třicet procent zisku do nákladů. Tak došli k tak směšné částce, že byli nuceni mu poskytnout něco co se jmenuje existenční minimum.

Kluk tak pobírá, teda snad už brzy dostane 2 400Kč na měsíc. A teď kluka napadlo, že stát vlastně okrádá. Jelikož onemocněl chřipkou, má teplotu, nemůže zodpovědně vykonávat nezaměstnanost a tak by měl jít k lékaři. Namísto podpory v nezaměstnanosti by měl pobírat nemocenskou.

K žádnému lékaři ale nešel, neboť žádné nemocenské pojištění si jako živnostník neplatil. I tak se dostal po zaplacení všech poplatků a pojištění státu pod hranici minimální mzdy. Z něčeho také musel žít. Takže vlastně po dobu marodění, kdy nemohl s plným nasazením vykonávat povinnosti nezaměstnaného, neměl nárok na podporu v nezaměstnanosti, ani nemocenskou, protože si ji před tím neplatil.

Na druhou stranu nemuselo být tak zle. To jen sociáldemokratická vláda usoudila, že když vydělává takhle málo, je to podvodník, který chce stát okrást na daních. A tak stanovila tak zvanou minimální daň, která je vyšší než by vzhledem k výši příjmů náležela. Když prý tak málo živnostník vydělává, tak nemá podnikat. Ale co maj ti chudáci v době, kdy je půlmilionová nezaměstnanost dělat.

Každá uklízečka dělá pro nějakou firmu na živnostenský list, za minimální mzdu. Sama si platí veškeré daně a pojištění. Nemá žádný nárok na dovolenou, za týden marodění z toho minimálního pojištění dostane dvě stovky. A nakonec jako živnostník si musí z té směšné odměny za práci musí ještě koupit kýbl, smeták a mobil. Aby ten hodný kapitalista co jí dává práci, mohl jí kdykoliv zavolat, kde je momentálně potřeba vykydat.

Takže nakonec je to tenhle stát, kdo se na nás pracující vykašlal a dovolil tohle zaměstnávání v tom zločinném Švarcsystému. A tak nás z jedné strany dře kapitalista a z druhé strany stát. Takový stát není nemravné šidit. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Řečeno slovy klasika. Přijde čas, zůčtujem spolu...

www.juniorproject.cz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .