header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V Olomouci se extremisté pokusili o zneužití Smetanova případu

Na Horním náměstí v Olomouci se před orlojem sešla v 15:00 hodin v pondělí 14. ledna 2013 asi stovka lidí na Milanem Danielem ohlášené demonstraci pořádané dále aktivisty kolem webu www.prosmet.cz ve spolupráci s aktivisty hnutí Occupy Olomouc. Na stotisícové město je stohlavá účast na protestu velice málo. Možná, že by ani nevadila malá účast na akci spojené s podporou osoby Romana Smetany, ale takto malá účast je běžná i při jiných protestech. I iniciativa Occupy Olomouc, která se snažila oprostit od jakéhokoliv spojování s registrovanými politickými organizacemi, je po více než roce činnosti stále záležitostí jen hrstky nadšenců. Lidé tím veřejně dávají najevo, jak lhostejný je jim jejich vlastní osud a jak hluboko jsou ochotni ohnout svůj hřbet před svými pány. Akce na podporu Romana Smetany, kterého v úterý 15.1.2013 v 9:00 hodin čeká další soud a pravděpodobně další věznění, trvala asi půl hodiny. Z médií byli přítomni redaktoři ČT a několika málo dalších novinářů. Sám Smetana se akce neúčastnil. Nechal se slyšet, že je mu nepříjemná účast, nebo dokonce spolupořádání akce na svou podporu. U sólohráče Smetanova typu je to celkem pochopitelný postoj.

Doslova pár metrů od tohoto protestu se konala jiná akce pánů Šinágla a Horvátha. Horlivým projevem ne nepodobným těm, které známe z říšských filmových materiálů tam hřímal Zbyněk Horváth. Jeho projev lze jen těžko reprodukovat a srovnání s demagogií fašistické propagandy je zde plně na místě. Vystoupení bylo jedno z těch, které pořádá po celé České republice v rámci Palachova týdne. Neustále opakoval fráze o komunistickém nebezpečí a jak je cílem komunistů nastolit celosvětový teror. Opakoval, jak je současná KSČM nebezpečná a jak nám všem svou každodenní činností usiluje o životy. Jako hosty si pozval Zdenu Mašínovou a Vladimíra Hučína. Oslavování tentokrát skutečného teroru jen podtrhlo jeho skutečný postoj a našlo se dokonce i několik lidí, kteří mu za to tleskali. Tak nějak začínal před devadesáti lety i Adolf Hitler. Horváth dále prohlásil, že současná korupce a tunelování jsou v podstatě jen drobnosti, kdy si někdo odnese domů jen pár milionů v tašce, aby se měl o něco lépe. Prý je to však nepodstatné a hlavně máme bojovat proti komunistům. Horváthův spolupracovník Šinágl je již mezi neonacisty plně asimilovaný, takže je celkem jasné odkud vítr vane. Škoda, že si nemůžeme vyslechnout samotného Palacha, jehož jménem byla akce pojmenována. Byl také milovníkem fašismu?

Horváth a Šinágl se snažili o spojení obou protestů, což organizátoři "Smetanovské" akce odmítli. Spojení Smetany s takovými lidmi, jako jsou Mašíni, nebo Hučín znamená hrubé pošlapání Smetanova protestu a jeho degradaci na úroveň teroristů. Smetana protestoval proti tunelářské a korupční podstatě současné společnosti, což je v hrubém rozporu s Hrováthovou snahou bagatelizovat právě toto rozkrádání. Horváthova akce je fackou všem lidem, z jejichž vydírání současná buržoazie žije. Celé to korunovala svým prohlášením nejméně osmdesátiletá dáma procházející kolem orloje se slovy: "Smetana? Tomu bych dala deset let! Co má kde čmárat?" Od člověka, který zažil fašismus a světovou válku je jakový projev těžce zarážející, v podstatě nepochopitelný. Kdo ví, co dáma dělala před rokem 1945.

Celkový dojem z pondělního odpoledne je podobný nějakému dokumentu z dvacátých let minulého století. Je děsivé až domýšlet jestli se podobnost potáhne i dál. Pravou tvář současného režimu ukázala i mediální účast na olomouckém Horním náměstí. Internetový bulvár IDNES přinesl zcela izolovaně informace jen o Horváthově a Šináglově akci propagující mašínovský teror a zcela zamlčela protest zaměřený na kritiku potlačování svobody slova a projevu v dnešním režimu. Jak se postaví ke svobodě projevu jiná mocenská složka současného režimu uvidíme o den později u soudu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .