header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ostudná nespravedlnost

Bývalý agent CIA Philip Agee otevřeně pro Kubu a pro Miamskou pětici v deníku Guardian, Sobota 10. března 2007! Kuba 50 let vzdoruje snahám USA ji izolovat a je inspirací pro lid latinské Ameriky. Latinskou Amerikou a Karibikem se po mnoha pro Kubu osamělých létech, kdy samotná držela zvednutou pochodeň s bezplatnou zdravotní péčí a vzděláním pro všechny a s vymoženostmi světové úrovně na poli kultury, sportu a vědy, žene vlna progresivních změn.

George Bush, protiklad tohoto procesu, podnikl misi, aby odlákal pět latinskoamerických zemí z regionální ekonomické integrace. Ale to, jak tisíce lidí v ulicích demonstrovaly, jak bytostně neuznávají Bushe i to, o co se snaží, něco jednoznačně naznačuje.

Vše, čeho Kuba dosáhla, bylo navzdory snahám USA ji izolovat; byly použity všechny špinavé metody, infiltrace, sabotáže, terorizmus, atentát, ekonomický a biologický boj i neustálé lži v médiích mnoha zemí.
Znám tyto metody jako důstojník CIA v Latinské Americe v 60. létech až příliš dobře. Celkem zahynulo při teroristických činech téměř 3 500 Kubánců a více než 2000 jich má trvalá zranění. Žádná země netrpěla terorizmem tak dlouho a vytrvale jako Kuba.
Kubánská revoluce vždycky potřebovala v USA k obranným účelům vyšetřovací kapacity, dokonce ještě pčed převzetím moci v roce 1959. Právě taková byla plně oprávněná mise Kubánské pětice, která je uvězněná od roku 1998 po odsouzení ze spiknutí za účelem špionáže v Miami, kde neměli šanci na spravedlivý proces. Jejich oči se upíraly výlučně na teroristické operace proti Kubě - činnost ignorovanou FBI - a nikdy nespatřili ani nedostali jakoukoli tajnou vládní informaci. Jejich případy jsou stále v procesu odvolání, a po léta budou, ale jejich podujaté rozsudky se řadí spolu s legálním lynčem anarchistických přistěhovalců Nicoly Sacca and Bartolomea Vanzettiho z 20. let minulého století mezi nejostudnější nespravedlnosti v historii USA.
Současnou politiku USA lze najít ve zprávě Komise pro pomoc k osvobození Kuby (minulý rok aktualizované tajným dodatkem). Zásadní cíl - stejný, jak se pamatuji, jako v roce 1959 - je „izolace Kuby, aby se nešířil její špatný příklad“. Kdyby jej bylo dosaženo, neznamenalo by to nic míň než zábor a plnou závislost na USA, alespoň ve skutečnosti, pokud ne ze zákona. Dalšími stále nedosaženými cíli jsou podněcování vnitřní politické opozice a ekonomických obtíží, vedoucích ke hladu a zoufalství.
Hospodářská válka USA již téměř 50 let nefunguje, ačkoli Kubánci odhadují, že je stála už přes 80 mld. $. Po zvratu na počátku 90. let, se zhroucením Sovětského svazu, se ekonomika začala v roce 1995 vzpamatovávat. V roce 2005 činil růst 11,8% a v roce 2006 12,5%, nejvíce z Latinské Ameriky. Vývoz služeb, niklu a farmaceutických i dalších produktů narůstá, a USA nejsou schopny jej zastavit.
Nakonec snahy Kubu izolovat selhaly. Loni v září byla Kuba podruhé vybrána, ze 118 zemí, do čela Hnutí nezúčastněných, a o dva měsíce později OSN hlasovala již popatnácté v řadě pro odsouzení embarga USA poměrem hlasů 183 ku 4. V roce 2007 má Kuba diplomatické nebo konzulární styky se 182 zeměmi a Havana hostí zdánlivě nekonečné mezinárodní konference. V posledních létech byla kubánská letoviska atraktivní pro více než 2 milióny turistů ročně. USA izolovaly sebe, ne Kubu.
Přes 30 000 kubánských lékařů a zdravotníků zachraňuje životy v 69 zemích. Mezitím 30 000 mladých lidí z mnoha zemí studuje na Kubě medicínu na plné stipendium; všichni ze zemí, které mají lékařů nedostatek.
Kubánský alfabetizační program, známý jako „Ano, já umím“ (Yes, I can), byl přijat téměř ve třiceti zemích, s tisíci kubánských učitelů-dobrovolníků. Plán, vedený ve španělštině, portugalštině, angličtině, kreolštině, kečuánštině a aymarštině, pomohl nějakým dvěma miliónům lidí číst a psát, a většina z nich ve studiu pokračuje.
Díky této mezinárodní pomoci nebyly kubánská prestiž a vliv - i mezinárodní solidarita s Kubou - nikdy předtím tak vysoké. Bylo to k obraně těchto programů, že Kubánská pětice, neprávem odsouzená, se v 90. létech vydala do Miami. Svoboda pro ně by měla být věcí každého, pro koho jsou důležitá lidská práva a spravedlnost, v USA i kdekoli na světě; a tato věc je podporována třemi sty solidárními výbory Svobodu Pětici v 90 zemích. Philip Agee, bývalý důstojník tajných operací CIA, je autorem díla „Uvnitř společnosti: Deník CIA“ (Inside the Company: CIA Diary). Cestuje po Kubě a Latinské Americe jako agitátor a provozuje cestovní služby na Kubě.

překlad z the Guardian Vladimír Sedláček

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .