header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Podporujeme proces předávání moci lidu

Po hluboké diskusi rozvinuté v celé zemi prostřednictvím konferencí základních organizací a regionálních konferencí KS Venezuely o tezích schválených na IV. a V. plénu ÚV skončil úspěšně XIII. mimořádný národní sjezd PCV v městě Tacarigua de la Laguna, stát Miranda, konaný ve dnech 3.a 4. března 2007 za aktivní účasti 847 delegátů a delegátek, majících za sebou v průměru 11 let komunistického členství.

XIII. mimořádného sjezdu se v zastoupení prezidenta Hugo Cháveze zúčastnil ministr lidové moci pro otázky sdělovací činnosti a informatiky. Zdůraznil historický moment, který ve Venezuele a v Latinské Americe prožíváme, jakož i vůdčí úlohu naší revoluce v rozvoji demokratických a pokrokových proudů, které se dnes ve světě zvedají proti imperialismu.

Ústní a písemné příspěvky, výsledek dvouměsíční diskuse v našich základních organizacích, potvrzují úlohu, kterou sehrála KS Venezuely v průběhu zápasu venezuelského lidu za národní osvobození a socialismus, jakož i přínos do revoluční teorie během 76 let historie a boje. Zdůraznění si zaslouží aktivita delegátů a delegátek, komisí a pracovníků zodpovědných za různé úkoly v rámci sjezdu zaručujíce praxi demokratického centralismu jako výraz revoluční demokracie, projevené s proletářskou intenzitou, vážností a disciplínou.

KS Venezuely opětovně potvrzuje charakter bolivarské revoluce jako revoluce národně osvobozenecké, antiimperialistické, demokratické a lidové, jdoucí cestou výstavby socialismu. Národně osvobozenecká bolivarská revoluce je povinna úspěšně vyřešit ve prospěch lidu hlavní rozpor této doby, který vyjadřují antagonismy mezi venezuelským národem a severoamerickým imperialismem, v boji proti němuž sehrává velitel Chávez základní dynamickou úlohu. V této souvislosti se stává nevyhnutelným konsolidovat všemi prostředky v naší dispozici velikou alianci sociálních a politických sil, které jsou zajedno v antiimperialistickém boji, které ale v tomto momentě nejsou nezbytně zapojeny do projektu socialismu v důsledku své ideologické a politické rozdílnosti. Bude to široký nástroj vyjádření se různých sektorů tříd a sociálních vrstev, včetně strategie občansko-vojenské jednoty, jejichž zájmy jsou postiženy růstem agresí imperialismu v ekonomických, politických, sociálních, kulturních a vojenských oblastech.

Všechen tento boj je zarámován do strategického cíle výstavby socialistické společnosti. Aby bylo možné jít vpřed tímto směrem, je žádoucí existence Revoluční strany, vyzbrojené marx-leninskou ideologií a bolivarským myšlením pro všemi silami pokračující přejímání vedoucí revoluční úlohy v třídním boji, který způsobuje posun dějin vpřed. Takovou stranu vytváří dějinná nutnost prokázaná souhrnem zápasů našeho lidu a revoluční zkušeností dalších bratrských národů.

V návaznosti na tyto úvahy XIII. mimořádný sjezd rozhoduje:

1/ schválit politické, ideologické a strategické zdůvodnění obsažené v tezích o straně revoluce jako přínos do diskuse o bloku sil bolivarského procesu, pokud jde o výstavbu nástrojů požadovaných revolucí v těchto momentech. Všechny organizace strany a mládeže teze musí přijmout jako ideologický a praktický návod v každém časovém úseku boje.

2/ XIII. mimořádný sjezd PCV zdůrazňuje úlohu prezidenta Hugo Cháveze Fríase jako vůdce revolučního procesu, nových integračních procesů, antiimperialistického boje a boje za socialismus, ideály, za které vždy bojovala PCV, demokratické a pokrokové síly Venezuely a celého světa.

3/ Naše revoluce postupovala vítězně v prohlubování svého antiimperialistického charakteru a svého strategického cíle, socialismu. V tomto rámci PCV opakovaně potvrzuje svůj závazek pokračovat v boji o vytvoření široké antiimperialistické fronty na úrovni národní i kontinentální, která by sociálně a politicky přispěla k obraně vlasti proti probíhající imperialistické agresi. Úkol tohoto typu vyžaduje ke svému uskutečnění pomoc a vedení velitele Cháveze.

4/ Stejně jako k dosažení vítězství v antiimperialistickém boji se požaduje co nejširší jednota politických a sociálních sil na národní kontinentální a světové úrovni, tak vyžaduje postup směrem k socialismu současně vybudování revoluční strany, jež by sdružila kádry, které by vyjadřovaly nejdůležitější pozice tříd a sociálních vrstev spojených historicky s revolucí a socialismem, a jež by se stala ideologickým, politickým a organickým předvojem, řídícím organizačně, kolektivně a soudružně tvůrčí úsilí mas o zničení kapitalistického státu a jež by převzala úlohu výstavby lidové moci a obhajovala hodnoty, principy a chování vedoucí k překonání dosud dominantní buržoazní hegenomie. Tato politická organizace musí ve své sociální teorii a praxi vyjadřovat historické tradice a tradice bojů našeho lidu, vycházející z hlubokých bolivarských kořenů, jakož i marxismus-leninismus aplikovaný na konkrétní podmínky naší vlasti.

5/ zdůrazňujeme zostření třídního boje v této etapě revolučního procesu, ve které imperialismus a vnitřní reakcionářská pravice zesílily plány k likvidaci lidového postupu vpřed, a v tomto smyslu znovu voláme lid a všechny naše členy k aktivní bdělosti a k připravenosti k obraně revoluce a vlasti. V tomto směru zdůrazňujeme podporu XIII.sjezdu revolučním opatřením proti keťasování a spekulantství, podporu obnovení svrchovanosti nad ropnou oblastí, nad sektorem telekomunikací (RCTV a CANTV) a nad službami v zásobování elektrickou energií, opatření, která se musí dostat i do dalších sektorů hospodářství, jako je bankovnictví a zemědělská výroba.

6/ podporujeme proces předávání moci našemu lidu, aby s větší důsledností přebíral úkoly výstavby nových stupňů řízení lidové moci a aby pokračoval v prohlubování demontáže starého buržoazního, byrokratického, zkorumpovaného a korumpujícího státu. V tomto procesu boje proti neřestem, které kapitalismus rodí, hrají hlavní roli komunální rady, rady pracujících mužů a žen, jak to navrhoval velitel Chávez, jehož ústřední myšlenky byly bez výjimky podporovány PCV.

7/ tváří v tvář zostřování vnitřních i vnějších rozporů a vzhledem k úkolům prohlubování procesu vyžaduje obrana revoluce a vlasti pomoc a odhodlání většiny našeho lidu a jeho železnou jednotu pro výstavbu socialismu. To je důvod, proč KS Venezuely a Komunistická mládež Venezuely vyjadřují své nejpevnější přesvědčení a odhodlání zlepšit systém spojení a organické jednoty revolucionářů - mužů i žen, jako nástroj kolektivního politického řízení výstavby socialismu. Za socialismus, vytvářením lidové moci!

Politická rezoluce XIII. mimořádného sjezdu KS Venezuely
přeložil Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .