header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nejnovější vítězství Kuby v OSN

Komise Valného shromáždění Spojených národů pro sociální a humanitární otázky schválila včera 168 hlasy proti sedmi návrh rezoluce předložený Kubou jménem Hnutí nezávislých, jímž se schvaluje dohoda o institucionálním dobudování Rady pro lidská práva a definitivně ruší mandát, který Spojené státy využívaly proti Kubě v předešlé Komisi pro lidská práva. Letos v červnu rozhodla Rada pro lidská práva na svém zasedání v Ženevě, že předloží Valnému shromáždění OSN k posouzení dokument definující způsob fungování tohoto orgánu, jenž nahradil zdiskreditovanou Komisi pro lidská práva.

V tomto dokumentu Rada pro lidská práva doporučila zrušit mandát proti Kubě, jehož schválení vláda Spojených států rok za rokem po dvě desetiletí prosazovala za cenu vydírání, vyhrožování a nátlaku. Návrh byl nyní Spojenými národy schválen.
Toto rozhodnutí konsoliduje vítězství našeho lidu dosažené v úporném boji proti manipulacím s lidskoprávní problematikou, jejichž obětí byla naše země po 20 let, a znovu potvrzuje mezinárodní izolaci protikubánské politiky americké vlády.
Necelý měsíc poté, co samo Valné shromáždění Spojených národů drtivě odmítlo blokádu naší země, je toto vítězství historické.
Spojené národy uznaly oprávněnost a pravdivost argumentů, kterými jsme se bez sebemenších ústupků dlouhé roky hájili a v Ženevě tak čelili zpolitizovaným selektivním a diskriminačním akcím vlády Spojených států proti Kubě.
Zvláštní význam má skutečnost, že Kubě jako předsedajícímu Hnutí nezúčastněných připadl úkol předložit rezoluci, která byla poté schválena, když jedinými hlasy proti byly hlasy Spojených států, Izraele, Kanady, Austrálie, Marshallových ostrovů, Palau a Mikronézie. Dalších jedenáct zemí včetně Číny a Ruska se pak spolu s Hnutím stalo spolupředkladateli textu schválené rezoluce.
Dnešní rozhodnutí je drtivou ranou pro imperiální záměry Bushovy administrativy proti Kubě.
Washingtonská vláda, která téměř jako jediná hlasovala v roce 2006 proti vytvoření Rady pro lidská práva, nenalezla potřebnou podporu pro své vlastní členství v tomto orgánu.
Spojené státy neprosadily ani dodatek k nedávno schválené rezoluci proti blokádě, jenž by Kubu odsoudil, ani předložení rezoluce proti naší zemi ve Valném shromáždění OSN.
Kuba, která naopak hlasovala pro vytvoření Rady pro lidská práva a byla od počátku zvolena za jejího člena dvěma třetinami hlasů členských zemí Spojených národů, udržuje s rostoucí prestiží svou aktivní účast v debatách tohoto orgánu, včetně procesu jeho institucionálního budování, obhajujíc legitimní zájmy zemí třetího světa.
Časy se změnily. Zemí bouřících se proti poručníkování a lžím je stále více.
Víme, že americká vláda neustane ve svých pokusech o manipulaci tématu lidských práv s cílem ospravedlnit svou politiku hospodářské války a útoků proti Kubě. Tyto snahy jsou však odsouzeny k fiasku.
Toto historické vítězství je oceněním dvaceti let boje našeho lidu pod Fidelovým vedením, jeho hrdinného odporu, jeho nerozborné jednoty a jeho věrnosti principům revoluce.

Havana, 17. listopadu 2007

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .