header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Atény 2008: Poslední vývoj v oblasti

Setkání komunistických a dělnických stran zemí jižního a východního pobřeží Středozemí, Rudého moře a oblasti Zálivu se konalo v Aténách 5. ledna pod názvem: Poslední vývoj v regionu - plány na vytvoření Velkého Středního východu a zodpovědnost komunistického a antiimperialistického hnutí. Setkání se zúčastnili zástupci stran Demokratická pokroková tribuna (Bahrajn), AKEL (Kypr), KS Řecka (KKE), Tudeh (Írán), KS Izraele, Jordánská KS, Libanonská KS, Palestinská strana lidu, Súdánská KS, Syrská KS, KS Sýrie a KS Turecka. Také se zúčastnili Kyriacos Triantafilides, poslanec Europarlamentu za AKEL a předseda Výboru EP pro vztahy s Palestinskou legislativní radou, resp. Giogos Toussas, poslanec parlamentu za KKE, člen výše zmíněného výboru. Setkání se zúčastnila se zdravicí delegace KS Kuby.

Toto setkání, pořádané v Aténách KKE, navazuje na předešlé mimořádné setkání ze srpna 2006, bylo motivované nelegitimní vojenskou invazí Izraele do Libanonu a pokračující agresí proti palestinskému lidu. Výše uvedené strany diskutovaly stupňující se imperialistickou intervenci v regionu a vážné problémy, které způsobuje národům plán USA a NATO na vytvoření tzv. Velkého Středního východu, a intervence nejreakčnějších sil, které vyprovokovaly tzv. válku proti terorismu v tomto regionu. Nedávno pořádaná konference v Annapolis, která byla přichystána v souladu s obecnějšími plány USA, problém dále komplikuje a vyostřuje.

Účastníci poukázali, že komunisté stojí v čele boje za demokracii a za prosazování zájmů lidu; politického a ideologického boje za účelem odhalit a čelit akci politických sil, které chtějí zneužít situace a vydávají se za podporovatele a ochránce lidu, když jsou ve skutečnosti motivovány vlastními specifickými zájmy a soupeřením s USA. Byla zdůrazněna potřeba aby boje lidu získaly jednotné, třídní politické rysy.

Bylo vyjádřeno znepokojení nad spuštěním náboženských, sektářských a etnických dělení a konfliktů. Mnoho účastníků odsoudilo imperialistické plány na rozdělování a rozbíjení zemí, stejně jako sionistickou agresivitu v regionu.

Účastníci zdůraznili nezbytnost aktivně pracovat na vytvoření jednotné společenské a politické fronty v regionu se širší podporou stran, hnutí a organizací, proti imperialistickému plánu na vytvoření Velkého Středního východu a jeho údajné demokratizaci.

Ve světle aktuálního vývoje vyjádřili účastníci znepokojení nad možností dalšího stupňování imperialistické agresivity proti národům Libanonu, Palestiny, Sýrie, Íránu, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu.

Tváří v tvář této situaci účastníci mají za to, že mezinárodní hnutí solidarity s národy v regionu musí být posíleno, stejně jako podpora boje demokratických a pokrokových sil v regionu za demokracii, svobodu a sociální spravedlnost, za nerušené politické a odborářské aktivity sil, které bojují proti imperialismu, za svobodné a legální působení a činnost pokrokových stran a hnutí.

Zdůraznili potřebu ještě více zesílit boj na obranu národní suverenity a územní celistvosti každé země proti jakékoli imperialistické intervenci pod jakoukoli záminkou. Zdůraznili, že národně osvobozenecký odpor a boj není terorismem! Je právem každého národa zvolit si formy boje.

Zavázali se k zesílení boje na obranu nezadatelného práva lidí na sebeurčení a suverénní rozhodnutí o budoucnosti jejich země. Účastníci vyjádřili svoji solidaritu se socialistickou Kubou a požadovali zrušení blokády USA.

Účastníci požadují: Obnovení suverenity Libanonu a zastavení jakékoli kontroly a blokády ve vzduchu, na moři a na hranicích Libanonu, stejně jako každodenního izraelského násilí. Jsou tu potřebné reformy, aby se zabránilo etnickému a náboženskému rozdělení Libanonu.

Stažení izraelské armády z okupovaných palestinských, libanonských a syrských území okupovaných od roku 1967, úplné zrušení osad a demolici izraelské zdi. Vytvoření palestinského státu s východním Jeruzalémem jako hlavním městem - vedle Izraele. Vyřešení problému uprchlíků a návrat palestinských uprchlíků, to vše založené na Rezoluci Valného shromáždění OSN č. 194 a v souladu se souvisejícími rezolucemi Rady bezpečnosti OSN.

Okamžité propuštění všech libanonských, palestinských a dalších arabských politických vězňů držených Izraelem. Střední východ zbavený jaderných zbraní, počínaje vyřazením jaderného arzenálu Izraele.

Ukončení hrozeb a aktů zastrašování ze strany USA a dalších imperialistických sil proti lidu Sýrie a požadavek osvobození oblasti Golanských výšin.

Zastavení všech hrozeb vojenského útoku nebo uvalení ekonomických sankcí proti Íránu a solidaritu s bojem íránského lidu za mír, demokracii, lidská práva a sociální spravedlnost.

Okamžité stažení imperialistických okupačních jednotek z Iráku a Afghánistánu a právo národů rozhodnout se o vlastní budoucnosti.

Okamžité ukončení tureckých vojenských operací proti Kurdům v severním Iráku, které vyvolává další imperialistické intervence. Dále stažení tureckých okupačních sil z Kypru a vyřešení kyperského problému v souladu s rezolucemi OSN, mezinárodním právem a smlouvami na nejvyšší úrovni, které stanoví řešení na základě dvouoblastní, dvoukomunitní federace.

Odstranění všech zahraničních vojenských základen ze zemí v regionu. Účastníci se vyslovili proti zřizování nových základen.

Na setkání byla diskutována řada návrhů ke společným iniciativám a akcím, a to včetně: Návštěv společných delegací komunistických a dělnických stran v zemích regionu (především Libanonu, Palestiny, Sýrie a Izraele).

Koordinace v Evropském parlamentu a v Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Pozvání komunistických a dělnických stran z regionu, především Libanonu, Palestiny, Sýrie a Izraele, k účasti na zasedáních EP.

Pokračování ve společných akcích a mobilizaci stran během následujícího roku. Využít masových akcí a iniciativ jako jsou festivaly, manifestace apod. k posilování solidarity.

Podpory mobilizacím na protest proti imperialistickým plánům na vytvoření Nového Středního východu při příležitosti Bushovy návštěvy na Blízkém a Středním východě v lednu 2008.

Tlaku na každou vládu, která přijme nebo nebude reagovat na plán vytvoření Nového Středního východu a neodsoudí izraelskou agresivitu vůči národům v regionu, osady, dělicí zeď a genocidu proti palestinskému lidu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .