header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nová kolonizace Libye: Nad Libyí se snáší zničující kapitalismus

Střela vypuštěná proti Kaddáfího silám z vojenské lodi NATOPředstavme si Libyi jako takovou poslední kapitolu seriálu O zničujícím kapitalismu. Namísto zbraní hromadného ničení jakožto záminky k vojenské intervenci tu máme rovnici R2P (responsibility to protect čili tzv. zodpovědnost za ochranu - zjednodušeně řečeno norma užívaná v mezinárodním společenství, kdy suverenita státu není privilegiem, nýbrž závazkem vůči svým obyvatelům - pozn. překl.). Tedy namísto neo-konzervatismu tu máme humanitární imperialismus.

Záměr je však stejný: změna režimu. Plán k jeho provedení také stejný: odstranit a privatizovat národ, který se nehodí do systému turbo-kapitalismu; tedy otevřít brány další ("perspektivní") země a dát tak příležitost zavedení turbo-neo-liberalismu. Celá záležitost se náramně hodí, protože je to čerstvý závan uprostřed téměř globální ekonomické recese.

Nějaký čas to však potrvá; celá Libyjská ropa se na trh nevrátí ani do jednoho a půl roku. Nicméně zde bude pole pro rekonstrukci všeho, co Severoatlantický pakt (NATO) vybombardoval (jistě, ne vše, co bylo bombardováno Pentagonem třeba v Iráku, bylo znovu postaveno).

Ať je to jakkoliv - cestou od ropy k rekonstrukci - v duchu teze, že od příležitosti k výnosnému byznysu je to jen krůček. Francouzský neo-napoleonský Nicolas Sarkozy a britský David z Arabie Cameron věří, že zaujímají velmi výhodné pozice, ze kterých mohou profitovat z vítězství NATO. Ještě tu ale není záruka, že náhlé zbohatnutí v nové Libyi bude stačit, aby vytáhlo dávné koloniální velmoci (dnes neo-koloniální?) z recese.

Prezident Sarkozy se bude snažit "vydojit" tuto obchodní příležitost ve prospěch všech francouzských firem, co to půjde - jako součást své ambiciózní agendy, se záměrem přeorientovat strategicky Francii na arabský svět. Ochotná francouzská media s radostí přitakávají, že to je "jeho" válka, a omílají, že to byl právě on, kdo rozhodl vyzbrojit rebely francouzskou výzbrojí, v těsné spolupráci s Katarem, včetně nejdůležitějšího komanda, které připlulo po moři z Misuráty do Tripolisu minulou sobotu, když začala operace Siréna.  

Sarkozy zřejmě uviděl příležitost, když v říjnu 2010 zběhl do Paříže poradce Muammara Kaddáfího.  To byl okamžik, kdy se začalo rodit drama změny režimu.

 

Bomby pro ropu

Jak už bylo zmíněno (viz. článek "Welcome to Libya's 'democracy'", Asia Times Online, August 24), supi už se slétají kolem Tripolisu, aby urvali (a monopolizovali) kořist. A jistě - mnoho akcí má souvislost s ropou, jako např. strohé tvrzení Abdeljalila Mayoufa, mluvčího "povstalecké" společnosti Arabian Gulf Oil Company: "My nemáme problém se západními společnostmi, jako jsou italské, francouzské nebo britské. Ale měli bychom jisté politické otázky, co se týká Ruska, Číny a Brazílie."

Tyto tři země jsou náhodou klíčovými členy skupiny nastupujících ekonomik BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika), které právě ekonomicky rostou, zatímco atlantické - NATO - ekonomiky váznou v stagnaci, resp. recesi. Čtyři nejsilnější země z BRICS se také náhodou zdržely schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1973, což byl podvod s bezletovou zónou, který tyto země prohlédly již od jeho počátku, a který NATO nakonec využila ke změně režimu ze vzduchu.

A co hůř (pro tyto země), jen tři dny před tím, co Africom (Velení amerických sil pro Afriku - pozn. překl.) vystřelil více jak 150 raket Tomahawk na Libyi, poskytl plukovník Kaddáfí rozhovor německé televizi a zdůraznil, že pokud bude země napadena, všechny smlouvy budou převedeny na ruské, indické a čínské společnosti.

Takže vítězové, kterým bude patřit pohádkové bohatství, jsou již známi: členové NATO a arabští monarchové. Mezi zainteresovanými společnostmi jsou British Petroleum (BP), francouzský Total a Qatar national oil company. Pro Katar, který vyslal svá bojová letadla a brance do předních linií, důkladně trénované "rebely" pro všechny způsoby boje, a který koordinuje prodeje ropy ve východní Libyi, se válka sama ukáže jako moudré investiční rozhodnutí.

Před dnešní, měsíce trvající krizí, která je u svého konce, když rebelové pronikli do hlavního města Tripolisu, produkovala Libye 1,6 milionu barelů denně. Po obnovení produkce by to mohlo vynášet novým vládcům v Tripolisu nějakých 50 miliard amerických dolarů ročně. Nejvyšší odhady hovoří o celkových zásobách 46,4 miliard barelů.

"Rebelové" nové Libye by si neměli zahrávat s Čínou. Před pěti měsíci byla oficiální čínská politika připravena volat po míru; kdyby se tak bývalo stalo, Kaddáfi by stále kontroloval více jak polovinu Libye. Dosud však Peking, který není zastáncem násilné změny režimu, předvádí přehnané mlčení.

Wen Zhongliang, hlavní tajemník ministerstva obchodu, schválně podotýká: "Libye bude pokračovat v ochraně zájmů a práv čínských investorů, a my doufáme v pokračování investiční a ekonomické spolupráce." Oficiální sdělení se kladou důraz na větu "vzájemná ekonomická spolupráce".

Minulý týden Abdel Hafiz Ghoga, vice president nevyzpytatelné Dočasné národní přechodné rady (Transitional National Council, TNC), řekl Xinhua (čínská zpravodajská agentura - pozn. překl.), že všechny dohody a smlouvy, dohodnuté s Kaddáfího režimem, budou respektovány - ale Peking nechce riskovat.

Libye dodávala necelá 3% čínského ropného importu v r. 2010. Angola je mnohem významnějším dodavatelem. Ale Čína je stále nejlepším ropným zákazníkem Libye v Asii. Co více, Čína by mohla být velmi nápomocná v oblasti přestavby infrastruktury nebo v exportu technologií - téměř 75 čínských společností s 36 000 zaměstnanci pracovalo v Libyi již před vypuknutím kmenové (občanské) války; ti byli okamžitě evakuováni během necelých tří dnů.

Rusové - od Gazpromu po Tafnet - měli v Libyi investovány miliardy dolarů; brazilský ropný gigant Petrobras a stavební společnost Odebrecht zde měla také své zájmy. Je stále nejasné, co se s nimi stane. Generální ředitel Rusko-libyjské obchodní rady, Aram Shegunts, se velmi obává: "Naše společnosti ztratí všechno, protože NATO jim zabrání  v Libyi působit."

Itálie zjevně vyhověla verzi "rebelů": "Jste buď s námi, nebo proti nám." Energetický gigant ENI zjevně nebude dotčen, neboť premiér Silvio "Bunga Bunga" Berlusconi pragmaticky zavrhnul svého dříve velice blízkého kamaráda Kaddáfího, a to hned na začátku bombardování silami Africom/NATO.

Ředitelé ENI jsou si jisti tím, že toky libyjské ropy a zemního plynu do jižní Itálie budou do začátku zimy opět pokračovat. Libyjský ambasador v Itálii, Hafed Gaddur, ujistil Řím, že všechny smlouvy z Kaddáfího éry budou respektovány. Pro jistotu se Berlusconi sejde s předsedou Dočasné národní přechodné rady Mahmoud Jibrilem tuto středu v Miláně.

 

Bin Ládin jako zachránce

Turecký ministr Ahmet Davutoglu - známý politikou na principu "žádné problémy s našimi sousedy" - také pěje chválu na adresu dřívějších "rebelů", kteří se stali novou vládnoucí autoritou. Rovněž jen jako pozorovatel tohoto nového tržního zázraku po Kaddáfím, Ankara - jakožto východní křídlo NATO - zakončila pomoc ukázkou námořní blokády Kaddáfího režimu, přičemž pečlivě rozvíjela vztahy s Dočasnou národní přechodnou radou, aby ji v červenci formálně uznala za vládu Libye. Obchod je tak na obzoru.

Potom je tu však rozhodující zápletka; jak bude saúdský klan profitovat ze zasloužení se o nastolení přátelského režimu v Libyi, případně doplněného o významné osobnosti Salafismu (radikální islámské hnutí, navazující na učení proroka Muhameda - pozn. překl.). Přitom jedním z hlavních důvodů ataku Saúdů - který zahrnoval intrikami vyvolanou volbu v Arabské lize (volba bezletové zóny nad Libyí - pozn. překl.) - byla již od začátku nevraživost mezi Kaddáfím a králem Abdullahem, od nastolení až do války v Iráku v r. 2002.

Nikdy není dostatečně zdůrazňováno pokrytectví ultra-agresivní, absolutistické, monarchistické a středověké theokracie, která napadla Bahrain a utlačovala jeho domovskou šíitskou vládu, a přitom současně zdravila to, co by se dalo pojmenovat jako pro-demokratické hnutí v severní Africe.

Nevadí, teď je čas na mejdan. Již je očekávána saudská korporace Bin Ládin Group, která po celé Libyi vše znovu vybuduje, případně promění BaB al-Aziziyah (Kaddáfího palác - pozn. překl.) v ohromné luxusní nákupní centrum Tripolisu.

 

Autor: Pepe Escobar

Zdroj: VOLTAIRE NETWORK, 25. srpna 2011

http://www.voltairenet.org/Disaster-capitalism-swoops-over

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .