header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Čína a Japonsko opouštějí dolar

Tento článek se objevil na italských internetových stránkách 28. 12. To, co autor uvádí, se dá hravě aplikovat na česká media. Je zajímavé, že o stanovisku ministra financí SRN, které je i nepřímým stanoviskem k situaci s Eurem se nikdo nezmiňuje, ale například server seznam.cz informuje, jak se britská vláda připravuje na pád Eura. Kdo je jen trochu znalý poměrů ve finančních kruzích ví, že britská měna a britská vláda má přímý zájem na pádu Eura. Není ovšem jasné, jak by takový pád přežila česká koruna, respektive české hospodářství.

Noviny a televizní zpravodajství o tom nehovoří, ale pro globální finanční kruhy je tato zpráva bombou těchto vánočních svátků. Druhá a třetí světová ekonomika, Čína a Japonsko podepsali dohodu předpokládající opuštění amerického dolaru jako valuty používané ve vzájemné obchodní výměně mezi dvě asijskými zeměmi, což umožní přímou směnu mezi jenem a juanem.

Doposud asi 60 % obchodní výměny mezi Čínou a Japonskem se uskutečňuje v dolarech. Dohoda podepsaná v pondělí v Pekingu na závěr setkání mezi čínským premiérem Wen Ťiao- paem  a japonským premiérem  Yoshihiko Nodem je jasným signálem nedůvěry dvou asijských ekonomických mocností vůči šarvátce v euro-dolarové oblasti.

Tento krok je ekonomy interpretován jako první konkrétní krok vlády v Pekingu, aby se čínská měna juan stala světovou rezervní měnou nahrazující dolar, což je ještě nyní nemožné, protože neexistuje úplná konvertibilita čínské měny.

Pro Wolfganga Schaeubleho, ministra financí Spolkové republiky Německo, pakt Čína-Japonsko představuje výzvu, která zvýrazňuje důležitost jednotné Evropy a společné měny, která jí dá dobrou šanci prosazovat své zájmy a možnosti pro jejich uskutečnění na světové úrovni.


Enrico Piovesana

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .