header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zjuganov:

"Pokusy oranžových převzít kontrolu nad protesty připomínají to, co se odehrálo v Moskvě v roce 1991"

26. prosince proběhlo jednání sekretariátu ÚV Komunistické strany Ruské federace (KPRF), kterému předsedal Zjuganov. Ve svém vystoupení předseda KPRF vyjádřil hodnocení demonstrací proti volebním podvodům v Moskvě na Bolotnoj plošďi a na prospektu Sacharova.  

Státní Duma nebude schopna mnoho vyřešit, pokud by KS Ruské federace měla ztratit vliv na procesy, řekl v souvislosti se shromážděními na Bolotném náměstí a Sacharovově prospektu Zjuganov. Charakteristiky procesu, který se nyní rozvíjí v zemi, pokusy "oranžových" získat kontrolu nad protesty hodně připomínají to, co se odehrálo v roce 1991. Je reálnou skutečností, že Jelcinovi tehdy dělali kompars "jelcinovci" v osobě Kasjanova, Němcova a dalších.

"Na konci tohoto týdne 24.-25. prosince, stejně jako 18. prosince jsme uskutečnili naše protestní akce v celé zemi. Pouze ve dvou městech, Moskvě a Sankt-Petěrburgu, "oranžoví" a jejich pomocníci dokázali vnutit program těm, co hovořili z tribuny. Ve všech oblastních hlavních městech protestní akce, kterých bylo na dvacet, byly řízeny KPRF", řekl Zjuganov.

"Vůdcové "oranžových" v Moskvě připravili s velkou pečlivostí akci na Sacharovově prospektu. Silná akustika umožnila Sobčakovi a Kudrinovi překrýt rozhořčení těch, kteří se shromáždili na náměstí, a vystoupit tak bez ohledu na pískot a výkřiky tisíců demonstrujících. Skutečnost, že tito pánové vystoupili jako řečníci společně s dalšími významnými osobnostmi na protiputinovském shromáždění, naznačuje, kdo za tím vším stojí v pozadí, kdo je platí a co podle toho reálně navrhují: nahradit jisté podvodníky a zloděje jinými", zdůraznil předseda KS Ruské federace.

"Je jedna věc, které bych chtěl věnovat pozornost", pokračoval Zjuganov. Změnily se tóny reakcí na tyto události ze strany Kremlu, vlády a prostředků masové komunikace. Na federálních televizních kanálech se objevuje ofenzivnější přístup vůči Putinovi. Aniž by zatím bylo poskytnuto krytí akcím opozice. Tón mediálního pokrytí všech režimních kanálů je spíše identický. Jak působila koordinovaným způsobem, aby byl dosažen výsledek požadovaný "Jednotným Ruskem", nyní jako jeden hlas s relativně příznivým přístupem byly všemi televizními kanály komentovány akce na Bolotnom náměstí a Sacharovově prospektu. Nikdy předtím nebylo dáno informační krytí iniciativám opozice. Co to znamená, budeme mít možnost zjistit velmi rychle".

Předseda KS Ruské federace rovněž uvedl některé nové aspekty v rozvíjejícím se politickém procesu. "Mnohé významné figury, které se včera ukazovaly vedle Putina, podporovaly jeho "Jednotné Rusko", improvizovaně změnily z ideologického hlediska uskupení a začaly vyjadřovat velmi lichotivé soudy o probíhajících protestech. Například ideolog Kremlu Surkov v deníku "Izvestija" začal s nadšením komentovat protesty. To se neděje náhodou. Také další postava Kremlu Fedotov strávil celou noc setkáním s prezidentem Rady pro lidská práva, při kterém byl vyjádřen jednohlasně požadavek, na kterém již trvali dříve komunisté a účastníci protestů, na odstoupení předsedy Federální volební komise Čurova. Fedotov také požadoval od Čurova, aby co nejdříve podal demisi, neboť podle jeho mínění nemá morální autoritu, aby zastával takovou funkci a řídil prezidentské volby. I když je zjevné, že nehodlají přijmout náš požadavek, aby demisi podala celá Volební komise".

"Tyto oscilace a probíhající změny znamenají, že ve vládnoucí skupině se projevuje zjevný rozkol. Můžeme tvrdit, že tzv. elita se rozděluje stále více na národní buržoazii a prozápadní liberály. A tento rozkol se určitě bude rozšiřovat", domnívá se Zjuganov.

Chybějící jednota v tomto táboře se může projevit na volebních výsledcích. Lze se domnívat, že pro Putinovu skupinu dosáhnout předpokládaný výsledek v prezidentských volbách může být komplikovanější než ve volbách do Dumy. V tomto kontextu je naším úkolem maximálně mobilizovat naše síly a pokusit se převést do praxe všechny programové návrhy v zájmu rozvoje protestního hnutí, za vytvoření skupin přímé sociální akce, za iniciativu odborů a v pracovních kolektivech, které byly formulovány na našem sjezdu a na zasedáních ÚV, shrnul předseda KS Ruské federace.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .