header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nové snímky dokumentují násilí v Iráku

Stať Davida Swansona potvrzuje, že i v samotných Spojených státech existují žurnalisté, kteří mají odvahu postavit se diktatuře režimu. Jak hluboce musel být zasažen chlapec John Needham, kterého donutili účastnit se zločinné války, kterou nazvali cynicky "Operace irácká svoboda", se stovkami tisíc zavražděných nevinných mužů, žen a dětí.

John Needham, voják amerických pozemních sil (U.S. Army), vyznamenán dvěma Purpurovými srdci (za zranění) a třemi medailemi za hrdinství, napsal v roce 2007 svému velitelství zprávu o válečných zločinech, kterých byl svědkem při svém nasazení v Iráku v Al Doura. Jeho obvinění byla doprovázena snímky, které jeho tvrzení podporovaly.

 

Televizi CBS, která požadovala vyšetřování těchto válečných zločinů, odpovědělo velení pozemních sil ? US ARMY, že k těmto válečným zločinům nikdy nedošlo. 

Každý Američan by si měl přečíst tento dopis:

 

18. 12. 2007
 Komu: Pan  Randy Waddle, Zástupce generálního inspektora, Ft Carson Kolorado

 Kopie: LTC John Shawkins, generální inspektor, Ft Carson, Kolorado

           Generálmajor Mark Graham, velitel,  Ft Carson, Kolorado

           Major Haytham Faraj, USMC, Camp Pendleton, Kalifornie

           Generálporučík Stanley Greene, generální inspektor US Army

Věc: Oficiální oznámení o válečném násilí a zločinech, spáchaných personálem

BCo,2-12INF, 2BCT, 2ID

 Drahý pane Waddle, 

Jmenuji se John Needham. Jsem příslušníkem roty ?Bravo?, 2. praporu, 2. pěchotní divize, bojového týmu 2. brigády, 2.pěchotní divize. (BCo,2-12INF,2BCT,2ID) .  V Iráku jsem byl nasazen od října 2006 do října 2007, kdy jsem byl evakuován kvůli fyzickým i duševním zraněním, která jsem utrpěl v průběhu nasazení. Cílem mého dopisu je ohlásit to, co považuji za válečné zločiny a narušení zákonů při vedení ozbrojeného konfliktu, kterých jsem byl v průběhu svého nasazení v Iráku osobně svědkem.

Po příchodu do Iráku v říjnu 2006 byla moje jednotka přidělená k ? jednotce Cavalry (mechanizovaná) v táboře Camp Prosperity-Irák. V březnu 2007 jsem byl odeslán zpět ke své jednotce BCo,2-12INF,2BCT,2ID, dislokované tehdy v táboře Camp Falcon-Irák. V táboře Camp Falcon jsem byl donucen podílet se na otřesných a nehumánních akcích proti iráckým občanům v zóně naší odpovědnosti. Níže jsem uvedl některé z incidentů, které se tam udály.

V březnu 2007 jsem byl svědkem, jak štábní seržant Platt postřelil iráckého občana, aniž by k tomu byl vyprovokován. Platt ospravedlnil svůj čin podezřením, že muž je ozbrojen. Nebylo na nás útočeno a k podpoře tvrzení nebyl žádný důkaz. Když pak muž ležel na zemi a krvácel, vojín Smith mu chtěl poskytnout první pomoc. Platt řekl ne a "nechejte ho vykrvácet". Když Platt odešel, vojíni Smith a Mullins odnesli muže do uličky a ošetřili ho. Pak ho odtáhli do úkrytu k dalšímu ošetření.

V červnu 2007 nechal první seržant Spry zastavit Iráčana, vyslýchal ho, pak ho uvěznil a nakonec ho zabil. Neměli jsme žádný důkaz, že šlo o vzbouřence nebo teroristu. V okamžiku, kdy jsme ho zastavili, nás neohrožoval. I když jsem vraždě nebyl osobně přítomen, viděl jsem seržanta Sprye jak seká tělo zabitého, které pak vystavil na kapotě Humvee, projížděl se s ním v předměstí Muhally, tlumočník při tom mikrofonem vykřikoval varování pro obyvatelstvo. Vlastním snímek, na kterém seržant Spry vytahuje mozek oběti.

V dalším případě byl družstvem, vedeným seržantem Rogersem zastaven v uličce Iráčan, byla mu nasazena pouta a proveden výslech. Seržant Rogers mu při tom stáhl z obličeje kůži.

První seržant Spry zastřelil iráckého chlapce ve věku asi 16 let. Střelba nebyla vyprovokována  a chlapec nijak neohrožoval jednotku. Projížděl pouze na kole okolo kontrolního bodu. Pak jsem viděl, jak seržanti Spry a Platt rozsekávají chlapcův trup.

V srpnu 2007 jsem přijal rádiovou zprávu od seržanta Platta, že právě zastřelil Iráčana, který se snažil projít otvorem ve zdi, který výbuchem nálože vytvořila četa, které v průběhu hlídky velel, aby mohla lépe pozorovat prostor. Když jsem dorazil na místo, spatřil jsem ještě živého ozbrojeného muže, ležícího na ruinách. Muž měl asi 30 let. Muž měl starou pistoli typu Ruger, která visela na palci jeho ruky. Ze způsobu, jak byla pistole zavěšena na palci bylo zjevné, že tam byla nastrčena. Pak jsem viděl jak mu seržant Rogers dvakrát vystřelil do zad. Střílel náboji, které vybuchují při nárazu a trhají maso oběti (hollow point bullets). Iráčan se stále hýbal. Ptal jsem se, proč ho zastřelili, a při tom jsem slyšel říkat seržanta Hoskinse: "Hýbe se, je stále naživu". Hoskins pak přistoupil k muži a střelil ho zezadu do hlavy. Seržanti Platt a Rogers byli vraždou viditelně vzrušení. Pak jsem viděl, jak mu z hlavy vytáhli mozek a dali ho do svého osobního zavazadla.

Kapitán Kirsey o tom musel něco vědět, protože se rozzlobil a varoval oba poddůstojníky. 

Hovořilo se o tom a dokonce jsem to i viděl, jak první seržant zabíjí psy. Vedl si o tom i záznam. Chlubil se, že zabil 80 psů.

Mnohokrát jsem viděl seržanty Templese, Platta a Rogerse jak bezdůvodně bili a týrali irácké chlapce, někteří z nich neměli ani 14 let. Chodili do domů v oblasti, ze které údajně střílel odstřelovač, tam pak chytili a mlátili děti.

Vlastním snímky, které dokazují má tvrzení. Mám ve svém notebooku i mnoho dalších fotografií. Notebook mně však byl nezákonně zabaven. Odmítli mi ho vrátit.

To, co jsem zažil, na mně strašně zapůsobilo. Nyní trpím posttraumatickým šokem a depresí. Nijak jsem nemohl akce své jednotky odmítnout. Když jsem se odmítl akcí zúčastnit, začali mě trýznit a zastrašovat. Nyní se léčím v nemocnici vojenského námořnictva v Balboa. Zdvořile Vás žádám, abyste tyto věci vyšetřil, zajistil mou bezpečnost přeložením k jiné jednotce, která není dislokována ve Fort Carson, zajistil, aby mně byl vrácen můj počítač anebo alespoň zajistil důkazy, které jsou v něm uložené a vydal rozkaz, který by překazil příslušníkům mé jednotky, aby se mně mstili.

V příloze se nachází fotografie a některé dokumenty.

S úctou vojín první třídy John Needham, US Army 

Každý Američan by měl vidět tyto fotografie - 

these photographs, a pak zhlédnout video, aby se dověděl od Johnova otce , co se Johnovi přihodilo:

On the Dark Side in Al Doura - A Soldier in the Shadows from Pulse TV & Maverick Media on Vimeo

 

Originální článek:

New Photos Released of Iraq Atrocity, With Documents and Video by David Swanson

Global Research, December 19, 2011

warisacrime.org - 2011-12-17

 David Swanson

Přeložil Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .