header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Okupace Libye vojsky USA začíná

Dvanáct tisíc vojáků Spojených států přijíždí do Libye, aby konsolidovali zemi pod patronací imperialismu. K okupaci dochází v momentě, kdy je země zmítaná konflikty mezi frakcemi tzv. Národní přechodné rady (TNC) a ozbrojenou skupinou, která se prohlašuje za věrnou starému režimu a která uskutečnila výpad do města Bani Walid.

Podle informací rozšířených panarabským deníkem Asharq Alawsat se první kontingent ozbrojených sil USA (předpokládá, že se bude jednat alespoň o dva kontingenty) vylodí ve městě Brega, což je významné centrum vývozu ropy.

Kontrola ložisek, přístavů, rafinerii a dalších strategických bodů pro těžbu a přepravu libyjské ropy bude základním a prozatím jediným cílem vojsk USA, které dorazí do země.

Okupace byla oznámena několik dní předtím, než ozbrojená skupina, předpokládá se, že se jedná o věrné režimu Muammara Kaddafího, podnikla útok na město Bani Walid. Podle informací tzv. Národní přechodné rady mávali zelenými prapory a zpívali písně oslavující Kaddafího.

Podle informací poskytnutých tiskovým agenturám velitelem města, kterým je od svržení Kaddafího M'barek al-Fotmani, měla skupina při útoku na základnu obsazenou muži z TNC převahu, pět jich zabila, včetně velitele, a dalších deset zranila.

Agentura EFE ujistila, že byly zaznamenány tvrdé boje mezi "pro-kaddafijovskými bojovníky" a milicemi podřízenými TNC.

Není důležité se zabývat intenzitou boje, ale jisté je že, Bani Walid, i když jen dočasně, se dostal mimo kontrolu TNC.

Zničené sídlo TNC

Zdá se, že se opakuje podobný scénář jako v Benghází. Na konci minulého týdne rozzlobený dav mladíků obklíčil sídlo TNC a kompletně ho zničil.

Ve městě, kde jak imperialisté a jejich místní spojenci tvrdí, začalo "lidové povstání" proti libyjskému režimu, se v posledních týdnech znásobily manifestace nespokojenosti a zapojili se do nich i žoldnéři, kteří byli ve službách TNC a kteří protestují proti dvojakosti jednání, proti tomu, že "údajní" Kaddáfisté zůstávají na svých místech ve státním aparátu a především požadují dodržení slibu vysokých důchodů, které jim byly slíbeny výměnou za připojení se k ozbrojenému povstání.

Srážky se přiostřují

Tentokrát byly protesty namířeny především proti viceprezidentovi Abdel Hafízovi Ghogovi, který minulý týden uprchl před zlobou tisíců studentů z university Ghar Yunis, kteří ho obvinili, že převlékl kabát.

Ghoga musel oznámit demisi. Krize vyvolala prohlášení prezidenta Mustafy Abdula Jalila, který ujistil, že nedojde k demisi TNC, protože by to znamenalo uvržení země do občanské války.

Jalil si nehodlá uvědomit, že střety se přiostřují nehledě na jeho přání a že nejsou imunní k akcím, které provádí on a členové jeho skupiny.

Rostoucí boj o nastolenou moc a persekuce všech, kteří mohli mít, nebo jsou jen podezřelí, že mohli mít vazby na předcházející režim, je znakem explozivní směsi frustrovaných ambicí a slepé nenávisti zaseté během antikaddafiovské kampaně, která nacházela úrodnou půdu mezi islámskými extrémisty, rasisty a žoldnéři různého původu.

Od počátku minulého týdne přicházely zprávy o násilných srážkách mezi jednotlivými frakcemi. K nejvážnější události došlo podle agentury Reuters jižně od Tripolisu mezi milicemi z města Gharyan a Assabia. Pravděpodobným motivem bylo zatčení dvou civilních obyvatel, kdy jeden byl prohledáván a druhý byl poraněn na noze.

Zdroj: Avante, týdeník Portugalské komunistické strany

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .