header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pentagon zařadil TeleSur do seznamu cílů pro své rakety

TeleSurLatinskoamerický satelitní TV kanál vybudovaný z iniciativy prezidenta Cháveze začal vysílat v červenci 2005. K tomu, aby si získal jméno a popularitu a stal se pevnou součástí televizní sítě jižní části Ameriky, jasně specifikoval své ideologické zaměření a jeho správnou formu, potřeboval téměř dva roky. Z počátku se TeleSur zaměřil na auditorium Latinské Ameriky, objektivní objasňování politického, ekonomického a kulturního vývoje regionu. TeleSur se v průběhu let stal nejen efektivním nástrojem urychlení integračních procesů, ale i oknem, umožňujícím obyvatelstvu Latinské Ameriky a Karibské oblasti získat pravdivý pohled na vývoj v sousedních státech.

Hlavní redakce TeleSuru je v Caracasu, na jeho financování se podílejí Argentina, Bolivie, Ekvádor, Kuba, Nikaragua, Uruguay a Venezuela, která považuje výdaje na TeleSur za svou internacionální povinnost. Prezident Chávez nejednou zdůrazňoval, že zabrání všem pokusům o případné zneužití TV kanálu. TeleSur je nezávislý na vládách, politických stranách a sám vytváří svou informační politiku. Klíčovým programovým úkolem je alternativní objasňování probíhajících událostí, což objektivně napomáhá odhalování globálních informačně-propagandistických operací USA. Korespondenti TeleSur odvedli významnou a důstojnou práci při událostech v Hondurasu, Egyptě i Libyi. Někteří z nich byli přímo zadržení policií a byly jim odebírány pasy. Západ ve své snaze zvítězit v informační válce, k čemuž potřeboval nezbytně monopol pro CNN, Fox, NBC, BBC, France 24 a další se neštítil proti TeleSur použít policejní zvůli.

Z informací WikiLeaks je možné zjistit, že americké ministerstvo zahraničí, CIA a další tajné služby nazvaly TeleSur "osobním Chávezovým kanálem" a od jeho vzniku začaly proti němu bojovat.

Z amerických ambasád v Latinské Americe byly odeslány do Washingtonu tisíce depeší obviňujících TeleSur z podpory protestních sociálních demonstrací, vedení kritických kampaní proti USA a jejich spojencům v regionu, opěvování populistických vůdců a kubánských představitelů. Využívaje lexikon studené války, doporučovali američtí diplomaté co nejrychlejší potlačení "rudé televizní propagandy". Nejčastěji doporučovali aktivovat vysílání "Hlasu Ameriky" do států "ALBA" (Bolivarské aliance národů naší Ameriky) a v Kongresu bylo možné slyšet panická volání o tom, že podpisem smlouvy o spolupráci TeleSur s Al-Džazírou vzniká globální televizní síť pro teroristy.

CIA vůbec nepochybovala o tom, že TeleSur se zaměří na odhalování její činnosti v Latinské Americe a ovlivní bezpečnost jejich spolupracovníků a agentů. V Pentagonu došli k závěru, že kanál TeleSur byl vytvořen k organizování masových protestů proti vojenským základnám USA v Latinské Americe. Přehledy obsahu vysílání TeleSur v zemích s "populistickými režimy" jsou pozorně studovány v "Jižní skupině amerických ozbrojených sil". Například reportáže TeleSur o bojových vlastnostech stihačů SU-30, tanků T-72 a mobilních protiletadlových systémů jsou označovány za otevřenou výzvu Spojeným státům.

Venezuelská vláda nejednou informovala veřejnost o existenci amerického "Plánu Balboa", ve kterém jsou naplánovány pozemní invaze i vzdušné údery na objekty venezuelské infrastruktury, obsazení ropných ložisek a rafinérií. Pentagon se pokoušel odmítnout existenci podobného dokumentu, jako venezuelský výmysl, protože podobný název "Operace Balboa" neslo cvičení "Vysoké školy španělské armády".

Nicméně, plán existuje, i když dnes nese jiný název.

Průzkumná aktivita CIA proti Venezuele je stále aktivnější. Agenturní sítě se zaměřují na nábor venezuelských důstojníků a generálů, velení policie a kontrarozvědky. Sledování vojenských cvičení venezuelské armády, dislokace systémů PVO a výstavba vojenských objektů je sledována nejen špionážními satelity a bezpilotními průzkumnými letouny, ale i z území Portorika, Kolumbie, operačních základen na ostrovech Curaçao a Aruba. Plán agrese je trvale upřesňován a jsou doplňovány nové údaje. Od roku 2005 je mezi cíle Pentagonu zařazena i infrastruktura TeleSur. (Při tom nelze zapomenout na vražedné bombardování televizních stanic v Jugoslávii, Iráku a Libyi, kterými byla zajištěna informační převaha agresorů.)

V současnosti existuje mnoho dohadů o pravděpodobných termínech vojenského úderu na Venezuelu. Někteří experti předpokládají, že by se mohl uskutečnit v okamžiku vrcholící prezidentské volební kampaně v USA, což se zdá nepravděpodobné. Nicméně prezidentská kampaň nabírá otáčky i ve Venezuele. Volby se uskuteční 7. 10. 2012. Na rozdíl od Cháveze, jeho protikandidáti se nezaručili, že budou souhlasit s jakýmkoliv výsledkem voleb a nepokusí se destabilizovat situaci vyvoláním demonstrací, které vyvrcholí pokusem o puč (podobně jako v Bělorusku).

Příznivci prezidenta Cháveze stále častěji varuji, že opozice se připravuje k násilnému převzetí moci, podobně jako se o to pokusila v roce 2002, kdy dokonce na krátkou dobu zajala prezidenta a vyhlásila vlastní vládu, kterou podpořilo mnoho amerických a evropských států.

V předvolební kampani opozice se opět objevila tvrzení o nevyléčitelné nemoci prezidenta Cháveze. Podle nové, "věrohodné" verze západních zpravodajských služeb, karcinogenní metastázy zasáhly kosti a nyní Chávezovi zbývá pouze několik měsíců života. Poprvé se tyto Jobovy zvěsti, potvrzující zrůdnou nelidskost kapitalismu, objevily ve španělském konzervativním deníku ABC, ze kterého je převzala americká a latinskoamerická média. Podle nich prezident Chávez žije pouze díky morfiovým injekcím proti bolesti. S tím spojují i tvrzení, že celý revoluční venezuelský proces skončí jeho smrtí, poněvadž nemá sobě adekvátního nástupce. Tvrdí, že hlavní boj o nástupnictví proběhne mezi levicovými kandidáty, včetně představitelů Jednotné socialistické strany a představiteli ozbrojených sil.

Ve Washingtonu se podle všeho předpokládá, že souboj mezi přívrženci revoluce a opozicí by se mohl vyostřit do té míry, že by vyžadoval přímý vojenský zásah. Podmínky pro přímou agresi již byly vytvořeny. Venezuela se nachází v obklíčení 13ti strategických vojenských základen USA. I když podpora Venezuely jejími spojenci proti americké intervenci je problematická, státy ALBA se již na podobnou variantu vývoje situace připravují. Modernizují výzbroj svých ozbrojených sil, připravují velitelský sbor na vedení asymetrické války a přijímají další opatření.

V loňském roce začala působit v Bolivii "Škola obrany a suverenity ALBA" (Escuela de Defensa y Soberania), ve které probíhá příprava velitelského sboru. Vojenský potenciál bloku, který zajišťují hlavně armády Kuby, Venezuely a Nikaraguy je nezbytné posuzovat i z hlediska vojenských kapacit 12ti států "Jihoamerického svazu" (UNASUR) a některých států "Společenství latinskoamerických a karibských států" (CELAC). Lze předpokládat, že v případě pokusu Spojených států o intervenci do Venezuely nebo jiného státu ALBA, by se solidarita států UNASUR i CELAC mohla stát rozhodujícím faktorem odporu agresi.

Venezuelská vláda pokračuje v navazování dvoustranných vojenských dohod v Jižní Americe. 27. ledna 2012 podepsali ministři obrany Venezuely a Peru "Memorandum o strategické alianci v oblasti bezpečnosti k udržení míru v regionu". Na schůzce byly posouzeny i společné projekty rozvoje vojenského průmyslu. Není vyloučeno, že Peru, vedené levicovým prezidentem Humalou, vstoupí v nejbližším období do bloku ALBA. Poměrně těsná vojenská spolupráce existuje i mezi Venezuelou a Brazílií, která se stala v posledním období spolehlivým spojencem revolučního režimu v Caracasu. TeleSur vysílá do Brazílie již od roku 2008 a plánuje další rozšíření informační přítomnosti v zemi.

TeleSur se připravuje k vyslání svých korespondentů i do ČLR, Káhiry i Moskvy. Za svůj hlavní strategický úkol považuje nezávislý informační kanál se světovou působností upevnění svého postavení ve světovém informačním prostoru. Jeho internetové vysílání je již nyní dosažitelné ve všech koutech světa. Informační nadvláda Západu, kterou se pokoušely Spojené státy vnutit Latinské Americe, tak byla úspěšně narušena. Nyní ji mohou obnovit pouze americké rakety.

 

Autor: Nil Nikandrov, zveřejněno na Fondsk.ru 30. 1. 2012

Přeložil Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .