header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Útok proti odborářům PAME a dělníkům, kteří demonstrovali na ministerstvu

Včerejší (30. 1.) surový útok policie proti řeckým odborářům na ministerstvu práce, kteří zde protestovali proti nepřijatelným výrokům ministra práce G. Vroutsise, že systém sociálního zabezpečení "je vystavěn na klientelistických vztazích", je spjatý s rozhodnutím vlády vystupňovat autoritářství a represe vůči bojům dělnické třídy proti krutým opatřením, jež uvhly lid do strádání, a k omezení organizovaného boje lidu. Prohlášení předcházela novému útoku na systém sociálního zabezpečení.

Neopodstatněné násilí a barbarství vlády, jež poslala pořádkovou policii a zatkla 35 odborářů PAME (řecké třídně orientované odborové hnutí, pozn. KSM), přičemž bylo 9 dělníků zraněno, je dalším článkem řetězu operace "zákona a pořádku", zběsile zavedené v poslední době vládou k potlačení bojů lidu proti protilidové politické linii a k zastrašení lidového hnutí. VYSTOUPENÍ DĚLNÍKŮ Z RŮZNÝCH SEKTORŮ BYLO OKAMŽITÉ. Shromáždili se před ministerstvem práce. Pořádková policie ale odvlekla 35 zatčených odborářů do policejních aut, a s použitím slzného plynu vytlačila demonstranty, kteří se semkli v masové solidaritě, z ministerstva práce.

Vláda a buržoazní třída, které ve skutečnosti slouží, zasáhly samo právo lidí na stávku, organizovanou demonstraci a boj proti ofenzívě proti dělníkům.

Vláda, ke schválení testů "investorů", to znamená domácích i zahraničních monopolů, ruku v ruce se soudní mocí, jež má zřetelný třídní charakter, se po celé zemi snaží vynutit mlčení k nabídce záruk jistoty kapitálu proti dělnickému a lidovému hnutí.

Vládní provokace selhala

Vláda pár hodin nato rozšířila do buržoazních sdělovacích prostředků retušované fotografie, údajně z ministerstva práce, se šanony a s nábytkem, rozházenými po prostorách, aby jimi přesvědčila lidi, že delegace PAME a odborů vnikla na ministerstvo, aby tam způsobila škody. Odboráři PAME provokaci odhalili a kategoricky prohlásili, že naše třídně orientované dělnické hnutí tohle nezamýšlí ani nedělá a že se jedná o snahu o provokaci proti boji dělnické třídy a lidu.

Prohlášení mluvčího vlády bylo provokativní a urážlivé, když ne náhodou nazval protest třídně orientovaných odborů "formou násilí" a "extremismem" a pokoutně a provokativně spojil formy boje lidového hnutí s teroristickými útoky posledních dnů. Tím bylo celkem jasně potvrzeno, že cílem oněch činů bylo zastrašování lidí a potlačení dělnického a lidového hnutí. Byl tak vyvolán dojem, že právě třídní boje ve skutečnosti narušují atmosféru konsensu a ticha, jíž chtěla dosáhnout vláda.

ZASTRAŠOVÁNÍ BUDE NEÚSPĚŠNÉ. Demonstranti, v hojném počtu, bojovní a organizovaní, kteří se shromáždili před ministerstvem práce, šli k vrchnímu policejnímu ředitelství v Aténách, kde byli odboráři drženi ve vazbě, s hesly jako "Pusťte dělníky z policejní stanice, nejsou to teroristé, chtějí práci", a "zákon a pořádek bossů bude rozbit věcí dělníků". Časem rostla solidarita a počet lidí před policejní stanicí se zvyšoval.

Valí se hněv i solidarita

Následně po událostech jsou vydávány tucty prohlášení odborářů, pracovních středisek a hnutí, odsuzující provokativní, represivní útok vlády.

Na shromáždění před aténským policejním ředitelstvím byla generální tajemnice ÚV KS Řecka, a zdůraznila ve svých projevech: "Od ministra práce požadujeme jen jedno. Aby přinesl video se škodami, údajně zaviněnými zástupci odborového hnutí, kteří chtěli demonstrovat, a stejně tak oprávněně o provokativních prohlášeních, která to vše vyvolala, a dal je televizním stanicím. Ať nám video ukáží. Jaká je škoda? 40 lidí, odborářů, představitelů organizací, otevřeně šlo, aby udělali co? Zničili úřadovny? Rozbili počítače? Zbili ministra? To je k smíchu. A samozřejmě, když ministr učiní provokativní prohlášení, představitelé odborů mají právo příští den vyjít a demonstrovat. To je vše, co se stalo, a nic jiného (...); když vláda není připravená ani trochu ustoupit před lidmi, kteří trpí, potom není jiné řešení než násilí. Ale lidé mají mnohem víc síly a odvrhnou státní útlak. Protože v podstatě lidí je víc, než je mechanismů státu. A jich by se lidé bát neměli. Měli by se bát strastí, které se blíží. A proto musí získat odvahu ke vzdoru a boji proti lžím a urážkám. Tak jako uráželi dělníky, že jejich vymoženosti jsou produktem podplácení, teď urážejí tím, že ukazují dělníky coby vandaly..."

Bojovná reakce a nové pokračování demonstrací

K večeru bylo oznámeno, že zadržení bylo změněno na zatčení a že prokurátor obvinil všech 35 odborářů z narušování klidu a způsobení škody. Shromáždění před aténským policejním ředitelstvím trvalo pozdě do noci a na příští den byla připravena nová demonstrace za to, aby žaloby proti zatčeným radikálům třídně orientovaného hnutí bylo staženo a aby byli propuštěni.

V tomtéž dni, ve čtvrtek 31. ledna, námořníci, zdravotníci a obsluhy městských autobusů i vlaků vstoupili do stávky, a stejně tak pokračují vystoupení zemědělců a jsou urychlovány přípravy na generální stávku, jež byla plánována na polovinu února.

V těchto podmínkách je nutné posilovat mezinárodní třídní solidaritu s boji v Řecku a s PAME.

Ústřední výbor KS Řecka, 31. ledna 2013

Fotogalerie

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .