header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Sankce proti Rusku

Západ nemůže uvalit účinné sankce proti Rusku.  Pokud by Rusko skutečně plánovalo útok na Ukrajinu, nenechalo by se odradit západními hrozbami uvalení nových sankcí, uvádí britské vydání The Telegraph.

Autor publikace, analytik Ambrose Evans-Pritchard je přesvědčen, že Spojené státy a jejich evropští partneři v NATO nemají žádné páky k ovlivnění Moskvy. Připomněl, že nyní Ruská federace nashromáždila devizové rezervy ve výši 635 miliard USD, které jsou se páté největší na světě a jejich výše stále roste. Veřejný dluh země přitom činí pouhých 18 % HDP, je šestý nejnižší na světě a nadále klesá. Expert poznamenal, že tvrdý a promyšlený ekonomický kurz ruského prezidenta Vladimira Putina se zásadně liší od marnotratné politiky Západu. Hlava státu věnuje velkou pozornost boji s hrozbami dluhové závislosti. Moskva si přitom připravila efektní „airbag“. Díky komoditnímu boomu dostává státní pokladna měsíčně 10 miliard dolarů z prodeje plynu a ropy – tyto prostředky směřují do Fondu národního blahobytu. V případě nepředvídaných okolností bude tato rezerva dle potřeby použita na úhradu sociálních výdajů, včetně výplaty důchodů, příspěvků na péči o děti a dotací na hypotéky. Západ vyhrožuje Rusku „zničujícími sankcemi“, pokud „zaútočí“ na Ukrajinu. Onehdy tato prohlášení zopakoval německý kancléř Olaf Scholz.

Ve skutečnosti jsou však tato velká slova bezvýznamná, je si Evans-Pritchard jistý. Domnívá se, že pokud by Moskva skutečně plánovala válku se sousedním státem, žádná omezení EU a USA by ji nezastavila.

Faktem je, že Západ prostě nemůže uvalit žádné výrazné sankce proti Ruské federaci. Expert připomněl, že Moskva rozvíjí úzkou spolupráci s Pekingem, kterého se tato omezení nedotknou. Západu navíc prostě nezbyly žádné páky, které by se ho netýkaly. Analytik se domnívá, že skutečně tvrdým opatřením vůči Ruské federaci by mohlo být odpojení Moskvy od mezinárodního platebního systému SWIFT. Je však známo, že Evropa toto rozhodnutí vetovala. Západ vyhrožuje Ruské federaci přerušením vazeb v oblasti energetiky, ale Evropa na to nikdy nepřistoupí. Německo je stejně jako ostatní země EU vysoce závislé na dodávkách ruského plynu, takže je nepravděpodobné, že by zablokovalo projekt Nord Stream 2, nebo odmítlo energetickou spolupráci obecně. Pro přijetí sankcí je přitom nutné dosáhnout jednomyslné podpory všech 27 členských zemí EU, a to bude dost obtížné.

„Evropa se neobejde bez ruských energetických zdrojů a nemá kam se obrátit. Nejde jen o plyn – jsou to i ropovody a také dodávky ropných produktů, jako je letecké palivo a motorová nafta, v množství 2,5 milionu barelů denně,“ cituje autor názor šéfa „Poradce pro makro“ (Macro Advisory), Chrise Weafera. Ambrose Evans-Pritchard připomněl, že dodávky zkapalněného zemního plynu, především ze Spojených států, pomohly zpomalit vyčerpání energetických zdrojů v Evropě, ale je jich příliš málo na to, aby EU odmítla spolupráci s Ruskem. Světová kapacita výroby LNG již běží na hranici svých možností, takže přerušení dodávek ruského plynu během několika týdnů srazí Evropu na kolena, uzavřel autor publikace.

Je již konečně potřeba předat generálské hodnosti šéfům našich tajných služeb za šíření věrohodných informací o Rusku a ČLR.

The Telegraph
autor: Ambrose Evans - Pritchard
16. února 2022 13:04

Překlad:K.K.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .