header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K volbám, k volbám? Jak se postavit k volbám v situaci války a hospodářské krize

Článek o současné politické krizi v Itálii od komunistické skupiny Aginform navazující na antiimperialistickou tradici italského hnutí za mír a socialismu a v poslední době nabízející program levicové fronty na obranu pokrokových prvků Ústavy přijaté po antifašistických přeměnách v roce 1947. Jde o další pohled (oproti http://ksm.cz/4891) na perspektivy pádu italské vlády a předčasných voleb po zkušenosti vzestupu Hnutí 5 hvězd a účasti ve vládě.

Draghi padl, ale neměli bychom podceňovat schopnost systému manipulovat v době voleb, kdy ti, kdo drží páky moci, rychle mění své pozice, aby neprohráli. Nejde jen o jeden politický sektor, ale o celý oblouk toho, co se po patřičném očištění jsou považováni za konkurenční síly, které mohou aspirovat na vítězství.

Také tentokrát došlo k rychlým změnám pozic. Pravice, včetně "umírněného" Berlusconiho, využila krize k tomu, aby se pokusila dostat do vlády, zatímco v zóně Demokratické strany (PD) se po rozchodu s Hnutím 5 hvězd (M5S) snaží dát dohromady frontu, která by zabránila vstupu do vlády sestavě vedené Meloniovou. Takto to vypadá na povrchu. Na první pohled to tak vypadá, ale za oponou je konstrukce mnohem složitější. Od chvíle, kdy se Draghiho strana, tedy skutečná systémová strana, dostala rozhodnutím Conteho nehlasovat o důvěře do krize, vyvstala otázka, co dělat? Pravice se cítí pevná a výzvu přijímá, zatímco PD "širokého tábora" vyzývá do zbraně všechny sektory buržoazie, které za něco stojí, aby čelily pravici, a dokonce se odvolává na antifašismus. Nejde však jen o proklamace, ale také o pletichy páté kolony systému, která se snaží kontrolovat a rozkládat dohody, aby bylo dosaženo výsledku jako vždy, ať už hlasování dopadne jakkoli, tedy aby se oslabil a utkal zápletku na upevnění režimu, který by se jinak mohl dostat do krize.

To také vysvětluje případ Conteho, který se jako cizinec zapůjčený straně 5 hvězd tvrdošíjně bránil a nakonec pověřil killera Renziho, aby připravil půdu pro Draghiho, který měl za úkol tuto anomálii konečně odstranit. Evropa a NATO to požadovaly! Připomeňme si hlasování proti okamžitému zvýšení vojenského rozpočtu na 2 % HDP a na výzvu ke zmrazení dodávek zbraní. Přes tyto důkazy neloajality se zdálo, že cíle bylo dosaženo normalizačním procesem, který byl svěřen PD a jejímu projektu širokého tábora, který měl být vlastně ohradou, do níž se měla odsunout anomálie 5 hvězd. Ani tentokrát se však tento plán neosvědčil a Conte navzdory zvratům Grilla a nového paladina zavedených pořádků Di Maia opět unikl konečnému úderu.

Z toho plyne i urputnost, s jakou proti Contemu nadále bojují mediální operátoři systému. Nejde jim jen o to, aby vyhráli volby pro své zadavatele, ale také o to, aby démonizovali anomálii Conteho, který by mohl destabilizovat fungování režimu.

Podaří se jim to? Vzhledem k izolaci a strategické křehkosti Conteho není snadné dělat předpovědi. Jedno je však jisté: pokud se vyhne volební porážce, a my mu to rozhodně přejeme, stane se opět kamenem úrazu pro korzárské lodě, které plují v bažinách italské politiky, a mohly by se znovu rozehrát i jiné hry.

Přesto je však třeba vzít v úvahu celkový obraz, který se objeví po volbách 25. září. Jedno je jisté: Draghiho vláda podpořila výrazný posun italské politické situace doprava. Nejen proto, že ve výsledcích je zvýhodněn pravicový tábor, ale také proto, že draghismus se stala virem, který ve skutečnosti šíří PD, jež odhodila svou masku a rozhodla se být definitivně stranou středu, nehledě na "progresivní" okleštěnou tvář, která neslouží k oklamání, ale k zakrytí oné křehké "levice", která spokojeně a zajímavě žije pod jejími křídly.

Jaká pravice bude po 25. září? Ať se stane cokoli, musíme se připravit na budoucnost, která nebude pro pracující a komunisty růžová.

26. července 2022
Překlad KSM http://aginform.org/nota260722.html

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .