header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nikoliv izolované

I česká média ve svém účelovém zaujetí pro čelení Rusku jásala nad „izolací Ruska“ po hlasování ve Valném shromáždění ve středu 12. 10. 2022 o rezoluci odsuzující nedávná referenda o připojení k Rusku ve 4 regionech – Doněcké a Luganské lidové republice, Záporožské a Chersonské oblasti. Fakt je hlasování nadpolovičního počtu států (143) pro a to, že proti bylo 5, zdrželo se 135 států. Když se vezme v úvahu zobrazení na mapu světa, a pak i na globální počet obyvatel, které tyto země představují, vypadá tato „izolace“ trochu jinak. Kontext jiných hlasování ve Valném shromáždění (jako těch odsuzujících propagaci nacismu, tak blokádu Kuby, kde byly izolované Spojené státy) také mění perspektivu. I toto zmiňuje komentář Knuta Mellenthina z německých levicových novin Junge Welt. Válečná psychóza pokračuje za vydatného přispění české vlády (a dalších struktur moci) proti zájmu lidu a za jeho mohutného ožebračování a při rozdmýchávání konfliktu v Evropě, v zájmu udržení upadající světové nadvlády USA a posilujícího amerického dolaru.

Valné shromáždění OSN ve středu vyzvalo Moskvu, aby okamžitě zrušila své rozhodnutí o přijetí nových regionů do Ruské federace. To však nemá žádnou právní sílu. Rezoluce Valného shromáždění nejsou závazné pro jediný rozhodovací orgán OSN, Radu bezpečnosti. Ale co se týče propagandy NATO, výsledek hlasování minimálně ukazuje „jasnou mezinárodní izolaci Ruska“, jak ve čtvrtek tvrdil např. Der Spiegel. První komentář amerického prezidenta Josepha Bidena uváděl, že „převážná většina světa“ stojí „na straně svobody, suverenity a územní celistvosti Ukrajiny“.

Pravda je, že ve středu rezoluci schválilo 143 států. To zjevně není „svět“, ale asi tři čtvrtiny počtu ze 193 členů OSN. Je mezi nimi mnoho zemí, které v žádném případě nechtějí Rusko „izolovat“, ale naopak udržují s Moskvou dobré  vztahy spolupráce a sdílejí společné postoje k mnoha praktickým otázkám. Mezi nejvýznamnější patří Brazílie, Turecko a Saúdská Arábie. Západní propaganda je naopak často obviňuje z toho, že to "táhnou společné s Ruskem“.

35 členů OSN se zdrželo hlasování. Patří mezi ně 19 z 54 afrických zemí, dále Čína a Indie – tyto dvě s celkem přibližně 2,8 miliardami obyvatel jsou nejlidnatějšími zeměmi světa. Jak říkají Američané, „ani list papíru“ by se nevměstnal mezi lidovou republiku a Rusko. Americká vláda ve středu opět výslovně definovala Čínu jako svého úhlavního nepřítele. Každý, kdo si opravdu myslí, že tyhle informace do Pekingu nedoputují, je hlupákem.

Spojené státy se musely smířit s mnohem horšími výsledky hlasování na Valném shromáždění OSN: Když se loni v červnu konalo hlasování o zrušení jejich desítky let starých sankcí proti Kubě, byly s Izraelem osamocené proti 184 hlasům, nejinak tomu zřejmě bude v letošním hlasování proti blokádě na začátku listopadu.

V prosinci se USA spolu s Ukrajinou octly samy v hlasování proti rezoluci odsuzující glorifikaci nacismu a současné neonacistické tendence. Americkou vládu ani její alibistické novináře nenapadne z toho budovat »mezinárodní izolaci« USA.

Pravdou je, že ani USA, ani Rusko nejsou izolované. V některých otázkách se mohou těšit široké podpoře, zatímco v jiných záležitostech jsou do značné míry sami. To je normální: Rozumní lidé soudí konkrétně, ale přesto mají zásadní postoje. Státy jako Čína a Írán mají také pochybnosti o rozumnosti některých rozhodnutí Moskvy. Není to pro Moskvu katastrofa, ale je to důvod k zamyšlení.


Autor Knut Mellenthin

Zdroj Junge Welt: https://www.jungewelt.de/artikel/436626.keineswegs-isoliert.html

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .