header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zdaňte bohaté!

Británie je dost bohatá, aby náležitě platila své pracovní síly - peníze (jen) jsou ve špatných rukou

Následující řádky jsou z daleké Británie, ale něco připomínají, alespoň mně. Že by „podobnost čistě náhodná“? (Pozn. překl.)

Americká komunistka a občanskoprávní ikona Angela Davisová proslule prohlásila, že je načase přestat přijímat věci, které nemůžeme změnit, a začít měnit věci, které nemůžeme přijmout. Tento duch se projevuje mezi zaměstnanci po celé Británii, kteří říkají vládě a zaměstnavatelům, že nepřijmou, když budou chudnout a naše veřejné služby budou zahnány pod zem.

Zdravotnické odbory vydaly ostré varování, že pokud se nenajdou peníze na řádné zvýšení platů, čeká nás zima sporů.

Premiér Riši Sunak a ministr financí Jeremy Hunt tvrdí, že jsou nuceni přijímat „obtížná rozhodnutí“.

Tak to ostatně dělá i labourista Keir Starmer, který minulý týden prohlásil, že nebude nic slibovat ohledně platů zdravotních sester – a zdravotníky ujistil jen tím, že „postoj, který bychom přijali do vlády“, bude patřit k „růstu ekonomiky a obnově spravedlivého platu“, což je prázdný neslib, který by mohli učinit i toryové.

Je legrační, jak „obtížná rozhodnutí“ vždy zahrnují to, že ti nejchudší jsou nuceni přinášet oběti na ochranu zisků těch nejbohatších.

Zaměstnanci od krachu bankéřů před 15 lety vidí, jak platy klesají – a nemohou si dovolit další škrty v reálných podmínkách, když ceny prudce rostou. Mnozí z nich jsou „klíčovými zaměstnanci“, chválenými za to, že během pandemie udržovali zemi v chodu – o nic víc než zdravotníci vyprovokovaní nevděčnou vládou ke stávce.

Bez pořádného navýšení finančních prostředků se veřejné služby, které jsme během pandemie viděli napnuté k prasknutí, zhroutí. V mnoha oblastech je už teď nesmírně obtížné vyhledat lékaře. Lidé čekají měsíce nebo roky na potřebnou léčbu a hodiny dokonce i na akutní péči.

Krize se týká i dalších odvětví. Neschopnost vlády kontrolovat ceny energií znamená, že školy se budou muset příští rok rozhodnout mezi vytápěním budov a propouštěním zaměstnanců. Hasiči a státní zaměstnanci říkají šéfům, že bez dalších peněz to nezvládnou.

Platy a poskytování veřejných služeb spolu úzce souvisí. Starmer říká, že „než se dostaneme k otázce platů, je tu otázka zdrojů a personálu“, ale chudobné platy vyhánějí zaměstnance z veřejných služeb – zvyšování platů je klíčem k řešení „otázky zdrojů a personálu“.

Chceme-li, aby naše veřejné služby plnily své základní funkce, musíme se dočkat vyšších veřejných výdajů. Škrty nemůžeme akceptovat, a proto musíme změnit přístup. „Černá díra“ ve veřejných financích je zjevně otevřená otázkám, neboť vláda by měla nakročeno k pohodlnému splnění svých dluhových cílů, kdyby počátkem letošního roku nezměnila vlastní způsob jejich výpočtu.

To však pro tuto chvíli ponechme stranou. V rozporu s Huntovými tvrzeními, že zodpovědné řízení státních financí vyžaduje, aby byl „(pan) Scrooge“ (lakomec z románu Ch. Dickense „Vánoční koleda“; pozn. překl.), a Starmerovým tvrzením, že zvýšení platů je vzhledem k „hrozné ekonomické situaci“ nemožné, existují peníze, které lze dát k dispozici.

Tyto noviny (deník britských komunistů The MorningStar; pozn. překl.) nejednou citovaly Sunday Times Rich List (seznam boháčů podle listu Sunday Times), který označil náš post-covidový věk za „zlatou éru superbohatých“, a to z dobrého důvodu, protože masová bída, která v roce 2022 pronásleduje Británii, je přímým protějškem nafukujícího se bohatství nechutně majetných. Jen britští miliardáři zvyšovali každým dnem covidové krize své bohatství o 290 milionů liber.

Labourističtí poslanci Richard Burgon a Jon Trickett poukázali na obrovské sumy, které by se daly získat i díky skromným jednorázovým daním z majetku, což nedávno podpořila i organizace Tax Justice Network (Síť spravedlivého zdanění), která také poukazuje na miliardy, jež by se daly získat účtováním Národního pojištění k příjmům plynoucím z investic nebo vyrovnáním kapitálových zisků se zvýšením daně z příjmu.

Takový postup by mohl být skutečně „obtížným rozhodnutím“ pro vládu, která za svou hlavní zodpovědnost považuje ochranu majetku bohatých.

Není ale těžké požadovat, aby se dělnické hnutí sjednotilo – a politici, kteří na něj odmítají brát ohled, nejsou součástí našeho boje. Zdaňte bohaté.

Redakční sloupek deníku MorningStar z 15. 11. 2022 přeložil VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .