header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Victor Grossman – 95

Victor Grossman, (nar. 1928 v New Yorku, vlastním jménem Steve [Stephen] Wechsler), americký novinář a spisovatel, absolvent Harvardské university, dlouholetý obyvatel východního Berlína, se 11. března dožívá úctyhodných 95 let. Je autorem knih Překročil jsem řeku: pojednání o americké levici, studené válce a životě ve východním Německu (Crossing the River: A Memoir of the American Left, the Cold War, and Life in East Germany; vydal University of Massachusetts Press, 2003), a Přeběhlík k socialismu: Z Harvardu na Karl-Marx_Allee (A Socialist Defector: From Harvard to Karl-Marx-Allee; vyd. New York: Monthly Review Press).

V r. 1949 vstoupil do Komunistické strany USA. V lednu 1951 byl povolán do armády. Byl pracovníkem údržby na základně americké armády v bavorském Fürthu. Za účast na činnosti v komunistických skupinách měl být v srpnu 1952 postaven před vojenský soud. Uprchl přes Dunaj do sovětské zóny v Rakousku. Po útěku si změnil jméno. V r. 1952 vyslán Sověty do Berlína, kde vystudoval novinařinu a stal se rozhlasovým reportérem (krom jiného vedl zahraniční zpravodajství Rádia Berlín v bývalé NDR). Jen na okraj pro zajímavost: Sekci zahraničních zpráv rádia Varšava v té době vedl jiný americký komunista, profesor matematiky a fyziky Erwin Marquet; byli blízcí přátelé.

Victor Grossman se v r. 1947 zúčastnil 1. světového festivalu mládeže a studentstva v Praze. Podílel se také jako člen skupiny americké pokrokové mládeže na výstavbě památníku v terezínské Malé pevnosti.

Čacká US Army stáhla všechna obvinění proti němu v r. 1994. Od té doby několikrát navštívil Spojené státy.

Byl ženatý (už je dost dlouho vdovec), má dva syny.  

V NDR překládal také dialogy k anglickým a americkým filmům a učil německy herce a zpěváka Deana Reada; dodnes na to rád vzpomíná. V současné době píše pro týdeník KS USA The People´s World (a rozesílá své komentáře e-mailem v Berlin Bulletinu, odkud je překládám; osobně se známe od r. 2009; pozn. VS). Jeho články – nejen na téma bývalé NDR nebo společenských a politických událostí v současném Německu - se dají vystopovat v různých dalších amerických levicových sdělovacích prostředcích.

VS 26. 2. 2023

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .