header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Irák oběť ropy V.

Až do roku 1990 žádný stát ve skutečnosti nerespektoval četné rezoluce Spojených národů. Je zde koalice 33 zemí, těch nejmocnějších na světě. Bezpříkladná propaganda mobilizující veřejné mínění. Iráčané jsou označováni jako 18 milionů fašistů, kteří ohrožují lidstvo. Zmanipulované veřejné mínění přijímá myšlenku války - Irák se stal hrozbou pro světový mír, přesto, že jeho ekonomická síla představovala jednu tisícinu síly naproti stojících mocností. Tisk byl podřízen v Saúdské Arábii a v Izraeli vojenské kontrole. Během války západní žurnalisté mohli pracovat za lepších podmínek v Iráku než v těchto dvou zemích. V každém případě byl Irák poražen v soutěži médií. Ve velké hře propagandy, desinformace, lží. Saddám a jeho lidé neměli šanci.

 Chemický arzenál Saddáma Hussajna byl jednoduchý. Ony dva plyny, kterým dával přednost, tabun a sarin, používané již Němci proti židům, zabíjejí při svém rozšíření ty, kteří je vdechují. Bomba FAE (Fuel air exlosive) nebo vakuová bomba, poslední malý přírůstek do americké techniky zabíjí každého, kdo dýchá tím, že spalovacím účinkem nasaje veškerý kyslík, který je k dispozici v okruhu jednoho čtverečního kilometru. Američané, kteří fakticky zakázali Saddámu Hussajnovi tabun a sarin, sami si dovolili používat vakuovou bombu, nemluvě o napalmových a fosforových bombách, zbraních nadmíru čistých, které čistí všechno, čeho se dotknou.

  Co se týká použití uranu, ten měl údajně kontaminovat na 60 000 amerických a 10 000 britských vojáku. Nezná se jeho dopad na obyvatele jižního Iráku.

  Válka čistá, rychlá, účinná, levná. Takové bylo heslo. Je třeba zapomenout na nejI110CI1CjSl letectvo, jež kdy bylo spojeno, které každým duem odlétalo ze Saúdské Arábie, z Turecka. Francie, Španělska, Anglie, z Rudého moře a z Indického oceánu, aby házelo své smrtící bomby na národ o 18 milionech obyvatelích. Nutno zapomenout na rakety, napalm, podtlakové a tříštivé bomby. A výsledek? Konflikt měl téměř apokalyptický účinek na ekonomickou infrastrukturu toho, co do ledna 1991 bylo vysoce urbanizovanou a mechanizovanou společností. Většina prostředku na podporu moderního života byla zničena nebo značně poškozena. Irák byl nadlouho vrácen do předindustriálního období, ale se všemi nevýhodami, které skýtá postindustriální závislost na intenzivním využití energie a technologií.

Bush to slíbil jasně: Nelze přijmout nezávislou vládu, která spravuje své bohatství.

  USA podnikly proti Iráku tři typy války. Vojenskou, embargo a zničení sociální struktury. Nejprve zničení vojenských sil a infrastruktury. Pak snaha zničit národní jednotu zmanipulováním kurdského národa a šiitii. Slibuje se pomoc a ochrana pro začátek vzpoury a pak se vzbouřenci opustí a přenechají represi. Kurdové byli vždy předmětem vydírání a manipulace. Ve skutečnosti ani USA, ani Anglie nikdy nechtěly vyřídit kurdský problém, nikdy nepřijaly nezávislost Kurdistánu. V roce 1920 smlouvy v Sevres, Lausanne a Versailles nepřiznaly nezávislost Kurdům. V roce 1922, kdy byl po'první světové válce vyhlášen kurdský král, bylo obyvatelstvo bombardováno a zaplynováno Angličany. Od roku 1991 byli Kurdové vystaveni embargu. Turecko způsobilo v Kurdistánu desítky tisíc mrtvých, ale Turecko je v tom ?dobrém táboře- a je tedy nenapadnutelné. Rozděl a panuj, to je heslo, podněcují se etnické, náboženské vzpoury šíitů, sunnitů, Arabii_ křesťanu. Libanon je toho nejtragičtějším příkladem.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .